Reading:
Zo vergroot je het leesplezier in de klas 

Image

Zo vergroot je het leesplezier in de klas 

4 oktober 2022

Lezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen, maar dat betekent niet dat uw klas altijd staat te springen om te lezen. Deze tips helpen uw klas aan lees-kilometers en vergroten het leesplezier. 

1. Leesbingo

Maak een lijst met uitdagingen om op grappige plekken en op gekke manieren te lezen. Elke leerling krijgt de opdracht om ze allemaal af te strepen in het komende jaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ‘lees zonder schoenen aan, ‘lees een kwartier onder je tafel en ’lees een boek zonder je handen te gebruiken’.  

De leesbingo kan ervoor zorgen dat de saaie routine van het lezen in de klas wordt doorbroken. Extra tip! Ga in de zomer eens een keertje buiten op het schoolplein lezen. Bekijk onze leesbingo voor in de klas hier.

2. Praten over het boek

Lees tijdens het voorlezen een hoofdstuk uit een willekeurig boek voor. Praat vervolgens met de kinderen over het hoofdstuk. Hoe zou het boek verder gaan? Wat vinden ze tot nu toe van de hoofdpersoon in het verhaal? Zouden ze het boek willen lezen? Zo betrekt je je leerlingen bij het boek en vergroot je het leesplezier. En hopelijk willen de kinderen het boek nu graag zelf verder lezen! 

Nog op zoek naar leestips? Leesbevordering in de klas beschrijft boeken aan de hand van een (actueel) thema, speciaal voor Kidsweek in de Klas. Bekijk alle tips hier.

3. Racelezen

Nog een spelletje om het lezen leuk te maken: racelezen. Lees een rij met woorden zo snel mogelijk hardop voor. Vervolgens krijgt een leerling de kans om het te proberen. Houd de tijd bij en motiveer de leerlingen om die tijd steeds korter te maken. Dankzij dit spelletje kan een blok vrij lezen in stilte op een leuke manier worden afgetrapt.  

4. Laat leerlingen zelf hun boek kiezen

Laat uw leerlingen zelf kiezen wat ze willen lezen tijdens het lezen in de klas. Zorg voor een goed gevulde bibliotheek of laat ze zelf een boek meenemen van thuis. Ook stripboeken, moppenboeken en tijdschriften bevorderen de leesvaardigheid. Een boek dat bij je past leest nou eenmaal fijner dan een saaie!  

Houd daarnaast zelf een pleidooi voor een boek! Vertel waarom het boek Spijt van Carry Slee (of een ander boek) écht gelezen moet worden door ieder kind. Probeer de kinderen te enthousiasmeren voor het boek. Kunnen de kinderen zelf ook een boekpleidooi houden voor hun favo-boek? 

5. Bookflix

Heeft u weleens gehoord van Bookflix? Deze interactieve Powerpoint is als tegenhanger van het populaire Netflix een zoekmachine voor boeken. Bookflix helpt basisschoolleerlingen in hun zoektocht naar een boek dat bij hun past. In Bookflix luisteren, kijken en lezen kinderen over nieuwe boeken, bekijken ze boekcovers en kunnen ze het boek gelijk reserveren bij de bibliotheek. Dé perfecte manier om op een leuke interactieve manier een boek te vinden dat bij uw leerlingen past. Je kunt dit natuurlijk ook zelf maken van een paar houten latten. Laat de leerlingen stemmen op hun favoriete boek. Welke komt op nummer 1 te staan?  

6. De boekendans

Tijdens de boekendans worden alle stoelen in een omgekeerde kring in de klas gezet. Bij elke stoel wordt één boek neergelegd. Zodra de muziek aan gaat lopen de leerlingen rond de stoelen. Stopt de muziek? Dan gaan de leerlingen zitten op de dichtstbijzijnde stoel. De komende twee minuten moet iedereen in stilte het boek lezen dat op zijn/haar stoel ligt. Daarna gaat de muziek weer aan en leren de leerlingen een nieuw boek kennen. Zorg voor veel verschillende soorten boeken, zo zit er voor iedereen wat leuks tussen. Welk boek willen ze vervolgens zelf graag verder lezen? 

7. Een uitstapje naar de bibliotheek

Wist u dat kinderen gratis een bibliotheekpas kunnen aanvragen? Neem uw klas daarom eens mee op excursie naar de bibliotheek. Zo leren leerlingen waar ze hun lievelingsboeken kunnen vinden en hoe ze digitale boeken kunnen huren. Deze kunnen ze vervolgens (op de iPad) meenemen naar het klaslokaal. Ook kunnen de medewerkers van de bieb uw leerlingen helpen met het vinden van een boek dat goed bij ze past. Veel bibliotheken hebben boeken speciaal voor kinderen met dyslexie, of boeken toneellezen. 

8. De leeskoning(in)

Benoem iedere keer na het lezen een leeskoning/leeskoningin en schrijf deze namen in een hartje op het bord. Zo sluit je het leesmoment af met een leuke ‘prijs’. 

9. Voorleeskampioen

Organiseer een voorleeswedstrijd in de klas. Ieder kind leest een stukje uit zijn of haar gekozen boek voor. Wie kan dit extra grappig/spannend of mooi? De kinderen stemmen op ‘de beste voorlezer van de klas’. Mag deze voorlezer het vervolgens opnemen tegen de beste voorlezers van de andere klassen? Kunnen de klasgenoten nog tips geven waardoor het voorlezen nóg beter lukt? Dan is de kans groter dat hún klas wint op het schoolkampioenschap voorlezen! 

Verder lezen?

Gerelateerde berichten

Verdrietige jongen kijkt uit het raam
10 mei 2022

Hoe bespreek je naar nieuws in de klas? 6 tips!

29 maart 2021

Kidsweek Paasboekje 2021

Arrow-up