Reading:
Boekentips over kinderrechten

Image

Boekentips over kinderrechten

17 november 2021

Elk kind heeft recht op een veilig en gezond leven. Deze rechten staan in het Kinderrechtenverdrag. Dit verdrag is op 20 november 1989 getekend door 196 landen. Op 20 november is het daarom elk jaar de Dag van de Rechten van het Kind. Leesbevordering in de Klas heeft vijf boeken geselecteerd over dit thema. Op zoek naar lesmateriaal over kinderrechten? Bekijk dan bijvoorbeeld deze les en dit dossier van Samsam.

Boekentips Over Kinderrechten

de gevangenis

1. De gevangenisfamilie van Perry T. Cook – Leslie Connor (11+)

De elfjarige Perry woont in een gevangenis: zijn moeder zit vast en hij is er van kleins af aan opgegroeid. De openbaar aanklager vindt dit geen gezonde situatie en neemt Perry – tegen diens zin in – op in zijn gezin. Het is daarmee een heel interessant boek over kinderrechten: Perry heeft recht op een veilige leefomgeving, maar tegelijk heeft hij ook recht op zijn familie. Wat weegt zwaarder? Een boeiende vraag! Daarnaast leer je de gevangenen steeds beter kennen en is het zelfs de vraag of de straf van Perry’s moeder wel terecht is… Dit boek zal je dan ook flink laten nadenken over rechten en plichten, goed en slecht, schuld en onschuld. 

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789047708889

Hoe is mijn vader redde

2. Hoe ik mijn vader redde – Henk Hardeman (11+)

Ook in dit boek wordt een kind naar een pleeggezin gebracht. Emma’s vader is nogal depressief en hangt vaak totaal van de wereld in zijn stoel. Emma moet niet alleen voor het huishouden, maar ook voor zichzelf zorgen. Haar moeder is namelijk een tijdje daarvoor uit beeld verdwenen. De Kinderbescherming grijpt in en Emma wordt uit huis geplaatst. Dit verhaal laat echter zien hoe belangrijk het recht op familie is: Emma wil het liefste weer bij haar vader wonen en verzint een plan ‘om hem te redden’. Door dat plan en de droge manier van vertellen is dit boek, ondanks het behoorlijk zware thema, niet alleen aangrijpend, maar ook grappig. Uiteindelijk is het zelfs een heerlijk feelgood-verhaal! 

Lees hier de recensie > 
ISBN: 9789021679662

sara's walkabout

3. Sara’s walkabout – Inez van Loon (11+)

Dit verhaal over (emigratie naar) Australië in de jaren ’50 maakt pijnlijk duidelijk hoe belangrijk het is dat er een Kinderrechtenverdrag is opgesteld door de Verenigde Naties. Want wat zijn er verschrikkelijke dingen gebeurd met Aboriginal-kinderen! Het is schokkend om in dit verhaal te lezen hoe zij destijds bij hun ouders werden weggehaald, een nummer kregen in plaats van een naam en hun hele culturele opvoeding moesten vergeten bij een westers pleeggezin. Als je dit boek voorleest in de klas, dan is het absoluut de moeite waard om kinderen te laten nadenken welke (huidige) kinderrechten destijds allemaal geschonden werden. 

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789044838695

Over de grens

4. Over de grens – Irène Storm (10+)

In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties is er één artikel (11) volledig gewijd aan kinderontvoering. En daarover gaat dit boek: Luuk woont met zijn Spaanse vader en Nederlandse moeder in Spanje, maar na een bezoek aan Nederland wil zijn moeder niet meer terug. Ze houdt de kinderen bij haar, en ook al weet Luuks vader precies waar hij is en kan hij hem ook bezoeken, er is toch sprake van een kinderontvoering. ‘Wist je dat er bijna dagelijks een kind ontvoerd wordt naar het buitenland door één van de eigen ouders?’ Dit spannende en ontroerende verhaal maakt dit probleem duidelijk zichtbaar.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789044834178  

prutje

5 Prutje – Pieter Koolwijk ( 9+)

In de boeken hierboven komen diverse kinderrechten duidelijk naar voren, maar in dit fantasievolle boek van Gouden Griffel-winnaar Pieter Koolwijk worden op subtiele wijze ook heel veel kinderrechten besproken: bescherming tegen kinderarbeid, recht op familie, recht op participatie, recht op een gezond leven en het recht op spelen. Hens is zijn leven en het werken in de vieze textielfabriek namelijk helemaal zat. Samen met zijn broertje Walm en de stoere Vijf gaat hij op zoek naar een wonderlijk land waar ze altijd kunnen spelen. Maar maakt dát echt gelukkig? Dat geeft meteen een mooie aanleiding om te bespreken: welk kinderrecht vind jij het allerbelangrijkst? Of kun je misschien helemaal niet kiezen?

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789047709718  

burgerschap in de klas

Samsam is een lesmethode voor burgerschap en gaat altijd over kinderrechten. Bestel nu een proefpakket van 9,95 euro en ontvang naar 30 tijdschriften ook 30 dagen toegang tot alle online lessen. 

 

Gerelateerde berichten

Meisje staat tegen de muur met handen voor gezicht, kinderen wijzen en lachen naar haar
19 september 2022

Boekentips voor humor en de Week Tegen Pesten

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over verschillende onderwerpen.

13 maart 2023

Boekentips over Egypte

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over verschillende onderwerpen.

door
20 maart 2021

Boekentips over het thema racisme

Arrow-up