Reading:
Boekentips voor Halloween en Dag van de Doden

Image

Boekentips voor Halloween en Dag van de Doden

25 oktober 2021

Het is bijna eind oktober.. en dat betekent: griezelen! In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vieren ze op 31 oktober Halloween. In Latijns Amerika wordt op 1 en 2 november Día de los Muertos (Dag van de Doden) gevierd. Leesbevordering in de Klas heeft vijf boeken geselecteerd over dit thema. Om er meer over te leren, maar vooral ook om te griezelen!

Bekijk ook deze les die Samsam over Día de los Muertos heeft gemaakt. 

Boekentips Over Halloween

Luna

1. Luna – Pieter Koolwijk (10+)

Misschien ken je Luna al uit het boek Gozert, het boek dat dit jaar de Gouden Griffel heeft gewonnen? In dit boek leer je haar nog veel beter kennen! Luna is een bijzonder meisje: ze hoort stemmen in haar hoofd. Haar moeder neemt haar daarom – om tot rust te komen – mee naar een verlaten vakantiepark. Als ze daar de Mexicaanse Rosalinde ontmoet, leert ze meer over het feest Día de los Muertos, ofwel: de Dag van de Doden. En dan begrijp je vanzelf: Luna is zo gek nog niet…

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789047712503

Spoken

2. Spoken – Raina Telgemeier (9+)

Deze graphic novel is een ideaal boek in de aanloop naar Halloween. Het verhaal speelt zich af in het mistige Noord-Californië – de ideale hangplek voor geesten! Kate vindt het er vreselijk, maar haar zieke zusje Maya vindt het prachtig. Het is bijna Halloween en de kinderen gaan de deuren langs om snoep op te halen. Aansluitend wordt nog een veel groter feest gevierd: Día de los Muertos, de Dag van de Doden. Raina Telgemeier noemt het achter in haar boek ‘een van de mooiste, respectvolste en ontroerendste ervaringen die ik ooit hebt gehad.’ Dat gevoel heeft ze naadloos over weten te brengen. Spoken is een ongelooflijk mooi boek, over angst, de dood, troost en… ademen. 

Lees hier de recensie > 
ISBN: 9789492899828

dood en rouw

3. Dood en rouw over de hele wereld – Anita Ganeri (9+)

In dit informatieve boek lees je wat er gevierd wordt tijdens de Dag van de Doden én waar dit Mexicaanse feest vandaan komt. Ook lees je hoe er in andere landen en door mensen met verschillende geloven over de dood wordt gedacht en welke afscheidsrituelen er worden gehouden. Achter in het boek staat een knutselopdracht om een papieren schedel te maken dat er net zo uitziet als een Mexicaans suikerschedeltje.

ISBN: 9789086647125

mortina

4. Mortina – Een verhaal om je dood te lachen – Barbara Cantini (8+)

Het is bijna Halloween en dat is dubbel feest voor zombiemeisje Mortina! Eindelijk kan ze met andere kinderen spelen zonder op te vallen! Mortina is alleen zó blij met haar nieuwe vrienden, dat ze eventjes vergeet dat normale kinderen geen losse ledematen hebben… Dit grote, grappige prentenboek kan al voorgelezen worden vanaf groep 3, maar is ook ontzettend leuk om zelf te lezen vanaf groep 5! 

ISBN: 9789044832792

het grote griezelboek

5 Het grote griezelboek – Diverse auteurs (8+)

Wat is Halloween zonder een spannend griezelverhaal?! Met deze griezelige verhalenbundel creëer je de perfecte sfeer in de klas! Het staat vol verhalen van bekende kinderboekenschrijvers, zoals Paul Biegel, Paul van Loon, Koos Meinderts, Annie M.G. Schmidt en vele anderen! Het griezelgehalte van elk verhaal wordt aangegeven in spookjes, in een schaal van 1 tot 4. Griezelen voor beginners én voor die-hard griezelfans!

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789021677514

Gratis les burgerschap

Samsam heeft over dit thema een filmpje en een les burgerschap gemaakt. Deze is tijdelijk gratis te bekijken. 

Gerelateerde berichten

17 januari 2022

Boekentips Japan

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over Japan

door
Lentekriebels
14 maart 2022

Boekentips Week van de Lentekriebels

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over wintersport.

Diversiteit en inclusiviteit
12 december 2022

IJskoude boekentips!

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over verschillende onderwerpen.

Arrow-up