Reading:
40% van de kinderen doet vrijwillig klusjes voor anderen

Image

40% van de kinderen doet vrijwillig klusjes voor anderen

28 mei 2018

Er wordt veel onderzoek gedaan naar vrijwilligerswerk. Maar hoe graag doen kinderen vrijwillig klusjes iets voor een ander zonder daarvoor betaald te krijgen? Samsam vroeg het 787 kinderen van 7 tot 12 jaar. En wat blijkt: 40% doet wel eens vrijwillig een klusje voor een ander. Van de kinderen die dat nog niet doen, zou 75% dat wel willen.

Ouderen populair bij kinderen die vrijwillig klusjes doen

Op de vraag voor wie ze dan klusjes doen, antwoord de helft dat zij dit voor ouderen doen. Zoals Mijntje (12) uit Engelen die elke maand gaat eten met eenzame ouderen. ‘Ik hoef eigenlijk niet eens zoveel te doen. Dat ik er ben, is al genoeg.’ Daarnaast doet 1 op de 3 kinderen weleens iets voor de buren. Het liefst verzorgen ze dieren of helpen ze met de boodschappen.

Vrijwilligerswerk verplicht of niet?

Moet vrijwilligerswerk een verplicht onderdeel worden van het lesaanbod op de basisschool? 40% vindt van wel. Maar nog meer kinderen (55%) vinden dat elke leeftijdsgenoot in zijn vrije tijd af en toe iets voor een ander moet doen zonder daarvoor betaald te krijgen. ook volwassenen zouden dit eens per maand moeten doen, vindt 40%.

Hoofdredacteur Henrike van Gelder: ‘Dat er zoveel kinderen aan vrijwilligerswerk doen, vind ik verrassend en vooral goed nieuws. Het bewijst maar weer dat kinderen heel betrokken zijn en graag iets voor een ander doen. Overigens valt diezelfde klusjesbereidheid in huiselijke kring nog wel eens vies tegen, weet ik uit eigen ervaring, haha.’

Week van Burgerschap

Samsam voerde dit onderzoek uit in aanloop naar de Week van Burgerschap, die van 21 t/m 25 mei voor het eerst plaats vindt. het doel van de week is het onderwijs te inspireren om meer tijd te besteden aan burgerschapsvorming in de klas. Bij deze eerste editie staat participatie centraal. De editie van Samsam, die vandaag verschijnt, heeft daarom als thema ‘mijn buurt’ en staat vol met verhalen van kinderen die iets doen voor mensen in hun buurt. 

Thijs (11) uit Delft heeft wel een tip voor kinderen die ook iets voor een ander willen doen: ‘Verdeel de taken. Ik maakte met vrienden het tuinpad van de buurman schoon. We hadden ook nog eens veel plezier.’ Bij Samsam verschijnt lesmateriaal met burgerschapsopdrachten voor het basisonderwijs. Ook is er een digitale les beschikbaar over participatie in de buurt. Deze les is hier te downloaden. 

Over dit onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau Kien Onderzoek onder 787 kinderen tussen de 7 en 12 jaar middels een online enquête. 

Wilt u meer informatie over de lesmethode(s) van Kidsweek in de Klas en Samsam? Vraag dan nu een gratis informatiepakket aan.

Gerelateerde berichten

28 februari 2022

Hoe bespreek je de oorlog in Oekraïne in de klas?

2 september 2021

Lesideeën bij Kidsweek 35

door
luizenmoeder
10 oktober 2018

De Luizenmoeder Quiz

ls je het populaire AVROTROS-programma De Luizenmoeder nog níet kent is dat niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder. De satirische televisiecomedy over het gedrag van ouders en personeel van basisschool De Klimop, tegen elkaar, de kinderen en onderling, is een regelrechte hit! De personages van het schoolplein zijn namelijk enorm herkenbaar.

Arrow-up