Image

Boekentips: TOPSPORT!

door Tineke
19 april 2023

Leesbevordering in de Klas beschrijft boeken voor basisschoolleerlingen aan de hand van een (actueel) thema. Deze keer geven we boekentips over Topsport! 

Met de koningsspelen en tal van andere (school)sportactiviteiten als het schoolvoetbaltoernooi en de jaarlijkse sportdag voor de deur staat deze keer het thema sport centraal. 

5 Boekentips over Sport

1. Kampioen 2.0 – Corien Oranje (10+)

Het is wel even slikken aan het begin van dit boek. Na een bizar ongeluk met zijn pony verliest de 11-jarige Olivier van de Voort zijn linker onderbeen. Zijn sportieve leven lijkt voorbij. Maar Olivier geeft niet op. Hij gaat weer zwemmen en behaalt uiteindelijk zilver op de Paralympics in Rio! In deze 2.0-versie lees je niet alleen het (waargebeurde) verhaal dat Corien Oranje vertelt, maar ook Olivier zelf komt aan het woord. Een ongelooflijk heftig, maar tegelijk ook onvoorstelbaar krachtig boek. Wát een doorzettingsvermogen. Heel inspirerend!

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789085434726

2. Mama is profvoetballer – Marieke Visser & Ody Neisingh & Nadia Meezen (8+)

Dit boek oogt wat jong, maar hoofdpersoon Naomi zit al in groep 7 en daardoor kunnen oudere kinderen zich ook nog prima met haar identificeren. Hoewel… niet veel kinderen zullen een moeder hebben die in het Nederlands dameselftal speelt! En als haar moeders team in de WK-finale komt, mag Naomi’s klas mee naar de wedstrijd in de ArenA! Hoe cool is dat?! Toch worstelt Naomi wel met iets: iedereen verwacht van haar dat zij in haar moeders voetsporen treedt, maar zij weet niet of ze wel profvoetballer wil of kan worden… Maar durft ze dat toe te geven?

Dit dunne, humoristische leesboek gaat dan ook niet alleen over voetbal en topsport, maar vooral heel mooi over het volgen van je eigen pad en dromen.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789083211763

3. Spionnen op het voetbalveld – Corien Oranje (9+)

Matteo wil juist dólgraag profvoetballer worden! Maar hoe word je gescout als talent? In dit derde deel uit de serie VVVoetbalfanaten wordt dat op een ontzettend leuke manier uitgewerkt. Het is een boek vol humor en herkenbaarheid, maar het gaat ook over vriendschap: wat doe je als jij wel een kans krijgt en je beste vriend niet? Ook dit is een boek van Corien Oranje, maar het is totaal anders dan Kampioen 2.0! Het is een heel fijn leesboek voor sportieve kinderen – ook als het geen voetbalfanaten zijn!

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789085434788

4. Ghost – Jason Reynolds (11+)

Dat sporten je leven echt kan veranderen, laat dit indrukwekkende verhaal zien. Ghost is zijn hele leven al aan het rennen – vanaf het moment dat zijn vader een pistool op hem en zijn moeder richtte. Sindsdien loopt hij steeds tegen problemen aan, of rent hij ervan weg. Dan wordt Ghost bij toeval ontdekt door de coach van een zeer getalenteerd hardloopteam en mag hij meetrainen. Maar… daarvoor moet hij zich wel goed gedragen en dat is lastig voor hem. Toch is het voor Ghost een geweldige kans op een ander leven en voor de lezers een mooie les dat je niet over iemand kunt oordelen als je diegene niet (goed) kent.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789464530087

5. Ik ben gek op sport… wat kan ik worden? (9+)

Het is niet gemakkelijk om topsporter te worden! Dat vraagt niet alleen talent, maar ook heel veel training en toewijding. Gelukkig zijn er nog veel meer leuke banen die met sport te maken hebben. In dit grote, informatieve boek krijgen
kinderen een mooi beeld van 25 beroepen in de sport. Wat denken ze bijvoorbeeld van lifeguard, sportfysiotherapeut of sportfotograaf? In dit boek krijgen ze door middel van veel kleurrijke illustraties een inkijkje in hun werkdagen
en ontdekken ze misschien wel een baan die perfect bij hen past.

ISBN: 9789464390261

Meer boekentips

Gerelateerde berichten

15 april 2022

Boekentips over in actie komen voor een betere wereld

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over het klimaat.

door
Slavernijmonument Amsterdam Keti Koti Suriname
20 juni 2022

Boekentips voor Keti Koti en Suriname

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over verschillende onderwerpen.

Arrow-up