Reading:
Wereld & Taal, lesgeven aan de hand van actualiteit

Image

Wereld & Taal, lesgeven aan de hand van actualiteit

22 maart 2021

In het onderwijs is steeds meer behoefte aan samenhang, oftewel integratie tussen vakgebieden. Hoewel deze manier van werken tot veel enthousiasme bij leerkrachten en leerlingen leidt, kan het bedenken van dit soort lessen ook tijdrovend zijn en wordt er van leerkrachten veel gevraagd qua kennis op het gebied van kern- en tussendoelen. Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal helpt hierbij. Hoe werkt het lesgeven aan de hand van actualiteit precies?

Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal kan zowel aan de hand van de actualiteit als thematisch worden ingezet. Als school kiest u wat het best binnen uw visie en organisatie past. Met een abonnement heeft u toegang tot zowel de actuele lessen als het archief.

Lesgeven aan de hand van de actualiteit

Wekelijks selecteert de onderwijsredactie een tekst in Kidsweek dat speelt binnen de belevingswereld van kinderen en die aansluit op een van de kerndoelen van wereldoriëntatie. In de startles worden de leerlingen betrokken bij het onderwerp. U leest u samen met de leerlingen het artikel in de krant en de leerlingen formuleren eigen leervragen over het onderwerp. De vragen worden op een vragenmuur in de klas geplakt en worden als ze beantwoord zijn verplaatst naar de weetmuur.

In de verdiepende les leest u met de leerlingen een rijke achtergrondtekst over dit onderwerp, beantwoorden jullie interactieve quizvragen en bekijken jullie filmpjes, waardoor de kennis van de leerlingen over het onderwerp wordt vergroot. De leerlingen verwerken de informatie mondeling of schriftelijk, waarbij expliciete instructie en feedback wordt gegeven op de taaldoelen.

Tot slot test u in een afsluitende quiz de kennis die de leerlingen hebben opgedaan. De leerlingen doen tijdens de lessen interactief mee met hun eigen device (de antwoorden die zij via hun eigen device invoeren worden op het bord getoond) of met een wisbordje/kladblaadje.

Thematisch lesgeven

Sommige scholen werken liever meerdere weken aan hetzelfde thema. Voor deze scholen hebben we een archief waarin de lessen thematisch worden aangeboden. Je kunt de lessen over tien blokken van vier weken inplannen, waardoor je gedurende vier weken van groep 5 t/m 8 aan hetzelfde thema werkt. Ook kan het archief als inspiratie worden gebruikt voor scholen die al thematisch werken. Je kunt in de lessen namelijk gemakkelijk slides toevoegen of verwijderen, waardoor je binnen een handomdraai je eigen les hebt ontwikkeld, zonder dat je het wiel steeds opnieuw hoeft uit te vinden.

Voorbeeld jaarplanning groep 7

Wilt u ook lesgeven aan de hand van actualiteit? Maak gratis een maand lang gebruik van Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal om zowel de lessen aan de hand van de actualiteit als de thematisch geordende vakoverstijgende lessen te bekijken.

Gerelateerde berichten

12 juni 2023

5X KNUTSELEN VOOR VADERDAG!

door
9 november 2020

Kerstontbijt op school mogelijk door Kerst Knabbelbox

Geen kerstdiner op school door coronamaatregelen? Dat kan niet, dacht Jasmijn. Samen met Jumbo, Kidsweek in de Klas en Samsam bedacht ze de Kerst Knabbelbox.

Arrow-up