Reading:
Hoe verduurzaam je je klas? 5 tips!

Image

Hoe verduurzaam je je klas? 5 tips!

6 september 2022

De plastic soep, het wegsmelten van poolijs, het uitsterven van diersoorten en ga zo nog maar even door… Heel wat voorbeelden ter bewijs dat het niet goed gaat met onze planeet en we de kinderen van nu moeten voorbereiden op een volledig duurzame toekomst. Een goede voorbereiding hierop begint in een duurzame schoolomgeving, dus een extra reden om je lokaal zo duurzaam mogelijk te maken. Maar hoe doe je dat precies? We geven je in dit artikel 5 makkelijke tips.Door Martijn Zweedijk

Wat is duurzaamheid?

1. Doe de aarde een plezier, gebruik wat minder papier! 

Op school wordt heel wat papier gebruikt. Natuurlijk voor een goed doeleinde, zoals werkbladen. Maar er wordt ook onnodig te vaak papier weggegooid. Het is natuurlijk slim om zoveel mogelijk dubbelzijdig af te drukken om de hoeveelheid papier te verminderen. Maar enkelzijdig bedrukt papier kan bijvoorbeeld nog goed gebruikt worden als teken- of kladpapier. Dus doe er je voordeel mee!  

“Juf/Meester, m’n schrift zit vol!” Iets wat je als leerkracht vast veel hoort. Ook het efficiënt gebruiken van de schrijfschriften is een manier om zoveel mogelijk papier te besparen. Want zodra je door de schriften bladert, zie je al gauw dat er nog genoeg ruimte is voor een dictee of rekensom. Leer de kinderen aan dat ze optimaal gebruikmaken van de ruimte in hun schrift om het papiergebruik te verminderen. 

Na het plassen, handen wassen! Altijd belangrijk natuurlijk, maar als de leerlingen hun handen gaan afdrogen gebruiken ze vaak onnodig veel papier. Leer de kinderen aan dat ze na het handen wassen gebruikmaken van een maximaal aantal papier. Hang desnoods een bordje boven de papierdispenser om kinderen eraan te herinneren. Bijvoorbeeld met de spreuk: ‘Doe de aarde een plezier, gebruik wat minder papier!’. 

2. Zeg yes tegen de herbruikbare fles!

Om het gebruik van plastic flesjes te verminderen, is het duurzamer om gebruik te maken van een herbruikbare fles die kinderen steeds opnieuw kunnen vullen. Wanneer er genoeg budget op school is, is het ook leuk om ieder kind een Dopper te geven om het gebruik van een herbruikbare fles te stimuleren. Misschien met het schoollogo erop of de naam van de kinderen. Zeg dus yes tegen de herbruikbare fles! 

3. Voorkom plastic gerommel, gebruik je eigen broodtrommel

’s Ochtends smeren ouders boterhammen en stopt ze in een boterhamzakje waarna ze in de rugtas verdwijnen. Tijdens de rit naar school slingert de rugtas een paar keer en valt op de grond. Op de gang wordt de tas tussen alle andere jassen en tassen gepropt en weer tevoorschijn gehaald tijdens de lunchpauze. Maar bij het openen van de rugtas blijkt dat de boterhammen het niet hebben overleefd. De boterhammen zijn geplet en de zakjes zijn kapot. Stimuleer de kinderen om een broodtrommel aan te schaffen en te gebruiken. Dit voorkomt het overmatig gebruik van plastic zakjes en het zorgt er ook voor dat je botterhammen de rit naar school overleven en de kinderen van hun lunch kunnen genieten. Smakelijk! 

4. Denk aan het klimaat, blijf van de thermostaat!

Zodra het koud in de klas wordt, gaat de kachel al snel een standje hoger. Een duurzame tip is de kinderen stimuleren warmere kleding op school te dragen. Sommige kinderen zien het in de winter ook als een uitdaging om zo lang mogelijk in korte broek of t-shirt naar school te komen, maar klagen vervolgens dat het te koud is in de klas. Een warme trui of lange broek zorgt er dan voor dat de thermostaat geen graadje hoger hoeft. Daarnaast is het ook goed met je klas mee te doen aan Warmetruiendag om het dragen van warmere kleding in koudere periodes te stimuleren!

5. Gooi je afval met gemak in de juiste afvalbak! 

Een bananenschil, klokhuis, drinkpakje, plastic verpakking of papieren snippers. Het verdwijnt al gauw in één afvalbak. Hartstikke zonde natuurlijk en slecht voor het milieu. De laatste tip om je klas duurzamer te maken is het aanschaffen van meerdere afvalbakken. Zorg bijvoorbeeld voor een GFT-, PMD-, restafval- en papierbak. Een boodschappenkratje kan al gauw fungeren als papierbak. Beloon de kinderen bij een volle afvalbak met een sticker of stempel mits ze het afval goed gescheiden hebben. Vervolgens kun je met de klas een leuke activiteit bedenken zodra ze een bepaald aantal stickers of stempels hebben verzameld.  

Gerelateerde berichten

update
1 april 2020

Update over levering

Tot en met 7 mei leveren we geen kranten aan scholen. Indien de scholen daarna weer open gaan ontvangt u de Kidsweek volgens de reguliere planning op maandag 11 mei. Mochten de scholen langer dicht blijven, dan sturen wij u tijdig een nieuwe update.

Kringgesprek met Kidsweek
6 februari 2023

4 tips voor een kringgesprek met Kidsweek

Arrow-up