Reading:
Kerstontbijt op school mogelijk door Kerst Knabbelbox

Image

Kerstontbijt op school mogelijk door Kerst Knabbelbox

9 november 2020

Geen kerstdiner op school door coronamaatregelen? Dat kan niet, dacht Jasmijn Karsten-Heuzer (35) uit Hoorn. De intern begeleider van basisschool De Vijzel in Hauwert ondernam actie. Samen met Jumbo, Kidsweek in de Klas en Samsam bedacht ze de Kerst Knabbelbox. “Het zit vol voorverpakte lekkernijen. Daarnaast kunnen kinderen prijzen winnen voor hun school. Én we steunen Stichting Het Vergeten Kind”, vertelt Jasmijn trots. 

Jasmijn is dertien jaar werkzaam in het primair onderwijs en heeft zelf twee kinderen. Als geen ander weet zij hoezeer kinderen naar het kerstdiner toeleven. “Ze versieren de klas, fantaseren over het eten en doen hun best om poepie-chic voor de dag te komen. Overal hangt de sfeer van samenhorigheid.” Op veel scholen is het traditie dat ouders allerlei lekkere gerechtjes maken voor de kerstmaaltijd. Coronamaatregelen laten dat dit jaar niet toe. De zoveelste tegenvaller voor de leerlingen, die ook al de Koningsspelen, schoolreisjes en excursies geannuleerd zagen worden.

Winactie met prijzen tot € 1.000,- waarde

Veel basisscholen en ouderraden worstelen nu met de vraag: hoe krijgen we de kinderen tóch aan de kersttafel, zonder verschillen tussen ieders menu? Het antwoord: de Kerst Knabbelbox. Deze feestelijke doos zit vol voorverpakt lekkers, van stolletje tot knijpfruit en van wafel tot pakje drinken. Elk kind krijgt er een, dus iedereen eet hetzelfde. Jasmijn: “Er zit ook een blanco 3D kerstster in. Die kunnen de kinderen zelf versieren. Ten eerste is dat leuk om voor of na het eten te doen, ten tweede vallen er schitterende prijzen mee te winnen. Er liggen acht spellenpakketten klaar voor de hele klas en drie boekenpakketten ter waarde van € 1.000 voor de hele school!” .

 

Kerstontbijt in coronatijd

“De box is bij uitstek te nuttigen als ontbijt of lunch. Kinderen hoeven dan niet te worden opgehaald, zoals na het kerstdiner. Geen groepen ouders op het schoolplein dus, wat in deze tijd voor ongemakkelijke situaties kan zorgen. Daarnaast hebben scholen en oudercommissies er geen werk aan: het is tellen, bestellen en het wordt kant en klaar bezorgd!” Kinderen met speciale voedingswensen kunnen het beste wel zelf eten meenemen. Zij krijgen evengoed die leuke box, kerstster en Samsam.

Met de Kerst Knabbelbox steun je Stichting het Vergeten Kind

Hoewel Jasmijn hiermee al een dijk van een actie had opgetuigd, vond ze dat er nog iets aan ontbrak. Al snel wist ze het: een goed doel. “Bij Kerstmis denk ik aan dankbaarheid en oog voor elkaar hebben. Daarom wilde ik graag een goed doel aan de Kerst Knabbelbox koppelen. We hebben gekozen voor Het Vergeten Kind. Deze stichting zet zich in voor verwaarloosde en mishandelde kinderen. Een deel van de opbrengst gaat hier naartoe. Ook kunnen leerkrachten aan de hand hiervan bespreekbaar maken dat een veilig thuis geen vanzelfsprekendheid is. Kan een mooi kerstgesprek worden, toch?”

Gerelateerde berichten

25 mei 2021

‘Kidsweek staat dicht bij de belevingswereld van kinderen’

Verdrietige jongen kijkt uit het raam
10 mei 2022

Hoe bespreek je naar nieuws in de klas? 6 tips!

2 september 2021

Lesideeën bij Kidsweek 35

door
Arrow-up