Reading:
4 tips om leerlingen thuis te laten oefenen met begrijpend lezen

Image

4 tips om leerlingen thuis te laten oefenen met begrijpend lezen

6 april 2020

Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen thuis bezig blijven met de ontwikkeling van zijn/haar vaardigheid begrijpend lezen? Kidsweek in de Klas geeft tips.

Tip 1: Lezen, lezen, lezen

Allereerst is het belangrijk dat leerlingen blijven lezen om zo de technische leesvaardigheid zoveel mogelijk op pijl te houden. Dit kan natuurlijk ook spelenderwijs. Kidsweek in de Klas maakt bijvoorbeeld wekelijks een bingo bij de krant. De leerlingen gaan op zoek naar de woorden in de krant. Ook bieden we wekelijks een nieuwspuzzel aan. De leerlingen gaan in de krant op zoek naar de antwoorden van de kruiswoordpuzzel.

Tip 2: Het stellen van vragen over teksten

Laat leerlingen vragen over de teksten stellen. Wat willen zij nog weten over het onderwerp? Of welke vragen worden er in de tekst beantwoord? Leerlingen kunnen daarbij denken aan de W en H-vragen. De artikelen in Kidsweek wekken vaak nieuwsgierigheid bij de leerlingen op.

Tip 3: praten en schrijven over teksten

Het helpt leerlingen door in gesprek te gaan over de tekst. Door de huidige situatie is het alleen niet voor iedere leerling mogelijk om met iemand in gesprek te gaan over de tekst. Daarom is het schrijven over de tekst een goed alternatief of een goede aanvulling. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een brief naar de hoofdpersoon. Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal biedt ook regelmatig schrijfopdrachten aan waarbij kinderen stap voor stap leren hoe ze een bepaalde tekstvorm kunnen schrijven. Aan de hand van een checklist controleren de leerlingen wat al lukt en waar ze de volgende keer nog meer aandacht aan kunnen besteden.

Tip 4: oefenen

Tot slot blijft het natuurlijk goed als leerlingen oefenen met het beatwoorden van vragen over teksten. Zo oefenen ze met het begrijpen van de tekst en de vraagstelling die daarbij komt kijken. Houd er wel rekening mee dat begrijpend lezen meer is dan teksten lezen en vragen beantwoorden. Het praten over teksten, het verdiepen in het onderwerp en het analyseren van een tekst is  minstens zo belangrijk!

Gerelateerde berichten

update
1 april 2020

Update over levering

Tot en met 7 mei leveren we geen kranten aan scholen. Indien de scholen daarna weer open gaan ontvangt u de Kidsweek volgens de reguliere planning op maandag 11 mei. Mochten de scholen langer dicht blijven, dan sturen wij u tijdig een nieuwe update.

19 juni 2019

Over de digitale leeromgeving

Kidsweek in de Klas werkt met een digitale leeromgeving in LessonUp. Wanneer u als school een abonnement heeft op Kidsweek in de Klas, heeft u ook automatisch toegang tot deze digitale leeromgeving.

9 maart 2020

Begrijpend luisteren in de bovenbouw

Arrow-up