lesmateriaal voor themaweken

Project- of themaweek op school? We hebben meerdere lesplannen samengesteld rondom handige thema’s die vaak behandeld worden in een schooljaar. De lesplannen bestaan uit lessen van Wereld & Taal, Samsam en lessen die we maken met samenwerkingspartners. Sommige lessen zijn gratis toegankelijk, maar voor een aantal lessen is een (proef)abonnement op Wereld & Taal en Samsam nodig. Ook is het soms mogelijk om bij het lesplan Kidsweek-kranten en/of Samsam-tijdschriften te bestellen. Lesplan Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) heeft dit jaar als thema: Samen Sociaal Online. Heel Nederland staat stil bij wat we écht belangrijk vinden in de online wereld.
 
In dit lesoverzicht vind je lessen van Samsam en Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal gericht op het thema mediawijsheid. Op deze manier behandel je kerndoelen van de vakken aardrijkskunde, burgerschap én taal. Vakoverstijgend dus! 

Themaweek over Sinterklaas

Ieder jaar vieren we op 5 december het Sinterklaasfeest. Maar wie was Sinterklaas eigenlijk? Heeft hij echt bestaan? Dat zou goed kunnen. In deze les leer je er alles over!  Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp.

Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.

Themaweek 4 & 5 mei

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij de slachtoffers die zijn omgekomen of vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Op 5 mei vieren we dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en sindsdien in vrijheid leven. Daarnaast is 5 mei ook een dag om stil te staan bij het belang van vrijheid, overal ter wereld. 

Aan de hand van de lessen leren kinderen over Wereldoorlogen, de betekenis van vrijheid, democratie en rechtvaardigheid. 

Themaweek Tweede wereldoorlog
Themaweek lentekriebels

Lesplan over de Week van de Lentekriebels

In de puberteit verandert er van alles, in je hoofd én in je lijf. Bij meisjes begint de puberteit vaak tussen hun achtste en twaalfde. Bij jongens als ze tussen de tien en veertien jaar zijn. Wat moeten je weten over deze roerige tijd? 

Themaweek Week van Burgerschap

Van 16 t/m 20 mei is de Week van Burgerschap 2022. Voor het onderwijs dé week om aandacht te besteden aan burgerschap in de klas. Het thema voor 2022 is: Technologisch Burgerschap. Het thema van de nieuwe Samsam is ‘Gezond’. Daarbij leren kinderen wat de invloed is van technologische ontwikkelingen op henzelf en hun leefomgeving en de ethische kwesties die daarbij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan smart home technologie, robots in de klas zodat zieke kinderen vanuit het ziekenhuis toch lessen mee kunnen volgen of bijvoorbeeld melkrobots die het melken overnemen van de boer.
 
Hier vind je een lesoverzicht van Samsam, behorend bij het themanummer ‘Gezond’. Ook zullen er passende lessen van Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal bij zitten, gericht op dit thema. Op deze manier zullen er een aantal kerndoelen in één lesoverzicht behandeld worden. Vakoverstijgend dus! 
 

Bereid je voor op de Week van Burgerschap en bestel het Week van Burgerschap-lespakket! Het lespakket bestaat uit 30 tijdschriften, 1 set gesprekskaarten burgerschap van Samsam, een maand gratis toegang tot alle digitale lessen van Samsam en een maand gratis toegang tot alle digitale lessen van Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal. Het pakket kost € 25.

Bestel je nu, dan krijg je er gratis een mooi spel bij! Met Pixicade maak je eerst een tekening en daarna bouw je je eigen videogame. Voor kinderen van 6 – 12 jaar. Zolang de voorraad strekt.

Het pakket wordt geleverd vanaf 12 mei.

Finn zit naast zorgrobot Phi
Themaweek EK

Themaweek EK - Het oranjegevoel

Oranje vlaggen, oranje pruiken, oranje gezichten: op sommige dagen kleurt heel Nederland oranje. Bijvoorbeeld op Koningsdag of zoals nu tijdens het EK voetbal. Kidsweek-lezers showen hun oranje versierde straat/huis in de krant van deze week. Maar waarom eigenlijk oranje, en niet pimpelpaars? Waar komt ons oranjegevoel vandaan? Deze week leren uw leerlingen er alles over! 
 
 

Lesplan Week tegen Pesten

Buitensluiten? Uitgesloten!  is het motto van de Week Tegen Pesten van 27 september t/m 1 oktober 2021. 

Met dit motto maken we duidelijk dat iemand buitensluiten niet hoort bij een fijne groep. Centraal staat het werken aan een positief en veilig groepsklimaat waarin iedereen zich welkom voelt, erbij hoort, meetelt en waar verschillen er mogen zijn. Buitensluiten hoort daar niet bij: Buitensluiten? Uitgesloten!

 

In dit lesoverzicht vind je drie lessen van Kidsweek in de Klas – Wereld en Taal en drie lessen van Samsam. 

Themaweek democratie

Themaweek over Democratie

Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom hebben Samsam en Kidsweek in de Klas het lespakket democratie ontwikkeld voor groep 5 t/m 8, waarmee je in aanloop naar de verkiezingen aan de slag kunt gaan. Bij de lessen leren leerlingen over democratie in Nederland en in het buitenland, maar ze leren ook debatteren en hun eigen verkiezingen organiseren. Zo behandel je kerndoelen van de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, burgerschap én taal. Vakoverstijgend dus! 

(Het fysieke pakket is uitverkocht, het is wel mogelijk om de lessen online te doen).

Kidsweek in de Klas uitproberen?

Maak nu kennis met de actuele onderwijsmethodes van Kidsweek in de Klas.
Vraag een gratis informatiepakket aan!
Arrow-up