Reading:
Boekentips over technologisch burgerschap – techniek en gezondheid

Image

Boekentips over technologisch burgerschap – techniek en gezondheid

16 mei 2022

Van 16 t/m 20 mei 2022 is het de Week van Burgerschap, een iniatief van Samsam. Het thema van dit jaar is technologisch burgerschap. Het nieuwe nummer van Samsam, Gezond, sluit hierop aan en gaat over technologie in de gezondheidszorg.  Met de Week van Burgerschap wil Samsam leerkrachten inspireren tijd te besteden aan burgerschap in de klas.  

Leesbevordering in de Klas beschrijft maandelijks boeken voor basisschoolleerlingen. Deze maand geven we boekentips over technologisch burgerschap, specifiek over techniek en gezondheid.

5 Boekentips in het teken van technologisch burgerschap - techniek & gezondheid

1. Laat ons zien wie je bent – Elle McNicoll (11+)

Technologie kan ons leven steeds verder verlengen. Maar hoe zou het zijn als we onze geliefden ook na hun dood nog kunnen blijven zien en spreken? In dit intrigerende verhaal raakt een autistisch meisje gefascineerd door hologrammen die dit mogelijk maken. Maar de mensen om haar heen zijn niet zo enthousiast. Wat ziet zij over het hoofd? Wat is het gevaar van deze technologie? En waarom is het bedrijf met de hologrammen juist zo in haar geïnteresseerd?

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789047713739

2. De geheime test (Team 3) – Cis Meijer (9+)

Dit eerste deel uit de serie Team 3 lijkt in eerste instantie helemaal niet over technologisch burgerschap te gaan: de hond van Iza wordt ontvoerd en samen met haar nieuwe klasgenoten Dunja en Raf zet ze de achtervolging in. Het is dan ook vooral een spannend verhaal vol actie, dat lekker makkelijk wegleest. Maar de zoektocht brengt Iza en haar vrienden al snel naar een schimmige praktijk voor plastische chirurgie en dan wordt duidelijk dat er mensen zijn die heel ver willen gaan voor het bereiken van een ‘eeuwige jeugd’

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789048737413

3. Cyberboy – Tanja de Jonge (11+)

Alweer een tijdje geleden was het thema van Nederland Leest Junior ‘robotica’ en daarvoor was dit boek geselecteerd als thematitel. Er is dan ook veel lesmateriaal bij dit boek ontwikkeld, waarmee kinderen leren discussiëren over het leren omgaan met emoties. In het boek ziet Kevin na twee jaar zijn beste vriend Bjorn weer terug. Maar Bjorn was toch dood? Hoe kan dat?! En wat is er met Bjorn aan de hand…? Een heel interessante vraag bij dit boek is ook: Wanneer is een mens nog een mens als delen vervangen zijn door elektronica? Wat is de grens tussen robot en mens?

ISBN: 9789025882501 

4. Hoe ontwerp je de beste robot? – Paul Mason (10+)

Er zijn heel wat verhalen waarin robots er niet al te best vanaf komen, maar in dit informatieve boek zie je wat robots juist in positieve zin voor mensen kunnen betekenen. In tien stappen leer je namelijk hoe je een zorgrobot kunt ontwerpen, die kinderen in het ziekenhuis kan helpen. Kinderen kunnen met dit boek hun fantasie en creativiteit gebruiken, maar leren ook vooral door praktische en realistische informatie hoe ze hun robot zouden kunnen verbeteren. Met dit boek heb je dus een kant-en-klaar techniekproject in handen!

ISBN: 9789463416955

5. Science in actie tegen ziekten – Matt Anniss (10+)

Als er één vakgebied is waarin technologie en ethiek een belangrijke rol spelen, dan is het wel de gezondheidszorg. Dit boek vertelt niet alleen over medicatie en vaccins, maar ook over transplantaties, protheses, nieuwe vormen van chirurgie en bijzondere machines die ons helpen in het ziekenhuis. Het boek geeft bovendien een kijkje in de toekomst: steeds meer wetenschappers houden zich beter met gentherapie of klonen. In het boek staat dat veel mensen tegen dit ‘geknoei met het leven’ zijn. Wat denken jouw leerlingen daarover?

Lees dit boek t/m 22 mei gratis! >
ISBN: 9789463412582

Bestel nu het themanummer gezond

De redactie van Samsam ging in gesprek met kinderen van over de hele wereld over hoe zij ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en technologie ervaren. Leea het bijzondere verhaal van Matthijs (10) die op een ziekenhuisschip woont, dat onderweg is naar Senegal, waar het gezondheidszorg voor meer mensen toegankelijk wil maken. Of het verhaal van Andy (12) uit Guatemala die via de tablet gebarentaal leert. Maar het gaat ook over zorgrobots, in welk land de meeste ziekenhuizen staan en hoe drones worden ingezet voor het transporteren van bijvoorbeeld bloed.

Met de lesopdrachten bij dit themanummer behandel je de bouwsteen technologisch burgerschap. Leerlingen (groep 5 t/m 8) raken bewust over de ontwikkelingen van technologie in de gezondheidszorg op henzelf en hun omgeving. Bestel nu het lespakket met 30 tijdschriften voor maar € 22,50 of het uitgebreidere Week van Burgerschap-lespakket voor € 25.

Lesmateriaal technologie en gezondheid

In dit lesoverzicht zijn lessen van Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal en Samsam opgenomen die aansluiten bij het thema van de Week van Burgerschap dit jaar.

Geen toegang? Bij aanschaf van het Week van Burgerschap-lespakket zit een maand lang gratis toegang tot de online lessen van Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal en Samsam opgenomen!

Meer boekentips

Gerelateerde berichten

15 april 2022

Boekentips over in actie komen voor een betere wereld

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over het klimaat.

door
Arrow-up