Image

Boekentips over de winter

15 december 2021

Kom in de kerststemming met deze boekentips van Leesbevordering in de Klas! Download voor meer kerstplezier ook het gratis Kidsweek kerstboekje, vol met leuke verhaaltjes, opdrachten en puzzels.

Winterse boeken

1. Een jongen met de naam Kerstmis - Matt Haigg (9+)

Om echt goed in de kerststemming te komen, is dit een heerlijk boek om (voor) te lezen. Nikolas is een arme jongen die met zijn vader in de bossen van Finland woont. Als zijn vader niet terugkomt van een expeditie om elfen te zoeken, besluit Nikolas zelf op zoek te gaan naar het elfendorp. Dat is het begin van een zwaar, maar magisch avontuur! Onlangs is het verhaal verfilmd en daardoor is dit boek uit 2016 nu ook in een hardcover filmeditie te koop. De twee vervolgdelen zijn dit jaar ook in het Nederlands vertaald. De film (9+) kun je zien op Netflix.
 
Lees hier de recensie >
ISBN: 9789048862726

2. Liefde is niet voor lafaards - Urf Stark (8+)

Dit verhaal speelt zich af in Zweden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De mensen hebben het koud, weinig te eten en missen hun geliefden die de grenzen moeten bewaken. Fred en zijn moeder proberen er maar het beste van te maken, zeker nu het bijna kerst is. Ondanks dat Fred zijn vader mist, is dit verhaal werkelijk hartverwarmend. Het gaat over dapper zijn, maar vooral over hoe mooi het kan zijn om aardig voor elkaar te zijn en begrip te hebben voor elkaar. Dit prachtige kleine boek over liefde in oorlogstijd is als een klein bundeltje geluk!
 
Lees hier de recensie >
ISBN: 9789021414812

3. Een zwaluw in de winter – Timothée de Fombelle (10+)

Op een koude winterdag is een oude, eenzame man op weg naar Engeland om een lading Italiaans ijs te bezorgen. Op hetzelfde moment vliegt een zwaluw, tegen zijn natuur in, ook naar het winterse noorden. En dan is er nog iemand die naar Engeland wil: een vluchteling, die hoopt op een betere toekomst. In dit kleine, prachtig geïllustreerde boek van slechts 54 pagina’s komen deze drie levens op kerstavond samen. Dit droevige en tegelijk hoopvolle verhaal laat op zeer mooie en intense wijze zien hoe totaal verschillende levens toch met elkaar verbonden kunnen zijn.

ISBN: 9789045124834 

4. Het meisje dat met beren praatte – Sophie Anderson (10+)

Yanka is als peuter gevonden in een berenhol en is zich altijd blijven afvragen waar ze vandaan komt. In dit verhaal gaat ze op zoek naar haar raadselachtige verleden. Het hele boek leest als een Russisch sprookje en knispert en sprankelt van de magie en winterkou. Het is een verhaal over het verlangen ergens bij te horen, maar tegelijkertijd laat het verhaal heel mooi zien dat je soms gewoon beter om je heen moet kijken, beter moet luisteren en moet koesteren wat je al hebt. Een boek om heerlijk bij weg te dromen!

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789021421605 

5. Noord – Marieke ten Berge & Jesse Goossens (9+)

Een mooi boek voor een ijzig koude dag! De dieren in het prachtige boek NOORD voelen zich namelijk heel prettig bij de kou van het hoge Noorden. Jesse Goossens laat in dit boek 35 dieren uit de wereld van sneeuw en ijs vertellen over hun leven en Marieke ten Berge heeft ze op wonderschone manier verbeeld, met linosnedes in sfeervolle kleuren. Na het lezen van dit boek kun je niets anders dan bewondering hebben voor de winterse dieren en de natuur van het noordpoolgebied.
 

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789047712039

Kerstboekje

We maken elk jaar een kerstboekje dat je kunt printen voor jouw leerlingen. Het boekje staat boordevol puzzels, leuke verhalen, vragen en opdrachten, recepten en nog veel meer! Ook leuk om thuis te doen in de kerstvakantie.  

 

Gerelateerde berichten

Voorplat Grote van Gogh Atlas Junior editie
5 oktober 2022

Nieuw: De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie

15 april 2022

Boekentips over in actie komen voor een betere wereld

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over het klimaat.

door
Meisje wordt getroost
31 oktober 2022

Boekentips over de dood & afscheid nemen

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over verschillende onderwerpen.

Arrow-up