Image

Groepjes maken doe je zo!

31 augustus 2022

Het blijft soms een lastige keuze tijdens een klassenactiviteit waarbij kinderen in groepjes gaan werken. Laat ik de kinderen zelf groepjes maken? Deel ik ze zelf in? Doe ik dit dan willekeurig of op basis van niveau en de omgang met klasgenoten? Kortom, een lastige keuze. Zeker in het begin van het schooljaar waarbij je de kwaliteiten en vaardigheden van kinderen nog moet leren kennen. Willekeurig groepjes maken is dan een snelle en efficiënte oplossing. Het voordeel hiervan is dat ze op die manier ook leren om met klasgenoten samen te werken die ze zelf niet zo snel zouden kiezen. Maar hoe doe je dat op een leuke manier? In dit artikel geven we je een aantal handige tips. Door Martijn Zweedijk

1. Mix & Koppel

Eén van de bekendste manieren onder leerkrachten voor het maken van willekeurige groepjes is misschien wel Mix & Koppel. Alle leerlingen krijgen een kaartje waarna ze door elkaar lopen in het lokaal om hun bijpassende maatje te vinden. Je kunt hier bijvoorbeeld een kwartet voor gebruiken om groepjes van vier te krijgen. Hebben de kinderen een compleet kwartet, dan is het groepje ook compleet. Je kunt ook kaartjes met afbeeldingen knippen in het aantal kinderen dat gewenst is in het groepje. Laat ze de bijbehorende stukjes bij elkaar zoeken en het groepje is compleet. Speelkaarten zijn ook handig om te gebruiken bij Mix & Koppel. Deel bijvoorbeeld alleen de heren, dames, boeren, azen en jokers uit en laat ze de overeenkomende rollen bij elkaar zoeken.

2. Beurtenstokjes

Tegenwoordig zijn ze onmisbaar in ieder lokaal: de beurtenstokjes. IJslollystokjes met de namen van alle kinderen uit de klas. Hiermee kun je ook gemakkelijk willekeurige groepjes maken. Bedenk eerst hoeveel kinderen er in het groepje moeten komen, bijvoorbeeld drie. Trek vervolgens drie willekeurige stokjes. Deze drie kinderen vormen nu samen een groepje. Dat wordt veel ijsjes eten deze zomer!

3. Zoek iemand die…

Zoek iemand die dezelfde kleur ogen, haar, kleding etc. heeft. Ook een manier om willekeurig groepjes te maken in de klas. Allerlei factoren zijn te gebruiken die kunnen overeenkomen met klasgenoten. Je kunt er ook voor kiezen om de kinderen te laten zoeken naar iemand die bijvoorbeeld een andere kleur ogen heeft of een blauw shirt i.p.v. een rood shirt draagt.

4. Social Shuffle

Social Shuffle is een gratis online tool ontwikkeld door de Radboud Universiteit en gebaseerd op onderzoek. Uit dit onderzoek is gebleken dat kinderen, die elkaar eerst niet mochten, aardiger voor elkaar zijn als ze bij elkaar in de buurt hebben gezeten. Deze tool is uit te voeren op het digibord waarbij ieder kind zijn/haar eigen afbeelding krijgt. Je kunt de klassenopstelling zelf invoeren en iedereen ziet dan waar hij/zij zit. De afbeeldingen worden vervolgens door elkaar gehusseld, waarna de kinderen kunnen zien wat hun nieuwe groepje is. Nieuwsgierig? Neem dan hier een kijkje.

5. Ouderwets lootjes trekken

Wil je het liever simpel houden zonder allerlei digitale hulpmiddelen? Kies dan voor het ouderwetjes lootjes trekken. Schrijf nummers op de lootjes en stop ze in een grote pot. Als een tafelgroepje uit drie kinderen bestaat, schrijf dan 3 keer hetzelfde nummer op. Vervolgens trekken de kinderen een lootje en het nummer geeft aan in welk groepje het kind zit.

Kinderen doen een spel op het schoolplein

Gerelateerde berichten

13 september 2021

De 5 leukste juffen op TikTok

door
12 april 2021

Wereldoriëntatie: geïntegreerd of juist niet?

Arrow-up