Reading:
Aan de slag met burgerschap in het nieuwe schooljaar

Image

Aan de slag met burgerschap in het nieuwe schooljaar

door Tineke
17 augustus 2021

Op dinsdag 22 juni heeft de Eerste Kamer met het wetsvoorstel ‘verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs’  ingestemd. Hiermee krijgt burgerschapsonderwijs een meer verplichtend karakter. Er zijn tien bouwstenen ontwikkeld, die beschrijven welke specifieke kennis en vaardigheden leerlingen moeten opdoen op gebied van burgerschap. Dit vormt de basis voor de herziening van de huidige kerndoelen. Een samenvatting van deze bouwstenen lees je hier. 

Naast Kidsweek, de lesmethodes Kidsweek in de Klas Wereld & Taal en Begrijpend Lezen, maakt onze uitgeverij ook Samsam. Samsam heeft al ruim 45 jaar ervaring op het gebied van wereldburgerschap. Een schoolabonnement op Samsam bestaat uit vijf magazines en tien lessen burgerschap per schooljaar. Bij iedere les burgerschap werk je met de leerlingen aan één van de tien bouwstenen.

Bestel het lespakket 'Podium'

Het eerste nummer ‘Podium’ komt uit aan het begin van het nieuwe schooljaar. In themanummer Podium van Samsam vertellen kinderen uit verschillende landen hoe zij hun stem laten horen tegen onrecht in de wereld óf omdat ze willen opkomen voor hun eigen situatie. 

Één van de verhalen van dit nummer staat nu al online. Selma (10) treedt op in het zuidoosten van Turkije met haar vrienden van de circusschool en vergeet zo heel eventjes dat ze een vluchteling uit Syrië is. Lees het hele artikel op de website van Samsam. 

Applaus zorgt voor zelfvertrouwen bij Selma (10)

Met de verhalen en lesopdrachten uit het Samsam nummer ‘Podium’ doen leerlingen (groep 5 t/m 8) inspiratie op en gaan ze zelf aan de slag. De lesopdrachten bij dit themanummer behandelen het bouwsteen solidariteit: leerlingen leren onrechtvaardigheid te herkennen en benoemen.

Bij dit pakket krijg je nu ook het prentenboek Zo Klinkt Verandering van Amanda Gorman cadeau. Want als er iemand is die weet hoe ze haar stem kan gebruiken om onrecht aan te kaarten is zij het wel.

Dit lespakket burgerschap bestaat uit:
•    1 maand toegang tot de online omgeving van Samsam (met lessen burgerschap)
•    30 exemplaren van het tijdschrift Samsam Podium
•    Prentenboek van spoken word artiest Amanda Gorman – Zo Klinkt Verandering
•    Extra: Lesbrief om het prentenboek in de klas te behandelen
•    Extra: 30 Kidsweek-kranten

Het pakket wordt op 16 september geleverd. Vanaf 13 september heb je toegang tot het online lesmateriaal.

Trainingen burgerschap

Bij Samsam hebben wij een training ontwikkeld over hoe je burgerschap in zijn algemeenheid, en Samsam specifiek kunt inzetten in jouw lessen. Meer informatie? Laat het ons weten in een mail naar scholen@yandc.nl.

Wereldgodsdiensten - lesmateriaal

Over de vijf wereldgodsdiensten bieden wij ook lesmateriaal aan. Aan de hand van informatieve teksten en filmpjes leren uw leerlingen wat deze godsdiensten inhouden. Een pakket met 30 werkboeken over alle vijf de godsdiensten kost € 275,-. Ga voor meer informatie naar de website van Samsam

Week van Burgerschap

Elke jaar in mei organiseert Samsam de Week van Burgerschap. Hiermee willen wij leerkrachten inspireren tijd te besteden aan burgerschap in de klas. Elk jaar staat een ander thema centraal, dit jaar is het thema Gezond. De week vindt plaats van 16 t/m 20 mei 2022. Kijk voor meer informatie op www.weekvanburgerschap.nl

Thematisch met burgerschap aan de slag

De bouwstenen van burgerschap lenen zich ook erg goed om thematisch mee aan de slag te gaan aan de hand van de actualiteit (denk aan Macht en Inspraak tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen of de bouwsteen Solidariteit als het helaas voor komt dat er een leerling gepest wordt). In dat geval kunnen de themanummers van Samsam een handvat zijn om een gesprek in de klas op gang op te brengen of om duiding te geven bij het nieuws. Kijk hier welke nummers van Samsam er na te bestellen zijn. 

Heeft u nog vragen?

Neem vrijblijvend contact op met leraar én adviseur lesmethodes, Frank Snijders. 

Gerelateerde berichten

15 september 2018

Slimme tips tegen pesten

Wat kun je doen als je wordt gepest?

kerst cadeautje
15 december 2021

Kerstboekje

Arrow-up