Reading:
4 tips om leerlingen thuis te laten oefenen met begrijpend lezen

Image

4 tips om leerlingen thuis te laten oefenen met begrijpend lezen

6 april 2020

Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen bezig blijven met de ontwikkeling van zijn/haar vaardigheid begrijpend lezen? Kidsweek in de Klas geeft tips om thuis te oefenen met begrijpend lezen.

Tip 1: Lezen, lezen, lezen

Allereerst is het belangrijk dat leerlingen blijven lezen om zo de technische leesvaardigheid zoveel mogelijk op pijl te houden. Dit kan natuurlijk ook spelenderwijs. Kidsweek in de Klas maakt bijvoorbeeld wekelijks een nieuwspuzzel aan. De leerlingen gaan in de krant op zoek naar de antwoorden van de kruiswoordpuzzel.

Tip 2: Het stellen van vragen over teksten

Laat leerlingen vragen over de teksten stellen. Wat willen zij nog weten over het onderwerp? Of welke vragen worden er in de tekst beantwoord? Leerlingen kunnen daarbij denken aan de W en H-vragen. De artikelen in Kidsweek wekken vaak nieuwsgierigheid bij de leerlingen op.

Tip 3: praten en schrijven over teksten

Het helpt leerlingen door in gesprek te gaan over de tekst. Door de huidige situatie is het alleen niet voor iedere leerling mogelijk om met iemand in gesprek te gaan over de tekst. Daarom is het schrijven over de tekst een goed alternatief of een goede aanvulling. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een brief naar de hoofdpersoon. Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal biedt ook regelmatig schrijfopdrachten aan waarbij kinderen stap voor stap leren hoe ze een bepaalde tekstvorm kunnen schrijven. Aan de hand van een checklist controleren de leerlingen wat al lukt en waar ze de volgende keer nog meer aandacht aan kunnen besteden.

Tip 4: oefenen

Tot slot blijft het natuurlijk goed als leerlingen oefenen met het beatwoorden van vragen over teksten. Zo oefenen ze met het begrijpen van de tekst en de vraagstelling die daarbij komt kijken. Houd er wel rekening mee dat begrijpend lezen meer is dan teksten lezen en vragen beantwoorden. Het praten over teksten, het verdiepen in het onderwerp en het analyseren van een tekst is  minstens zo belangrijk!

Gerelateerde berichten

doen kinderen vrijwillig klusjes
28 mei 2018

40% van de kinderen doet vrijwillig klusjes voor anderen

Er wordt veel onderzoek gedaan naar vrijwilligerswerk. Maar hoe graag doen kinderen eigenlijk vrijwillig iets voor een ander zonder daarvoor betaald te krijgen? Samsam vroeg het 787 kinderen van 7 tot 12 jaar. En wat blijkt: 40% doet wel eens vrijwillig een klusje voor een ander. Van de kinderen die dat nog niet doen, zou 75% dat wel willen.

20 januari 2020

Het belang van voorlezen – 5 lestips

Arrow-up