Reading:
7 tips om slimmer te googlen

Image

7 tips om slimmer te googlen

10 september 2018

Geschreven door: Jelger Woudstra (dit artikel verscheen eerder op sevendays.nl

Zoekmachines als Google geven bijna altijd het antwoord op elke vraag. Toch lukt het soms niet om precies dat te vinden wat je zoekt.
Wij helpen met 7 tips om slimmer te googlen’.

1. Gebruik “aanhalingstekens”
De simpelste tip van allemaal: gebruik aanhalingstekens. Die zorgen ervoor dat een zoekopdracht van meerdere woorden wordt uitgevoerd in de opgeschreven volgorde.

Stel je voor, je hebt een liedje gehoord en alleen de eerste zin onthouden: I know what I came to do. Je zoekt op die tekst, maar krijgt dit resultaat:

Misschien is dat ook een heel leuk nummer, maar de tekst die jij hebt gehoord zit er niet in. Wanneer je de tekst tussen aanhalingstekens zet, vind je wel het juiste nummer:

2. Zoeken binnen een site
Als je wilt vinden wat 7Days allemaal heeft geschreven over een bepaalde gebeurtenis of een bepaald persoon, dan kun je onze zoekfunctie hierboven gebruiken. Maar zoek je via Google, dan is er ook een handige truc om iets binnen een bepaalde site te vinden. Dan vul je naast je zoekterm de naam van de site als volgt in: ‘site:urlvandewebsite’

Bijvoorbeeld: je wilt weten wat er allemaal op Sevendays.nl is geschreven over Star Wars. Dan zoek je zo: ‘Star Wars site:sevendays.nl’.

3. Waar staat deze foto nog meer?
Wil je weten op welke sites een bepaalde foto nog meer wordt gebruikt? Sleep de afbeelding naar het zoekveld van Google en het werk wordt voor je gedaan. Handig als je wilt weten of jouw Instagram-foto’s misschien door andere sites worden gebruikt! Hier trouwens nog meer tips om een nepprofiel te herkennen.

Sleep de afbeelding gewoon naar het zoekveld en…

…voilà! Je ziet welke sites de foto hebben gebruikt.

4. Gebruik ook andere zoekmachines!
Bijna iedereen in Nederland gebruikt voornamelijk Google. Is dat slim? Nee. Andere zoekmachines, zoals Yahoo Search en Bing, leveren met dezelfde zoekopdracht andere resultaten op. Wanneer je ze naast elkaar gebruikt, is de kans veel groter dat je de informatie die je zoekt ook echt vindt. Handig als je met een werkstuk bezig bent en zoveel mogelijk over een onderwerp wilt vinden.

Tussen de eerste zoekresultaten van Google en Bing bij de zoekopdracht ‘Arabische lente’ zit nogal een verschil.

5. Foodvergelijking
Ben je een foodie, altijd bezig met hoeveel vet, suiker of vitamines er in je eten zitten? Wil je pizza of hamburger eten, maar dan wel de minst vette van de twee? Daar heeft Google een handigheidje voor. Zoek bijvoorbeeld op ‘hamburger vs. pizza’ en je krijgt netjes een tabel waarin de voedingswaarden worden vergeleken.

Helaas werkt deze functie alleen als je de taal van je zoekinstellingen verandert in ‘Engels’. Dat kan op je telefoon door linksboven op het menu te klikken en daarna op ‘Instellingen’ te drukken.

En de winnaar is… pizza!

6. Puntje, puntje, puntje
Stel: je bent op zoek naar een tweedehandsfiets en hebt maximaal 100 euro te besteden. Je wilt ook niet een al te goedkope, want die zijn vaak niet zo goed. Hoe vind je dan een goede fiets tussen de 50 en 100 euro? Door te googelen op ‘tweedehands fiets “50…100 euro”’.

De drie puntjes zorgen ervoor dat Google zoekt naar elk getal tussen vijftig en honderd. Door de aanhalingstekens zoekt Google ook nog eens alleen naar getallen die worden gevolgd door het woord ‘euro’. Zo weet je dat het altijd om een bedrag gaat. Het kan natuurlijk ook met data, bezoekersaantallen of andere soorten cijfers.

7. Google-geintjes
Na al dat gezoek ben je toe aan wat vermaak. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘askew’ (Engels voor scheef) en je krijgt het onderstaande scherm te zien. Helpt je niet met zoeken, maar het is een grappig trucje. Nog een tip: zoek eens op ‘do a barrel roll’ (doe een koprol) of ‘Zerg Rush’.

Wilt u meer informatie over de lesmethode(s) van Kidsweek in de Klas? Vraag dan nu een gratis informatiepakket aan.

Gerelateerde berichten

Vlag Israël en Palestina
21 mei 2021

Bespreek het conflict tussel Israël en de Palestijnen

We geven tips en handvatten om het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden bespreekbaar te maken in de klas.

3 april 2023

Kidsweek paasboekje 2023

door
Rode clown gele achtergrond
6 september 2022

Gratis lesplan Week Tegen Pesten

De slogan van de Week Tegen Pesten 2022 is ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’. Bekijk ons gratis lesplan over de grens van de grap hier.

Arrow-up