Reading:
Leesvaardigheid moet beter, maar kan ook beter! 

Image

Leesvaardigheid moet beter, maar kan ook beter! 

19 december 2022

‘Het aanleren van strategieën is geen doel, maar een middel’ 

We lezen het steeds vaker in het nieuws: de leesvaardigheid van onze kinderen staat er slecht voor en blijft dalen. De Inspectie van het Onderwijs heeft geconstateerd dat slechts de helft van onze basisschoolleerlingen aan het einde van hun schoolloopbaan goed genoeg kan lezen om te kunnen functioneren in de maatschappij. Hoogleraar Els Stronks vertelt aan NU.nl dat de nadruk nu te veel ligt op het begrijpen van structuren in teksten. Volgens haar in eerste instantie een prima manier op korte termijn, maar op lange termijn is er meer nodig. Vooral op het gebied van leesplezier. 

De oplossing

Wij van Kidsweek in de Klas vinden dat leerlingen (begrijpend) lezen leuker vinden en beter kunnen wanneer ze kennis opdoen over de wereld om hen heen. Meer kennis over allerlei onderwerpen leidt tot beter begrijpend lezen. Wij zien het begrijpen van structuren in teksten en het aanleren van strategieën dan ook niet als doel op zich, maar als middel ze beter te kunnen begrijpen.  

Dit bereiken we door rijke teksten te gebruiken uit Kidsweek. Door het betrekken van de actualiteit maken we kinderen nieuwsgierig naar de tekst, ervaart het kind plezier in het lezen en wordt de betrokkenheid vergroot. Vervolgens zoomen we in op de inhoud door gerichte vragen te stellen waarbij wekelijks verschillende strategieën aan bod komen. Ook maken wij regelmatig gebruik van close-reading, waarbij de tekst twee keer wordt gelezen om tot dieper tekstbegrip te komen. Op deze manier vergroten wij het leesplezier bij kinderen en stimuleren we hun leesontwikkeling. Zo dragen we met Kidsweek in de Klas bij aan het verbeteren van de leesvaardigheid van kinderen. 

Wilt u meer weten over hoe wij het leesplezier bevorderen? Bekijk hier onze methodes!

Verder lezen?

Gerelateerde berichten

2 juni 2022

Nieuwe methode: Kidsweek in de Klas Compleet!

17 augustus 2021

Een vliegende start van het nieuwe schooljaar

door
Arrow-up