lesmateriaal voor themaweken

Project- of themaweek op school? We hebben meerdere lesplannen samengesteld rondom handige thema’s die vaak behandeld worden in een schooljaar. De lesplannen bestaan uit lessen van Wereld & Taal, Samsam en lessen die we maken met samenwerkingspartners. Sommige lessen zijn gratis toegankelijk, maar voor een aantal lessen is een (proef)abonnement op Wereld & Taal en Samsam nodig. Ook is het soms mogelijk om bij het lesplan Kidsweek-kranten en/of Samsam-tijdschriften te bestellen. 

Lesplan Week tegen Pesten

Speciaal voor de Week Tegen Pesten maakten we een lesplan met lessen van Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal en lessen van Samsam. Het lesmateriaal is geschikt voor groep 5/6 en voor 7/8.

Veel lesplezier!

Week van de mediawijsheid

 
Bekijk het lesoverzicht voor 2022 van Samsam en Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal gericht op het thema mediawijsheid.

Week van Respect

Bij wie hoor jij? Bij je familie, je vrienden, de dansgroep, het voetbalteam of bij je buurt? De meeste mensen voelen zich onderdeel van een groep. Maar dat lukt niet altijd. 
 
Bekijk de lessen van Samsam over het thema ‘respect’ behorend bij het magazine ‘Erbij’. 

Themaweek over Sinterklaas

Ieder jaar vieren we op 5 december het Sinterklaasfeest. Maar wie was Sinterklaas eigenlijk? Heeft hij echt bestaan? Dat zou goed kunnen. In deze les leer je er alles over!  Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp.

Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.

Themaweek WK - Het oranjegevoel

Oranje vlaggen, oranje pruiken, oranje gezichten: op sommige dagen kleurt heel Nederland oranje. Bijvoorbeeld op Koningsdag of zoals tijdens het WK voetbal, in december in Qatar en in juli en augustus in Australië en Nieuw-Zeeland. Kidsweek-lezers showen hun oranje versierde straat/huis in de krant van deze week. Maar waarom eigenlijk oranje, en niet pimpelpaars? Waar komt ons oranjegevoel vandaan? Met dit lesplan leren uw leerlingen er alles over!
 
 

Week zonder Vlees en Zuivel

Tijdens de Week zonder Vlees en Zuivel proberen mensen een week geen vlees of zuivelproducten te eten. De meeste mensen eten namelijk graag vlees en vis. Maar plantaardig eten is beter voor het milieu. Hoe zit dat precies? En wat eten vegetariërs? Lees het in het Vlees of Vega dossier van Samsam! En bekijk deze les over soja van Samsam.

Lesplan over de Week van de Lentekriebels

In de puberteit verandert er van alles, in je hoofd én in je lijf. Bij meisjes begint de puberteit vaak tussen hun achtste en twaalfde. Bij jongens als ze tussen de tien en veertien jaar zijn. Wat moeten je weten over deze roerige tijd? 

Week van het Geld

Kidsweek-lezers Eva en Tobias (allebei 10) gaan op hoog bezoek. Ze mogen een drankje drinken met de minister van Financiën: Sigrid Kaag. Tijdens de Week van het Geld willen ze haar van alles vragen over dat onderwerp. Maare, sparen, lenen of uitgeven?
 
Hoe gaan jouw kinderen met je geld om? In deze verdiepende les krijg je tips om te sparen! 

Themaweek 4 & 5 mei

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij de slachtoffers die zijn omgekomen of vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Op 5 mei vieren we dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en sindsdien in vrijheid leven. Daarnaast is 5 mei ook een dag om stil te staan bij het belang van vrijheid, overal ter wereld. 

Aan de hand van de lessen leren kinderen over Wereldoorlogen, de betekenis van vrijheid, democratie en rechtvaardigheid. 

Themaweek Week van Burgerschap

Voor het onderwijs dé week om aandacht te besteden aan burgerschap in de klas. Het thema voor 2023 is: Veilig (kinderrechten). Kinderen hebben het recht op veiligheid en om op te groeien in een veilige omgeving. Wanneer voel je je veilig of onveilig? Hoe ga je respectvol met elkaar om? De bouwsteen burgerschap die in het lespakket wordt behandeld is Vrijheid en Gelijkheid.
 
Op deze pagina en op onze socials zullen we een lesoverzicht van Samsam delen, behorend bij het themanummer ‘Veilig’. Ook zullen er passende lessen van Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal bij zitten, gericht op dit thema. Op deze manier zullen er een aantal kerndoelen in één lesoverzicht behandeld worden. Vakoverstijgend dus! 
 
Het themanummer met lesmateriaal is alvast te bestellen via onderstaande button:

Kidsweek in de Klas uitproberen?

Maak nu kennis met de actuele onderwijsmethodes van Kidsweek in de Klas.
Vraag een gratis informatiepakket aan!
Arrow-up