Image

Boekentips Japan

door Cleo
17 januari 2022

Hoe is het leven in Tokio? Wat leren kinderen op de Japanse zaterdagschool in Amsterdam? En waarom werd sushi eigenlijk uitgevonden? Al deze vragen worden beantwoord in het nieuwe themanummer Japan van Samsam over cultuur en identiteit. Leesbevordering in de Klas heeft vijf boeken geselecteerd over dit thema.

5 Boekentips over japan

1. 100% Coco Tokyo - Niki Smit (11+)

Modevlogger Coco gaat naar Japan om mee te doen aan The Big Kawaii Show! Dat betekent veel kimono’s, unicorns, Harajuku Girls en natuurlijk sushi. Maar The Big Kawaii Show is minder ‘schattig’ dan gedacht en gaat ook over burikko: je zwakker en hulpelozer voordoen dan je bent. Dit laatste boek in de reeks 100% Coco is niet alleen een lekker leesboek over mode en beroemd zijn, maar leert je ook veel over de Japanse cultuur.
 
Lees hier de recensie >
ISBN:  9789026151545 

2. Scherven van de hemel - Pieter van Oudheusden & Stephanie De Graef (9+)

Dit schitterende prentenboek neemt je mee naar het oude Japan en vertelt een prachtig verhaal over een meesterschilder die het volmaakte schilderij heeft gemaakt. Iedereen wil het hebben, maar wat wil de meester zelf? Een mooi thema om over in gesprek te gaan, maar vooral de sfeervolle prenten van Stephanie De Graef laten je de traditionele Japanse cultuur zien, met geisha’s, dansende kraanvogels, Japanse schuifdeuren en nog veel meer. Een kunstwerkje!
 
Lees hier de recensie >
ISBN: 9789058388193

3. Het bamboemeisje - Edward van de Vendel & Mattias De Leeuw (10+)

Ook in deze graphic novel zijn het vooral de prenten die je meevoeren naar Japan: de zwierige penseelstreken van Mattias De Leeuw doen denken aan Japanse kalligrafiekunst en ook in dit boek zie je veel kimono’s, mooie parasolletjes en bloeiende kersenbloesem. Het verhaal is een eeuwenoud Japans sprookje over een oude bamboesnijder en zijn vrouw die een heel bijzonder kindje krijgen. Ze noemen haar Nayotake no Kaguya-hime… oefen daar maar even op als je dit boek gaat voorlezen ;-). Dit heerlijke, lieve sprookje zal menigeen betoveren!
 
ISBN: 9789021414836

4. Timo en de oppasninja - Lisa Boersen (9+)

Hoe stoer is het als jouw kinderoppas een Japanse ninja blijkt te zijn?! Timo is zo’n geluksvogel: zijn au pair komt uit het kleine koninkrijk Ishimoko (‘naast Japan’), kan fantastisch zwaardvechten en gooit met werpsterren. Timo hoopt natuurlijk dat hij nu ook een ninja kan worden, maar die training valt hem toch wat tegen…
Het is een ontzettend grappig boek, waarvan je stiekem ook nog best wat leert over de Japanse cultuur! En ben je benieuwd wat een ninja allemaal moest kunnen vroeger, dan vind je in de recensie op Leesbevordering in de klas nóg een boekentip.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789025761554

5. Het dikke alfabetboek - Frank Landsbergen (10+)

Een leuke uitdaging voor in de klas: leer je naam schrijven in het katakana! In dit boek vol alfabetten en taalweetjes leer je dat Japans uit maar liefst drie alfabetten bestaat. Dat is dus nog niet zo gemakkelijk om te ontcijferen of te leren schrijven! Maar met de heldere uitleg van Frank Landsbergen gaat het misschien toch lukken. Een leuk lesje Japans!
 

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789401473668

Bonustip!

Aan tafel! - Japan (9+)

Over een paar weken verschijnt dit non-fictie boek over Japan, vol informatie over het landschap en de cultuur, maar ook met 10 recepten, zodat je zelf Japans kunt gaan koken! Vanzelfsprekend zit daar sushi bij, maar met dit boek ontdek je vast nog meer lekker Japans eten.
 
ISBN: 9789086649235

Bestel het themanummer Japan

 In het tijdschrift vertellen kinderen in Japan én in Nederland over Japans eten en vechtsporten. Maar ook de Japanse taal en allerlei gewoonten en gebruiken komen aan bod. En: hoe vervelend het kan zijn dat je als Japanner wordt aangezien voor Chinees.

Met de lesopdrachten bij dit themanummer behandel je de bouwsteen identiteit. Leerlingen (groep 5 t/m 8) raken bewust over identiteitsvorming en reflecteren over tradities, vieringen en rituelen. Bestel dan nu het lespakket met 30 tijdschriften voor maar €22,50 

Gerelateerde berichten

8 maart 2021

Het leven van een leraar… open brief aan Arie Slob

20 maart 2021

Boekentips over het thema racisme

Arrow-up