Begrijpend luisteren

Voor leerlingen kunnen beginnen met begrijpend lezen is het essentieel dat ze goed kunnen luisteren. De lesmethode begrijpend luisteren is speciaal ontwikkeld voor beginnende lezers in groep 1 t/m 3.

Begrijpend luisteren in een digitale leeromgeving

De lessen begrijpend luisteren staan in de digitale leeromgeving. Met de lessen begrijpend luisteren werk je aan het vergroten van de kennis van de wereld en woordenschat. Er komen verschillende tekstsoorten aan bod. Zo wordt er zowel gebruikgemaakt van prentenboeken als van informatieve boeken.

Lesinstructie

In de lesinstructie lees je welke lesfases doorlopen worden en welke tekst of welk boek centraal staat. Hoewel de lesfases niet altijd in dezelfde volgorde aan de orde hoeven te komen, worden in elke les begrijpend luisteren dezelfde lesfasen doorlopen. Kidsweek in de Klas geeft instructie volgens het Expliciete Directe Instructie-model (EDI) en middels het Het Gradual Release of Responsibility Instruction Model (GRRIM).

Hardop denkend voordoen

Kinderen leren de vaardigheden die ze nodig hebben voor het lezen met begrip vooral wanneer een leerkracht hardop voordoet wat hij/zij denkt. Bij het interactief voorlezen stelt de leerkracht tijdens het lezen vragen over de tekst en/of plaatjes. Kinderen hebben hierbij een actieve rol. Bij het hardop denken voorlezen laat een leerkracht zien wat er in zijn/haar hoofd gebeurt. De kinderen hoeven hier niet op te reageren, maar zien zo welke strategie de leerkracht gebruikt om de tekst (nog beter) te begrijpen.

Vergroten kennis van de wereld en woordenschat

Met de lessen begrijpend luisteren werk je aan het vergroten van de kennis van de wereld en woordenschat. Hoe meer kennis jouw leerlingen hebben over het onderwerp, des te gemakkelijker kunnen zij (moeilijke) teksten over het onderwerp begrijpen. Dit hangt ook samen met de woordenschat van uw leerlingen. De hoeveelheid kennis die een kind heeft over een bepaald onderwerp blijkt zelfs de beste voorspeller voor het begrip van de tekst over dat onderwerp.

Verschillende tekstsoorten

In de lessen begrijpend luisteren met Kidsweek in de Klas komen, net als in de lessen begrijpend lezen, verschillende tekstsoorten aan bod. Luisterervaring met verschillende tekstsoorten maakt het begrijpend luisteren naar nieuwe teksten gemakkelijker. Met uw abonnement op Kidsweek in de Klas kunnen uw collega’s uit groep 1 t/m 3 gratis gebruikmaken van de lessen begrijpend luisteren. U vindt de lessen in onze digitale leeromgeving in LessonUp in de map Begrijpend Luisteren.

doe een proefles!

Een keertje kijken hoe een les van Kidsweek in de Klas eruitziet? Of wilt u de les een keer uitproberen in de klas? Doe dan een proefles Kidsweek in de Klas Begrijpend Luisteren!

Kidsweek in de klas leest voor

In de filmpjes hieronder worden verhalen uit prentenboeken en informatieve boeken voorgelezen. De boeken sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen. Tijdens het voorlezen worden plaatjes uit het boek getoond zodat leerlingen visuele ondersteuning hebben bij het verhaal. Veel kijk- en luisterplezier!

Referenties

Wat onze klanten zeggen.

Kidsweek in de Klas uitproberen?

Maak nu kennis met de actuele onderwijsmethodes van Kidsweek in de Klas.
Vraag een gratis informatiepakket aan!
Arrow-up