Reading:
6 tips om thuis met je kind te oefenen met begrijpend lezen

Image

6 tips om thuis met je kind te oefenen met begrijpend lezen

3 september 2019

De zomervakantie is weer voorbij. Dat betekent dat kinderen na een periode vol vrije tijd weer aan de bak mogen op school. Heeft jouw kind goed doorgelezen in de zomer? Of kan hij of zij wel nog wat extra oefening gebruiken? Maak dan kennis met Kidsweek, de weekkrant voor kinderen. We geven 6 tips waarmee je thuis begrijpend lezen kunt oefenen.

Thuis begrijpend lezen oefenen met Kidsweek

Een krant, is dat niet saai? Kinderen zitten natuurlijk heel graag achter hun telefoon of tablet. Maar toch weten wij uit ervaring: kinderen rennen naar de brievenbus zodra hun eigen krant op de mat valt. En eerlijk is eerlijk, vaak lezen ze dan als eerste de moppen en strips. Maar daarna lezen ze óók over belangrijk landelijk- en wereldnieuws. Artikelen zonder moeilijke woorden, maar met genoeg uitdaging zodat kinderen niet alleen meer leren over de wereld, maar ook spelenderwijs hun leesvaardigheid verbeteren.  Wist je dat een kind dat goed is in begrijpend lezen ook beter scoort met andere vakken? Het is daarom erg belangrijk om naast school, ook thuis veel oefenen met begrijpend lezen. 

Tip 1: Veel leuke dingen lezen!

Misschien een open deur, maar hoe meer je kind leest, hoe groter zijn of haar woordenschat. Laat je kind vooral teksten lezen die hem of haar aanspreken. Ook het lezen van korte verhalen, nieuwsberichten, weetjes en strips draagt bij aan het verbeteren van leesbegrip.

Tip 2: Lees op vaste tijden

Probeer je kind minstens een half uur per dag te laten lezen. Dat klinkt misschien streng, maar het kan helpen om structuur in te bouwen door het leesmoment te plannen. Lees bijvoorbeeld altijd na het eten of vlak voor het slapen gaan.  

Tip 3: Onderzoek het doel van de tekst

Blader samen met je kind door een krant als Kidsweek. Laat je kind een artikel uitkiezen dat hem of haar aanspreekt. Kijk naar de foto, koppen en tussenkoppen en praat over het onderwerp. Waar denk je dat het over gaat? Waarom spreekt het artikel je aan? Laat vervolgens je kind het artikel lezen. Als er onbekende woorden tussen zitten, ga dan samen op zoek naar de betekenis.

Tip 4: Vergroot de achtergrondkennis

Wil je je kind een tekst laten lezen over een ingewikkeld onderwerp? Zoek dan eerst samen naar informatieve filmpjes over dit onderwerp op bijvoorbeeld YouTube of Jeugdjournaal. Kinderen begrijpen teksten veel beter als zij voorkennis hebben over het onderwerp.

Tip 5: Geef thuis het goede voorbeeld met begrijpend lezen

Pak er zelf ook eens een goed boek of een krant bij. Veel lezen is natuurlijk ook voor volwassen zeer nuttig. En ‘een goed voorbeeld doet goed volgen!’

Tip 6: Start het schooljaar met heel veel leesplezier


Kidsweek biedt ouders aan het begin van het schooljaar een extra voordeelabonnement aan. Voor slechts €10 ontvangen nieuwe abonnees 10 weken Kidsweek

Wist je dat we bij de krant ook lesmateriaal begrijpend lezen maken? Lees daar hier meer over. 

Veel (begrijpend) leesplezier!

Gerelateerde berichten

6 januari 2022

Help de Cito begrijpend lezen komt eraan!

Schooltaalwoorden
10 januari 2019

Schooltaalwoorden aanleren

19 juni 2019

Uitleg digitale leeromgeving

Kidsweek in de Klas werkt met een digitale leeromgeving in LessonUp. Wanneer u als school een abonnement heeft op Kidsweek in de Klas, heeft u ook automatisch toegang tot deze digitale leeromgeving.

Arrow-up