Reading:
Boekentips diversiteit & inclusiviteit

Image

Boekentips diversiteit & inclusiviteit

30 januari 2023

Leesbevordering in de Klas beschrijft boeken voor basisschoolleerlingen aan de hand van een (actueel) thema. Deze keer geven we boekentips passend bij diversiteit en inclusiviteit. 

Het themanummer ‘Discriminatie‘ van Samsam is net verschenen. Dit nummer past perfect bij deze mooie boekentips.

Zoals Pauline die in een rolstoel zit en vaak te maken krijgt met vooroordelen. Vriendinnen Sheranie en Kimberley uit Paramaribo vertellen over de verschillende culturen in Suriname. Wordt iedereen wel hetzelfde behandeld? Osman is Oeigoers en moest vluchten voor zijn veiligheid. Nu woont hij in een internaat in Turkije en heeft hij zijn ouders al heel lang niet gezien. Xiao Song komt in actie tegen discriminatie. Hij deed mee aan een voorlichtingsvideo om te zorgen dat mensen stoppen met het zingen van het spottende verjaardagsliedje Hanky Panky Shanghai. Discriminatie is een belangrijk onderwerp dus goed om veel over te weten.

Met dit lespakket wordt de bouwsteen burgerschap Diversiteit behandeld. Het lespakket bestaat uit 30 exemplaren van het magazine Samsam Discriminatie met bijbehorend lesmateriaal.

5 Boekentips over diversiteit & inclusiviteit

1. Hoor je mij? – Caja Cazemier & Martine Letterie (10+)

Hoe lastig het kan zijn om met een beperking mee te draaien in een ‘gewone klas’ begrijp je wel als je dit boek over Sterre en Freek leest. Deze tieners zijn allebei doof. Er is alleen een groot verschil: Sterre leeft nu, gaat naar de brugklas en wil vooral niet opvallen; Freeks verhaal gaat over de jaren 50. Hij zit op een doveninstituut, maar wil juist dat zijn doofheid geaccepteerd wordt door iedereen. Hoe red je je als dove of slechthorende in de horende wereld? En… wat hebben de verhalen van Sterre en Freek met elkaar te maken?

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789021683423

2. Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) – Tineke Honingh (10+)

Zoek je een geweldig voorleesboek over inclusiviteit, vooroordelen en vriendschap? Dit is je boek! Als Tineke Honingh íets duidelijk maakt in dit boek, is het dat mensen met een lichamelijke handicap niet ‘zielig’ zijn of ‘gek’. Bo is een vrolijke, slimme meid en gaat dus ook naar een reguliere basisschool. Ze komt alleen niet altijd lekker uit haar woorden, want ze is spastisch. Dat levert wel wat uitdagingen op… Dit krachtige verhaal laat kinderen ongetwijfeld anders kijken naar mensen met een beperking!

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789000359639

3. Ik denk dat ik ontvoerd ben – Pim Lammers & Sarah van Dongen (9+)

Deze heerlijke dichtbundel is er echt eentje waar je vrolijk van wordt. Vol humor en herkenning, want allerlei familieperikelen en opgroeidilemma’s passeren de revue. Lammers laat zien dat iedereen anders is en dat is helemaal oké. De gedichten en illustraties laten de prachtige diversiteit van mensen zien en geven ieder kind het gevoel dat het er mag zijn.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789045127897

4. Kinderen van ver – Martine Letterie & Saskia Halfmouw (8+)

In Nederland wonen steeds meer kinderen die zijn gevlucht uit een oorlogsgebied. In dit boek vertellen Samuel, Tamar, Azad en Fatima wat zij hebben meegemaakt. De verhalen van deze vier kinderen staan voor die van heel veel andere kinderen, uit verschillende landen. Misschien heb jij ook wel vluchtelingenkinderen in de klas. Het is mooi dat je leerlingen met dit boek misschien wel meer over hun achtergrond te weten kunnen komen.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789025884147

5. Suiker in melk – Thrity Umrigar & Khoa Le (alle leeftijden)

Dit wonderschone prentenboek is echt een pareltje over diversiteit! Het gaat over een jong meisje dat zich eenzaam voelt in een nieuw land. Maar een oude legende over een Perzische leider, een Indiase koning en een bokaal melk met suiker laat haar inzien hoe waardevol haar nieuwe leven kan zijn. Een prachtige metafoor, die ook jonge lezers kan laten beseffen hoeveel mooier een samenleving kan zijn door haar diversiteit.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789083145549

Nog meer lesinspiratie

Lees ook  dit artikel: 6 manieren om aan de slag te gaan met meertaligheid in de klas!

Oekraïens, Turks, Pools, Chinees, Arabisch. Grote kans dat u als leerkracht deze verschillende talen ooit in het klaslokaal hebt gehoord. Een meertalige klas kan een uitdaging vormen, maar kan ook worden gezien als een enorm pluspunt. Hoezo een kostbaar en ingewikkeld landenproject organiseren? Ga op uitwisseling in je eigen klas! Lees het artikel.

Eerder maakten we met Samsam het nummer ‘Erbij’. Bij wie hoor jij? Bij je familie, je vrienden, de dansgroep, het voetbalteam of bij je buurt? De meeste mensen voelen zich onderdeel van een groep. Maar dat lukt niet altijd.

Probeer nu deze gratis les van ‘Erbij’ in de LessonUp-omgeving! In de les is aandacht voor de bouwstenen identiteit en solidariteit.

Meer boekentips

Gerelateerde berichten

Lentekriebels
14 maart 2022

Boekentips Week van de Lentekriebels

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over wintersport.

21 september 2021

Boekentips voor de Week tegen Pesten

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips voor de Week tegen Pesten

Arrow-up