Reading:
Boekentips over de dood & afscheid nemen

Image

Boekentips over de dood & afscheid nemen

31 oktober 2022

Leesbevordering in de Klas beschrijft boeken voor basisschoolleerlingen aan de hand van een (actueel) thema. Deze keer geven we boekentips passend bij de dood en afscheid nemen.

In de klas praten over de dood is niet gemakkelijk. Gelukkig zijn er heel veel mooie boeken die daarbij kunnen helpen. Vaak zijn het prentenboeken of boeken ‘voor jonge kinderen’. Maar onderstaande boeken zijn eigenlijk leeftijdsloos en ook nog prima te gebruiken in de midden- en bovenbouw. En omdat het toch wel érg lastig kiezen was, krijg je deze maand één bonustip!

Het novembernummer van Samsam, De dood, sluit goed op dit onderwerp aan. Onderaan deze pagina, na de boekentips, lees je meer over dit nummer!

5 Boekentips in het teken van de dood & afscheid nemen (de dood)

1. Vogel is dood –Tiny Fisscher & Herma Starreveld (alle leeftijden)

Dit pas verschenen prentenboek is volgens de flaptekst bedoeld om jonge kinderen te laten zien wat er gebeurt als er iemand gestorven is. Maar de nuchtere tekst en droge humor maken het boek juist ook geschikt voor oudere kinderen. Het boek biedt namelijk veel ruimte om over de dood of begrafenissen te praten. Hoe gedraag je je na de dood van iemand? Wat kun je voelen? Door dit boek zullen kinderen als vanzelf over eigen ervaringen of verwachtingen gaan vertellen.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789025776237

2. Het einde van Iemand – Floor Bal & Grootzus (alle leeftijden)

De dood is voor kinderen (en zelfs voor volwassenen) maar moeilijk te bevatten. Wat betekent dood zijn? Wat gebeurt er met het lichaam? Wat gebeurt er op een uitvaart? Wat is er na de dood? Floor Bal geeft in dit boek heldere uitleg over al die verschillende aspecten. Je kunt het boek al voorlezen aan jonge kinderen, maar ook voor oudere kinderen kan dit prachtige prentenboek veel vragen beantwoorden. De gevoelige tekst en sfeervolle prenten roepen sterke emoties op, maar laten vooral heel mooi zien dat de dood onlosmakelijk bij het leven hoort.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789025776220

3. Altijd dichtbij –Mark Janssen (alle leeftijden)

Wat doe je met een gemis dat alleen maar groter wordt? Ontdek in dit prachtige prentenboek hoe een jongetje in Nepal omgaat met de dood van zijn oma. Door het verhaal in Nepal te situeren, laat Janssen zien dat rouw iets universeels is. Mooi is ook dat het boek laat zien dat alle gevoelens er gewoon mogen zijn en dat rouw een proces is dat lang kan duren. Toch biedt het verhaal ook troost en de gedetailleerde zwart-wit prenten in dit boek zijn sowieso wonderschoon.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789047712640

Hoe zou het hierna zijn

4. Hoe zou het hierna zijn? - Silvia en David Fernández & Mercè López (alle leeftijden)

Goed, dit boek gaat over circusdieren, en ja, het woord ‘kleuters’ staat op de achterkant. Maar er zijn maar weinig kinderboeken die bespreken wat er na de dood zou kunnen zijn, en dit schitterend geïllustreerde prentenboek doet dat wél. Bovendien is het nog humoristisch ook. Iedere acrobaat in Circus Melkweg denkt na over wat er na de dood zou kunnen zijn, en zonder enig oordeel of het te benoemen, komen alle religies voorbij. Het opent heel gemakkelijk het gesprek over het hiernamaals. Geloven kinderen daarin? Of zou het leven gewoon ophouden?

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789463410786 
Droomopa

5. Droomopa – Dolf Verroen & Charlotte Dematons (8+)

Het zal je maar gebeuren: Thomas logeert bij zijn opa en oma als zijn opa plotseling doodgaat. Oma en Thomas voelen verslagenheid en verdriet, en Thomas is bang dat hij zijn opa zal vergeten. Toch is het niet alleen maar een zielig boek. Het is juist een klein bundeltje troost voor kinderen die ook net een opa of oma zijn verloren. Een prachtig boek over rouw, met grote prenten en slechts 32 pagina’s dik, dat in 2019 niet voor niets werd bekroond met een Zilveren Griffel.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789025876524

Doodgewoon

6. BONUSTIP: Doodgewoon – Bette Westera & Sylvia Weve (alle leeftijden)

Deze mooie dichtbundel werd in 2016 zelfs bekroond met de Gouden Griffel. Wat een prachtige diversiteit aan gedichten over de dood. Bette Westera gaat geen enkel onderwerp uit de weg en haar gevoelige gedichten zullen niemand onberoerd laten. Soms zijn de gedichten luchtig, soms komen ze keihard binnen… Sylvia Weve maakte er zeer sfeervolle illustraties bij en ook de creatieve vormgeving maakt dit boek heel bijzonder.

ISBN: 9789025762353 

Novembernummer Samsam - De dood

In november is het Allerzielen, ook wel Día de Muertos of Dag van de Doden genoemd. Het is een gedenkdag waarbij hen die niet meer onder ons zijn worden herdacht. Ook het novembernummer van Samsam, De dood, sluit hier goed bij aan. Geloof jij in een hemel of de hel? Hoe gaan we wereldwijd om met de dood? Welke rituelen komen erbij kijken, en welke taboes rusten erop? Hoe mensen denken over de dood en welke rituelen ze uitvoeren, zegt veel over hun identiteit. Het is onderdeel van hun cultuur of religie en het bepaalt wie ze zijn en waar ze bij horen. Dit en meer bijzondere verhalen bespreken we allemaal in het nieuwe nummer met lesmateriaal.

Dit nummer sluit aan bij de bouwsteen Identiteit voor burgerschapsonderwijs en wordt vanaf 10 november 2022 geleverd.

Meer boekentips

Gerelateerde berichten

21 september 2021

Boekentips voor de Week tegen Pesten

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips voor de Week tegen Pesten

15 april 2022

Boekentips over in actie komen voor een betere wereld

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over het klimaat.

door
30 oktober 2020

Het leven van een leraar… hulpouders

Elke maand schrijft Frank een blog over zijn leven als leraar. Deze maand vertelt hij over de schooltuin.

Arrow-up