Reading:
4 tips om leesplezier te verbeteren met Kidsweek in de Klas

Image

4 tips om leesplezier te verbeteren met Kidsweek in de Klas

10 februari 2020

Recent verscheen er in het NRC een artikel over het lage leesplezier in Nederland. In het artikel wordt ook besproken dat de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen achteruit gaat. Daarnaast worden er een aantal tips gegeven om de leesvaardigheid te verbeteren. Hoe bevordert u het leesplezier en daarmee de leesvaardigheid? We geven 4 tips!

Tip 1: Diep lezen

Zet de timer op 20-30 minuten. Laat de leerlingen deze tijd vol concentratie in de krant (of iets anders wat hen interesseert) lezen. Bespreek vervolgens met de leerlingen wat zij gelezen hebben. Wie heeft er iets grappigs gelezen? Wie iets wat hij of zij interessant vond om te lezen? Over welke persoon of personen heb je gelezen? Wie uit de tekst zou jij voor een dagje willen zijn? Waarom?

Tip 2: Leesmotivatie

Laat leerlingen een artikel/boek kiezen wat aansluit bij hun interesses. Het kan helpen als u als leerkracht meezoekt naar een geschikt boek of een geschikte tekst. U kunt de teksten of boeken indelen op categorieën en die in de klas presenteren. Het kan helpen om de voorkant van het boek zichtbaar te maken, zodat de leerlingen in één oogopslag kunnen zien welke boeken er zijn en waar ze over gaan. Denk bijvoorbeeld aan ‘Bookflix’ of een andere vorm van een boekenmuur/boekenkast.

Tip 3: Begrijpend lezen

Bij begrijpend lezen spelen de woordenschat en achtergrondkennis een belangrijke rol, Kidsweek in de Klas besteedt hier wekelijks aandacht aan. Daarnaast kan het lezen met begrip betekenisvoller worden gemaakt door het te integreren bij de zaakvakken. Die teksten lees je namelijk om meer te weten te komen over een onderwerp. De lessen Wereld & Taal van Kidsweek in de Klas lenen zich hier goed voor. Nieuwsgierig naar de lessen? Bekijk dan alvast een proefles

Tip 4: Leescultuur

Het is natuurlijk een open deur, maar geef het goede voorbeeld. Lees zelf vaker voor en lees zelf als de leerlingen aan het ‘diep lezen’ zijn. Een tijdje terug plaatsten we deze vijf tips voor voorlezen.

Heeft u nog tips om het leesplezier te bevorderen? We horen het graag!

Gerelateerde berichten

17 augustus 2021

Een vliegende start van het nieuwe schooljaar

door
19 juni 2019

Uitleg digitale leeromgeving

Kidsweek in de Klas werkt met een digitale leeromgeving in LessonUp. Wanneer u als school een abonnement heeft op Kidsweek in de Klas, heeft u ook automatisch toegang tot deze digitale leeromgeving.

Arrow-up