Reading:
6 Leuke kennismakingsspelletjes voor de eerste schoolweek

Image

6 Leuke kennismakingsspelletjes voor de eerste schoolweek

1 september 2019

Nog een weekje en de eerste scholen starten weer! De eerste week van het schooljaar is altijd spannend, voor jullie natuurlijk, maar ook voor de leerlingen. Om het ijs te breken tussen de klasgenootjes hebben wij de leukste kennismakingsspelletjes op een rij gezet.

Kennismakingsspelletjes op de basisschool

1: Twee keer de waarheid, één keer een leugen.

Iedereen in de klas schrijft drie beweringen over zichzelf op een briefje. Twee beweringen die waar zijn en één leugen. Daarna leest de leerling het briefje voor.

De rest van de klas gaat stemmen op de bewering waarvan zij denken dat niet klopt. Óf: elke leerling schrijft de bewering voor zichzelf op waarvan hij of zij denkt die onjuist is. De leerling met de meeste goede antwoorden wint een leuke prijs!

Bron: Teach Starter

2: Het wc-papier spel

We gaan kamperen en we nemen mee… een stuk wc-papier! Iedere leerling mag een stukje van een wc-rol afscheuren, zoveel als hij of zij wil. Maar wel eerlijk delen, want iedere leerling moet een stukje van dezelfde rol afscheuren. En dan komt het: voor elk vierkantje moet de leerling een leuk feitje of weetje over zichzelf vertellen.

3. Wie ben ik?

Bedenk vooraf een aantal onderwerpen: Wat is je favoriete eten, lievelingsdier, leukste liedje etc. Iedere leerling schrijft vervolgens de antwoorden op een briefje. Daarbij schrijft iedere leerling één extra geheim feitje over zichzelf op, waarvan zij denken dat niemand dat weet.

Alle briefjes in de mand en husselen maar! Iedere leerling trekt een briefje en gaat op zoek naar de persoon die bij het briefje hoort. De juf en meester mogen natuurlijk meedoen.

4. Puzzelen maar!

Maak een woordzoeker met alle namen van de leerlingen uit de klas. Dat kan met de tool Woordzoekmaker. Deel de klas op in groepjes en laat ze samen de puzzel maken. Zo beginnen ze gelijk met samenwerken én leren ze elkaars namen.

Bron: Scholtastic 

5. Knutsel een dobbelsteen

Bedenk met de klas leuke vragen voor op de dobbelsteen. Omstebeurt gooit een leerling met de dobbelsteen en beantwoordt hij of zij de vraag die bovenop ligt. Ook leuk om in groepjes te doen.

6. Rijen en groepjes

Met dit spel ontdekken leerlingen op een leuke manier wat ze met elkaar gemeen hebben.

Versie 1: laat ze in volgorde op een rij gaan staan. Bijvoorbeeld:

–        Met je voornaam in alfabetische volgorde
–        Aan de hand van je geboortedatum. Begin bij januari. 

Versie 2: dit werkt ook in groepjes, maar hou wel de hoeveelheid antwoorden beperkt. Bijvoorbeeld:

–        Wat is je favoriete seizoen.
–        Wat is je favoriete vak op school: taal, rekenen, geschiedenis, knutselen. 
–        Welke sport doe je: balsport, atletiek, dans, anders.
–        Welke muziekstijl vind je het leuks: elektronisch, hiphop/r&b, pop, rock.

Bron: Cult of pedagogy 

Veel plezier de eerste weken! Ken jij nog leuke andere kennismakingsspelletjes? Laat het ons weten via scholen@yandc.nl. 

Meer weten over Kidsweek in de Klas? Klik dan hier

Gerelateerde berichten

bewegend leren
27 januari 2020

Bewegend leren met Kidsweek

20 januari 2020

Het belang van voorlezen – 5 lestips

Arrow-up