Reading:
Boekentips over in actie komen voor een betere wereld

Image

Boekentips over in actie komen voor een betere wereld

door Tineke
15 april 2022

Over een paar dagen, op vrijdag 22 april, is het weer Earth Day (dag van de aarde). Op deze dag wordt er wereldwijd stilgestaan bij klimaatverandering en onze invloed daarop. Dit jaar is het thema: verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Leesbevordering in de Klas beschrijft maandelijks boeken voor basisschoolleerlingen. Deze maand geven we tips over in actie komen voor een betere wereld. Bijvoorbeeld voor het klimaat of armoede maar ook voor vluchtelingen. 

5 Boekentips in het teken van in actie komen voor een betere wereld

1. 17 doelen voor een betere wereld – Louise Spilsbury (9+)

Verbeter de wereld, begin bij jezelf! Maar ja, hoe dan? En waar begin je, in een wereld waarin nog heel veel te verbeteren valt? Doe je iets aan het klimaat, help je graag vluchtelingen of wil je armoede bestrijden? Voor inspiratie kun je kiezen uit maar liefst zeventien doelen die zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Dit boek legt heel helder uit welke doelen dit zijn en laat met praktische tips zien hoe je daar zelf, of samen met je familie of klasgenoten, mee aan de slag kunt gaan!

ISBN: 9789086647255

2. Emma gaat vega – Josh Lacey (10+)

Dit pas verschenen boek is het vervolg op Emma redt de wereld (9789085434528) en beide boeken passen uitstekend bij het thema van de Dag van de Aarde! Nadat Emma in het eerste boek heeft besloten om geen plastic meer te gebruiken, neemt ze in dit deel de stap om veganist te worden. Dat is immers goed voor het milieu! Maar zo simpel blijkt het toch niet te zijn. In dit boek komen allerlei argumenten voorbij, waardoor kinderen heel mooi de kans krijgen hun eigen standpunt in te nemen. Met tips om zelf ook de wereld te redden, want zoals dit boek duidelijk maakt: alle beetjes helpen!

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789085434771

3. Klimaat in gevaar; waar wachten we op?! – Alice Harman (10+)

Je zou denken dat iedereen inmiddels toch wel weet dat er iets moet gebeuren om klimaatverandering tegen te gaan. Toch maken veel volwassenen er vaak een potje van! In dit boek lees je door allerlei gesprekken ‘af te luisteren’ welke argumenten zij hebben om níet in actie te komen. Het boek laat daarmee heel duidelijk en zeer realistisch zien hoe ingewikkeld het is om de wereld te verbeteren. Tegelijkertijd laat dit boek zien dat je zelf gewoon alvast kunt beginnen. Durf groot te denken, luister goed naar elkaar en houd het simpel. Echt een heel verhelderend, informatief boek!

ISBN: 9789086648474

4. Mijn jaar in een tent – Tiny Fisscher (10+)

Zwaan gaat in dit boek een grote uitdaging aan: ze gaat een jaar lang (een héél jaar!) kamperen in haar grote, landelijk gelegen achtertuin, om daarmee geld op te halen voor vluchtelingenkinderen. Dat levert een heel fijn lezend boek en een enorm inspirerend verhaal op, dat niet alleen de kinderen in het boek, maar ook veel lezers zal motiveren om zelf in actie te komen.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789021421827

5. Escape Room – Christopher Edge (10+)

Wil je kinderen met een superspannend boek laten nadenken over het redden van de wereld, dan is dit boek een verrassende keuze. In dit boek moet Ami namelijk zien te ontsnappen uit de ultieme escaperoom, met als opdracht: Vind het antwoord. Red de wereld. Maar Ami krijgt al snel in de gaten dat dit geen gewone escaperoom is en dat zelfs haar leven op het spel staat! Dit griezelige verhaal is zo spannend dat het menig kind nachtmerries kan bezorgen, maar de plottwist aan het einde zet alles in een ander daglicht…

Lees hier de recensie > 
ISBN: 9789048319978

Lesmateriaal over het klimaat

Hoe zorgen we ervoor dat de aarde niet meer dan twee graden opwarmt? Wat weten de leerlingen al over over klimaatverandering en wat kunnen zij doen om het klimaat een handje te helpen? Ze gaan zelf op onderzoek uit en ontdekken hoe duurzaam jullie klas is!
 

Je leert het in deze gratis beschikbare lessenserie!

Gerelateerde berichten

15 februari 2022

Boekentips Wintersport & Olympische Winterspelen

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over wintersport.

19 april 2023

Boekentips: TOPSPORT!

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over verschillende onderwerpen.

door
Voorplat Grote van Gogh Atlas Junior editie
5 oktober 2022

Nieuw: De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie

Arrow-up