Reading:
Boekentips voor Keti Koti en Suriname

Image

Boekentips voor Keti Koti en Suriname

20 juni 2022

Leesbevordering in de Klas beschrijft maandelijks boeken voor basisschoolleerlingen. Deze maand geven we boekentips passend bij Keti Koti en Suriname.

Op 1 juli is Keti Koti, waarmee we elk jaar onze gedeelde slavernijgeschiedenis herdenken en de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen vieren. Op verschillende plekken in Nederland wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. Op 1 juli 1863 kwamen er ruim 45.000 (oorspronkelijk Afrikaanse) tot slaaf gemaakte mensen vrij. Keti Koti, wat ‘verbroken ketenen’ betekent, herinnert ons aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan.

(Bron: Afrika Museum)  

5 Boekentips in het teken van Keti Koti en Suriname

1. Op de rug van Bigi Kayman – Henna Goudzand Nahar & Hedy Tjin (7+)

Dit kleurrijk geïllustreerde boek over de slavernij op de plantages in Suriname kun je, zeker met behulp van de bijbehorende lesbrief, perfect gebruiken ter voorbereiding van Keti Koti – in groep 3 t/m 8! Het korte verhaal is eenvoudig, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Het is gebaseerd op de legende van Bigi Kayman – die ken je vast van dat liedje! Doe je mee met de challenge: maak jij met je klas een eigen versie?

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789045126685

2. Het grote Anansi boek – Johan Ferrier & Noni Lichtveld (9+)

Ook de verhalen van de spin Anansi hebben te maken met het slavernijverleden. (Hóe wordt niet per se duidelijk uit dit boek, maar daarvoor zou je dit boeiende artikel van Lieke van Duin kunnen lezen.) In dit boek lees je over de vertelcultuur uit Suriname en vind je maar liefst 25 verhalen vol slimme schelmenstreken van de spin Anansi. De Anansitori’s staan vol Sranan woorden (met woordenlijst achterin) en zijn heel mooi geïllustreerd door Noni Lichtveld.

ISBN: 9789045124896

3. Het werkstuk (of hoe ik verdween in de jungle) – Simon van der Geest (10+)

Ben je benieuwd hoe Suriname eruit ziet? Verdwijn dan in dit boek – samen met Eva in de Surinaamse jungle, waar ze op zoek gaat naar haar biologische vader. Dit verhaal gaat niet over de slavernij, maar over vriendschap, beroemd zijn en identiteit. En over diversiteit, want Eva is ‘half’. Wie had ooit gedacht dat het maken van een werkstuk voor school zou leiden tot zó’n spannend avontuur…

ISBN: 9789021414867
Boekentip De reis van Syntax Bosselman

4. De reis van Syntax Bosselman – Arend van Dam (10+)

Als je meer wilt weten over het slavernijverleden van Nederland, móet je dit boek lezen. Niet voor niets werd het in 2019 bekroond met een Zilveren Griffel. Het is echt geweldig interessant: Arend van Dam vertelt niet alleen over de Surinamer Syntax Bosselman en zijn komst naar Nederland tijdens de Wereldtentoonstelling in 1883, maar ook over het ontstaan van dit boek en het onderzoek dat hij daarvoor heeft gedaan. Verder staan er veel geschiedenisverhalen in die allemaal gaan over ons slavernijverleden – van het jaar 1590 tot en met de afschaffing van de slavernij in 1863.

ISBN: 9789000359158
Boekentip Operatie Turtuga

5. Operatie Turtuga – Fedor de Beer (11+)

Keti Koti wordt niet alleen gevierd in Suriname, maar ook op de Antillen. De Nederlandse WIC speelde daar immers net zo’n grote rol als in Suriname. In dit superspannende boek vinden Thom en Lin een oude schatkaart uit een WIC-scheepswrak. Het spoor leidt hen naar de zoutpannen van Bonaire, waar ze leren over de slaven die daar onmenselijk hard moesten werken. Het boek is ongelooflijk interessant, met veel informatie over het huidige Bonaire en het slavernijverleden (inclusief de Anansi-verhalen!), maar het is vooral ook een lekker eigentijds speurdersverhaal met een echte schattenjacht.

Lees de recensie >
ISBN: 9789000373550

Meer informatie en lesmateriaal

Wij maakten een les waarbij leerlingen alles leren over deze tijd en de viering Keti Koti. Bekijk de les gratis in Lesson Up

Op de website van Samsam, onze lesmethode burgerschap, vind je nog veel meer artikelen, dossiers en lesmateriaal over het thema slavernij. Of bekijk de mooie samenvatting in de onderstaande video van Clipphanger:

Meer boekentips

Gerelateerde berichten

Koningsspelen
29 april 2021

Het leven van een leraar… de Koningsspelen

15 april 2022

Boekentips over in actie komen voor een betere wereld

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over het klimaat.

door
Arrow-up