Reading:
6 manieren om aan de slag te gaan met meertaligheid in de klas

Image

6 manieren om aan de slag te gaan met meertaligheid in de klas

20 november 2022

Oekraïens, Turks, Pools, Chinees, Arabisch. Grote kans dat u als leerkracht deze verschillende talen ooit in het klaslokaal hebt gehoord. Een meertalige klas kan een uitdaging vormen, maar kan ook worden gezien als een enorm pluspunt. Hoezo een kostbaar en ingewikkeld landenproject organiseren? Ga op uitwisseling in je eigen klas!

Kinderen bekend maken met de verschillende wereldtalen wordt ook wel taalsensibilisering genoemd. Door hier actief mee aan de slag te gaan, vergroot je de openheid en gevoeligheid voor nieuwe talen én culturen bij leerlingen. Anderzijds kan het klassen met een hoge taaldiversiteit helpen om elkaar beter te begrijpen en het groepsgevoel te versterken. Het doel van taalsensibilisering komt neer op drie verschillende vlakken: het creëren van interesse naar andere talen, het verwerven van kennis over deze talen en tenslotte taalvaardigheid. Zo leren de leerlingen dat niet elke taal op dezelfde manier wordt geschreven, maar ook hoe taal onderdeel kan zijn van je identiteit. Daarnaast geeft actief aan de slag gaan met meertaligheid de leerkracht een mooi inkijkje in het leven van de leerlingen thuis.

Deze werkvormen kunnen u een handje helpen:

1. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

‘Hé, die letter schrijf je in het Nederlands zonder puntjes erop!’

Hoe zeg jij thuis ‘hallo’? Stel deze vraag klassikaal aan je leerlingen en schrijf alle woorden in correcte spelling op het bord. Kunnen de leerlingen verschillen of overeenkomsten ontdekken met de Nederlandse taal? Bijvoorbeeld andere letters, schrift of juist dezelfde klanken.

2. Kwartetten

‘Heb jij van de categorie ‘Turks’ het woord rijst voor mij?’

Welke leerlingen spreken thuis een andere taal? Laat ze met hun schoudermaatje vier kaarten maken voor een kwartetspel. Bespreek vooraf welk thema iedereen gaat gebruiken. Bijvoorbeeld schoolspullen, spelletjes, gerechten of sport. De leerlingen schrijven vervolgens in de categorie van een vreemde taal vier woorden op verschillende kaartjes. Tijd om het spel te spelen!

3. Muziekbingo

‘Dit liedje kan ik helemaal meezingen!’

Maak een bingokaart met daarop verschillende talen en zoek muziek die gezongen wordt in deze taal. Heeft u veel meertalige leerlingen? Vraag dan om hulp met het zoeken van de liedjes. Speel vervolgens klassikaal het muzikale bingospel! Raden de leerlingen uit welke taal het liedje komt?

4. Een mini-uitwisseling

‘Doen jullie altijd je schoenen uit thuis?’

Waarom naar het buitenland gaan als je ook op uitwisseling kan in je eigen klas? Kijk of leerlingen wellicht een keertje bij elkaar thuis kunnen spelen of zelfs mee eten. Op deze manier leren ze niet alleen de talen kennen die in andere huizen gesproken worden, maar ook meer over de cultuur. Bespreek vervolgens in kleine groepjes de verschillen én overeenkomsten tussen de verschillende bezoekjes.

5. Ik zoek iemand die…

‘Weet jij toevallig wat dit Poolse woord betekent?’

Schrijf op een vel verschillende woorden uit talen die in de klas worden gesproken. De leerlingen gaan vervolgens opzoek naar klasgenoten die de woorden voor hen kunnen vertalen. Iedereen loopt rond in het klaslokaal en probeert zoveel mogelijk vertalingen te zoeken. Ik zoek iemand die … mij kan helpen!

Nog meer lestips om op een leuke manier aan de slag te gaan met taal in de klas? Bekijk eens het themanummer Taal van Samsam. Hierin vindt u verhalen van kinderen van over de hele wereld, lesopdrachten en video’s over dit onderwerp.

Gerelateerde berichten

3 juli 2023

Zomerboekje 2023

door
17 augustus 2021

Aan de slag met burgerschap in het nieuwe schooljaar

door
26 juni 2023

Gezocht: leraren voor in ons panel!

door
Arrow-up