lesmateriaal voor themaweken

Project- of themaweek op school? We hebben meerdere lesplannen samengesteld rondom handige thema’s die vaak behandeld worden in een schooljaar. De lesplannen bestaan uit lessen van Wereld & Taal, Samsam en lessen die we maken met samenwerkingspartners. Sommige lessen zijn gratis toegankelijk, maar voor een aantal lessen is een (proef)abonnement op Wereld & Taal en Samsam nodig. Ook is het soms mogelijk om bij het lesplan Kidsweek-kranten en/of Samsam-tijdschriften te bestellen. Themaweek EK

Themaweek EK - Het oranjegevoel

Oranje vlaggen, oranje pruiken, oranje gezichten: op sommige dagen kleurt heel Nederland oranje. Bijvoorbeeld op Koningsdag of zoals nu tijdens het EK voetbal. Kidsweek-lezers showen hun oranje versierde straat/huis in de krant van deze week. Maar waarom eigenlijk oranje, en niet pimpelpaars? Waar komt ons oranjegevoel vandaan? Deze week leren uw leerlingen er alles over! 
 
 

Lesplan Week tegen Pesten

Grapje! Moet toch kunnen?! is de slogan van de Week Tegen Pesten van 23 september t/m 30 september 2022. 

Grapjes zijn heel leuk en zorgen voor gezelligheid en verbinding. Maar grapjes hebben ook een andere kant en kunnen kwetsend zijn. Hoe ga je daarmee om en zorg je samen voor een goede sfeer? Daar gaat de Week Tegen Pesten 2022 over.

Speciaal voor de Week Tegen Pesten maakten we een lesplan met lessen van Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal en lessen van Samsam. Het lesmateriaal is geschikt voor groep 5/6 en voor 7/8.

In september verschijnt ook Humor, het nieuwste nummer van Samsam, dat goed past bij de Week Tegen Pesten. Dit lespakket met 30 magazines, lesbrief én Kidsweek moppenscheurkalender 2023 kun je hier vast bestellen!

Veel lesplezier!

Lesplan Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) heeft dit jaar als thema: Samen Sociaal Online. Heel Nederland staat stil bij wat we écht belangrijk vinden in de online wereld.
 
In dit lesoverzicht vind je lessen van Samsam en Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal gericht op het thema mediawijsheid. Op deze manier behandel je kerndoelen van de vakken aardrijkskunde, burgerschap én taal. Vakoverstijgend dus! 

Themaweek over Sinterklaas

Ieder jaar vieren we op 5 december het Sinterklaasfeest. Maar wie was Sinterklaas eigenlijk? Heeft hij echt bestaan? Dat zou goed kunnen. In deze les leer je er alles over!  Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp.

Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Themaweek democratie

Themaweek over Democratie

Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom hebben Samsam en Kidsweek in de Klas het lespakket democratie ontwikkeld voor groep 5 t/m 8, waarmee je in aanloop naar de verkiezingen aan de slag kunt gaan. Bij de lessen leren leerlingen over democratie in Nederland en in het buitenland, maar ze leren ook debatteren en hun eigen verkiezingen organiseren. Zo behandel je kerndoelen van de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, burgerschap én taal. Vakoverstijgend dus! 

(Het fysieke pakket is uitverkocht, het is wel mogelijk om de lessen online te doen).

Themaweek 4 & 5 mei

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij de slachtoffers die zijn omgekomen of vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Op 5 mei vieren we dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en sindsdien in vrijheid leven. Daarnaast is 5 mei ook een dag om stil te staan bij het belang van vrijheid, overal ter wereld. 

Aan de hand van de lessen leren kinderen over Wereldoorlogen, de betekenis van vrijheid, democratie en rechtvaardigheid. 

Themaweek Tweede wereldoorlog
Themaweek lentekriebels

Lesplan over de Week van de Lentekriebels

In de puberteit verandert er van alles, in je hoofd én in je lijf. Bij meisjes begint de puberteit vaak tussen hun achtste en twaalfde. Bij jongens als ze tussen de tien en veertien jaar zijn. Wat moeten je weten over deze roerige tijd? 

Themaweek Week van Burgerschap

Van 22 t/m 26 mei is de Week van Burgerschap 2023. Voor het onderwijs dé week om aandacht te besteden aan burgerschap in de klas. Het thema voor 2023 is: Veilig (kinderrechten). Kinderen hebben het recht op veiligheid en om op te groeien in een veilige omgeving. Wanneer voel je je veilig of onveilig? Hoe ga je respectvol met elkaar om? De bouwsteen burgerschap die in het lespakket wordt behandeld is vrijheid en gelijkheid.
 
Op deze pagina en op onze socials zullen we een lesoverzicht van Samsam delen, behorend bij het themanummer ‘Veilig’. Ook zullen er passende lessen van Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal bij zitten, gericht op dit thema. Op deze manier zullen er een aantal kerndoelen in één lesoverzicht behandeld worden. Vakoverstijgend dus! 
 
Het themanummer met lesmateriaal is alvast te bestellen via onderstaande button:
Klein meisje houdt handen van ouders vast

Kidsweek in de Klas uitproberen?

Maak nu kennis met de actuele onderwijsmethodes van Kidsweek in de Klas.
Vraag een gratis informatiepakket aan!
Arrow-up