Reading:
Het leven van een leraar… Decemberstress

Image

Het leven van een leraar… Decemberstress

11 december 2020

Er is in het basisonderwijs één maand die het minst “opbrengstgericht” is: de decembermaand. En helaas voor leerkrachten, zeker in de onderbouwgroepen, begint de decembermaand vaak al in november.

De aankomst van Sinterklaas en zijn Pieten

De aankomst van de Sint en de avonturen van de goedheiligman en zijn Pieten, zowel landelijk als lokaal, zorgen voor de nodige spanningen bij de kids. Alles wordt gevolgd en meebeleefd en je hoort er eigenlijk als school niet bij als je aan één van beiden geen aandacht schenkt.

Ik focus me even op het landelijke Sinterklaasjournaal, waar 3 weken lang de verhaallijn in één zin samen te vatten is: je kunt het zo gek niet bedenken of het gaat fout. Ik hoop altijd maar als Dieuwertje Blok afsluit met ‘lekker slapen en tot morgen’ dat alle kinderen dat ook doen. Dat ze het Sinterklaasjournaal zien als één grote klucht met een happy end. Anders lijkt me dit voor ouders, en overdag voor de groepsleerkracht, niet te doen. Laat staan voor de kinderen zelf. Waarom noemen ze dit ook eigenlijk een journaal?? Maar goed, dat is een andere discussie.

Van sinterklaas naar kerstversiering in een handomdraai

Vervolgens wordt er toegeleefd naar het bezoek van de Sint, dit jaar zelfs op afstand. En leerkrachten, jullie weten het: na deze dag moet meteen de sintversiering eraf en het liefst ook meteen de kerstversiering opgehangen worden en de kerstboom opgetuigd zijn…

En als dat niet op de vrijdag is, dan toch zeker de maandag erop. Anders is het bijna de moeite niet. In het tussenliggende weekend wordt dan vaak nog Sinterklaas thuis gevierd, maar die maandag is het toch echt de bedoeling dat de kinderen in gelijk in kerststemming zijn. Dat doen we door de lichten in de klas uit te laten, de haardvuur van een uur via Youtube op het digibord te tonen (let op de reclames tussendoor!) en de kinderen kerstverhalen voor te lezen of ze te laten werken in een kerstwerkboekje. Meestal via Yurls, want dat is gratis.

 

Gelukkig is het dan kerstvakantie...

Vervolgens moet er dan zo snel mogelijk kerstknutsels in elkaar worden gezet. Voor de extra sfeer in de klas of voor de vaak georganiseerde kerstmarkt. De opbrengsten van deze markt gaan voor een groot deel naar een goed doel, maar moet ook de kosten voor het vaak dure materiaal dekken. Ik ken scholen die al tijdens de Sinterklaasperiode beginnen met de kerstknutsels, omdat ze anders te weinig tijd hebben.

Zeker als de kerstvakantie ‘ongunstig’ valt. Op vrijdag vóór de vakantie de opbrengst tellen met de bovenbouwgroepen, opruimen en poetsen. Iedereen emmer, sop, doekje en theedoek mee en met koud water alles afsoppen. Gelukkig heeft iedereen dan 2 weken vakantie en kunnen leerlingen en leerkrachten even opladen voor het nieuwe jaar.

En……ik hoop echt van niet, maar hebben jullie daarna ook last van CITO-stress in januari??

Fijne feestdagen en hopelijk een gezond en gezellig 2021!

Daar denken we voorlopig nog maar even niet aan. Ik wens jullie allemaal een fijne, rustige, kerstvakantie toe. En, mocht het er in 2021 weer in real life van komen, ik zie jullie graag in het nieuwe jaar!

PS: Lees al mijn blogs van afgelopen jaar hier!

Heeft u nog vragen?

Neem vrijblijvend contact op met leraar én adviseur lesmethodes, Frank Snijders. 

Gerelateerde berichten

kinderrechten
17 november 2021

Boekentips over kinderrechten

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over kinderrechten.

Slavernijmonument Amsterdam Keti Koti Suriname
20 juni 2022

Boekentips voor Keti Koti en Suriname

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over verschillende onderwerpen.

schooltuin
10 september 2020

Het leven van een leraar… De schooltuin

Elke maand schrijft Frank een blog over zijn leven als leraar. Deze maand vertelt hij over de schooltuin.

Arrow-up