Reading:
Boekentips voor humor en de Week Tegen Pesten

Image

Boekentips voor humor en de Week Tegen Pesten

19 september 2022

Leesbevordering in de Klas beschrijft boeken voor basisschoolleerlingen aan de hand van een (actueel) thema. Deze keer geven we boekentips passend bij humor en de Week Tegen Pesten.

Het thema van de Week Tegen Pesten (26 t/m 30 september 2022) dit jaar is ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’. Grapjes zijn heel leuk en zorgen voor gezelligheid en verbinding. Maar grapjes hebben ook een andere kant en kunnen kwetsend zijn. Hoe ga je daarmee om en zorg je samen voor een goede sfeer?  

5 Boekentips in het teken van humor en de Week Tegen Pesten

1. Grapman: Held met humor – Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer (8+)

Nik wil de wereld veroveren met humor! Als een echte superheld hoopt hij het kwaad te bestrijden met goede grappen. Jammer alleen dat er in de echte wereld helemaal niemand om hem moet lachen. En degene met het állerkleinste gevoel voor humor is zijn leraar, meester Nietje. Dat heeft nare gevolgen voor Nik en zijn klasgenootje Noor…
Gelukkig maakt deze kleurrijke graphic novel de lezer ongetwijfeld wél aan het lachen!

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789045124438

2. De jongen die iedereen laat lachen – Helen Rutter (10+)

Ook in dit boek wil de hoofdpersoon, Billy, de mensen graag aan het lachen krijgen: hij wil cabaretier worden. Er is alleen één klein probleem: Billy stottert. Hij probeert in de brugklas te voorkomen dat ook maar íemand dat te weten komt, door simpelweg niet te praten. Dat mislukt en hij wordt slachtoffer van de grootste pestkop in de klas…
Het boek is tegelijkertijd ontroerend en ontzettend grappig; Billy vertelt zijn verhaal als een ware stand-up comedian en het verhaal laat mooi zien dat humor en jezelf zijn uiteindelijk heel veel kunnen opleveren.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789463850469

3. Grappenmakers – Nellerike de Voogd & Thirza Kok (10+)

In dit informatieve boek lees je hoe mensen als Jochem Myjer, Brigitte Kaandorp, Peter Pannekoek en Sanne Wallis de Vries topcabaretier zijn geworden. Opvallend: ze waren als kind vaak een beetje ‘anders’ of ‘raar’ en velen van hen merkten dat humor dan heel goed als een soort (onschuldig) wapen werkt. Wat ook mooi naar voren komt uit dit boek is hoeveel verschillende soorten humor er zijn én je krijgt tips en challenges om zelf ook een goede grappenmaker te worden.

ISBN: 9789021418001

Knipoog voorplat

4. Knipoog – Rob Harrell (11+)

Ook in dit boek wordt humor als wapen gebruikt, maar dan zowel in de positieve als negatieve zin. Ross heeft kanker en daardoor een tranend oog. Daar worden gemene memes over gemaakt, wat laat zien dat grappen maken een vorm van (ernstig) pesten kan zijn. Tegelijkertijd helpt humor Ross om met de situatie om te gaan: door het tekenen van grappige cartoons kan hij zijn emoties kwijt. Ook zijn beste vriendin gebruikt humor om heftige situaties iets luchtiger te maken. Het is een fantastisch, grappig én aangrijpend verhaal – over vooroordelen, vriendschap, ernstig ziek zijn en… de kracht van muziek en humor.

ISBN: 9789000360260
Praten over pesten voorplat

5. Praten over pesten – Louise Spilsbury (9+)

In dit boek vertellen verschillende kinderen en jongeren over pesten en wordt de lezer aan het denken gezet: hoe zou jij met die situatie omgaan? Een van de verhalen laat je bijv. nadenken over ‘grapjes’ van een goede vriendin, waardoor je je van binnen eigenlijk behoorlijk rot voelt. Hoe ga je daarmee om? Als een vriend jou steeds ‘plaagt’ en daarmee belachelijk maakt, is er dan wel sprake van vriendschap? Dit boek kun je mooi gebruiken om met de klas in gesprek te gaan over dit onderwerp.

ISBN: 9789086649297

Meer informatie en gratis lesmateriaal

Een mop vertellen, gieren om klunzige acties of expres jezelf voor paal zetten. Grapjes maken doen we allemaal! Maar grappen pakken ook wel eens minder goed uit… Hoe weet je eigenlijk wanneer iets een goede grap is of juist kwetsend? Je leert het in deze les! Daarom hebben wij een les gemaakt over het verschil tussen een grappige grap en een kwetsende grap. We gaan in op hoe een grap anders kan uitpakken dan je als grappenmaker had bedacht. Leerlingen kunnen uitleggen welke grappen grappig zijn en welke horen bij pesten.

Ook zit er een opdracht bij dat aansluit bij het septembernummer van Samsam, Humor. Aan de hand van een strip bespreek je een stelling in de klas.

Het themanummer Humor sluit volledig aan bij de Week Tegen Pesten en bevat allerlei relevante artikelen, reportages, video’s en informatie. Hoe gaan kinderen om met online grapjes? Wat is de functie van een grap? En wat is in jouw cultuur specifiek grappig?

Wil je in de klas aan de slag met dit thema? Bestel dan het lespakket! Dit pakket bestaat uit 30 magazines met bijbehorend lesmateriaal én een extraatje: de Kidsweek- moppenscheurkalender 2023! Dit magazine sluit aan bij de bouwsteen Digitaal Samenleven en wordt vanaf 15 september 2022 geleverd.

Meer boekentips

Gerelateerde berichten

11 december 2020

Het leven van een leraar… Decemberstress

kalm aan
18 juni 2021

Boekentips voor én over de zomer

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips voor en over de zomer

Arrow-up