Reading:
Boekentips Week van de Lentekriebels

Image

Boekentips Week van de Lentekriebels

14 maart 2022

Volgende week (21 t/m 25 maart) is het de Week van de Lentekriebels. Deze week staat in het teken van relaties en seksualiteit. Het thema van de Week van de Lentekriebels is dit jaar: je lijf is van jou. Leesbevordering in de Klas beschrijft maandelijks boeken voor basisschoolleerlingen. Deze maand staat in het teken van Lentekriebels. 

5 Boekentips in het teken van Lentekriebels

1. Bloot – Jutta Nymphius (11+)

Dit verhaal sluit perfect aan bij de belevingswereld van jonge pubers en bij het onderwerp sexting. Waarom zou je je blootgeven voor een webcam? Ook brugklasser Amelie weet best dat je dat beter niet kunt doen, maar ze kent de knappe Elias toch?
In dit coming of age-verhaal komen verder op heel mooie wijze herkenbare onderwerpen als veranderende vriendschappen en onzekerheid over je lichaam ter sprake. En lezers leren dat ook ouders wel eens foute keuzes maken…
 
Lees hier de recensie >
ISBN: 9789021682495

2. seks is niks geks – Bette Westera & Sylvia Weve (11+)

Geweldige gedichten, curieuze quizvragen en zwierige tekeningen maken je vast aan het lachen in dit unieke en grappige boek over seks en geslachtsdelen. En wat denk je van het hilarische Piemel- en Poenielied?! Toch is dit ook een heel leerzaam leesboek, in een fijn, klein formaat, zodat kinderen er lekker stiekem in kunnen lezen en zonder schaamte heerlijk kunnen giechelen en leren over seks.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789493228054

3. 123 superslimme dingen die je moet weten over liefde & seks – Mathilda Masters en Louize Perdieus (10+)

Ben je meer op zoek naar een gedegen, informatief boek over seksualiteit, dan is dit een fantastische optie. In 123 overzichtelijke blokjes informatie lees je alles over het lichaam en de puberteit, over verliefdheid en seks, over de voortplanting en hoe iedereen anders is. En niet te vergeten: er is ook een hoofdstuk over ‘nee is dik oké’. Hoewel het een enorme berg aan informatie is, leest het boek heel fijn weg, mede door de vele en vaak grappige illustraties. Bovendien staat dit boek vol wetenswaardigheden die je niet snel ergens anders tegenkomt. Als volwassene leer je hier vast ook nog heel veel van!

ISBN: 9789401473729

4. Seksualiteit & jouw relaties – Anna Claybourne (10+)

Dit kleurige informatieve boek vol tekeningetjes is een stuk beknopter, maar besteedt wel veel aandacht aan consent en het maken van de juiste keuzes. Wat doe je onder druk van een ander? Wat is seksueel misbruik? Hoe krijg je online met seks te maken? Ook bespreekt het boek hoe je lichaam verandert in de puberteit en dat je niet in een hokje hoeft te passen. Minder enthousiaste lezers vinden in dit boek toch een heleboel interessante informatie.

ISBN: 9789086646852

5. Dokter Corrie geeft antwoord – Niki Padidar (11+)

De inleiding maakt meteen duidelijk: dit boek van Dokter Corrie (bekend van de Dokter Corrie Show op SchoolTV) is niet voor ouders (of leerkrachten) maar voor jongeren. En als er één boek over puberteit, ssss ssseks ssseksualiteit en relaties is dat kinderen graag zullen willen lezen, dan is dit het. Dit boek neemt jongeren volledig serieus, is ontzettend informatief, nóg grappiger en er zit zelfs een pop up-penis in het boek. Het boek staat vol goeie vragen, dito antwoorden en prikkelende foto’s. Met puberpanels en als ‘echt goeie vraag’: Seksuele grenzen, wat zijn dat? Helaas is het boek uit 2017 uitverkocht (leve de bibliotheek!), MAAR er komt in mei een volledig herziene druk (9789463361385)! Absoluut iets om naar uit te kijken!

ISBN: 9789463360067

Bekijk de lessenserie over seksualiteit, gender en grensoverschrijdend gedrag

In de puberteit verandert er van alles, in je hoofd én in je lijf. Bij meisjes begint de puberteit vaak tussen hun achtste en twaalfde. Bij jongens als ze tussen de tien en veertien jaar zijn. Wat moeten je leerlingen weten over deze roerige tijd?

Je leert het in deze gratis beschikbare lessenserie!

Gerelateerde berichten

17 januari 2022

Boekentips Japan

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over Japan

door
kinderrechten
17 november 2021

Boekentips over kinderrechten

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over kinderrechten.

Arrow-up