Reading:
Vakoverstijgend lesgeven: meerdere vliegen in één klap

Image

Vakoverstijgend lesgeven: meerdere vliegen in één klap

15 september 2020

Een nieuw schooljaar is gestart. Waarschijnlijk zit je vol nieuwe ideeën. Eén van die nieuwe ideeën gaat bij veel leerkrachten over vakoverstijgend lesgeven. Waarom zou dit ook voor jouw groep interessant kunnen zijn? En hoe pak je het aan?

Een voorbeeld van vakoverstijgend lesgeven

Wereldoriëntatie hangt sterk samen met taalonderwijs. Kinderen vergroten hun kennis van de wereld door teksten te lezen, over het onderwerp te schrijven en te praten. Ze lezen bijvoorbeeld een tekst over vulkanen, maken in hun groepje een poster over het onderwerp en presenteren deze aan de klas.

Hier ligt een mooie kans voor het creëren van functioneel en betekenisvol taalonderwijs. Dit kun je realiseren door kinderen zowel instructie voor wereldoriëntatie als voor taal te geven. Analyseer bijvoorbeeld met de kinderen hoe een informatieve tekst is opgebouwd en gebruik de input voor het maken van een checklist voor de poster die zij zelf gaan maken. Of bespreek hoe zij hun mondelinge taalvaardigheid kunnen verbeteren, waardoor de presentatie beter verloopt.

Wereldoriëntatie en taal gaan hierbij verder dan het invullen van opdrachten in een werkboek, maar krijgen betekenis voor leerlingen én voor leerkrachten.  

Vakoverstijgend lesgeven kan tijdrovend zijn

Hoewel deze manier van werken tot veel enthousiasme bij leerkrachten en kinderen leidt, kan het bedenken van dit soort lessen tijdrovend zijn en wordt er van leerkrachten veel gevraagd qua kennis over kern- en tussendoelen. Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal helpt hierbij. Het archief staat vol lessen waarbij wereldoriëntatie en taal geïntegreerd worden aangeboden. De lessen kunnen niet alleen als kerndoeldekkende methode ingezet worden, maar ook als inspiratie dienen.

Kern- en tussendoelen 

  • Voor groep 5/6, klik hier
  • Voor groep 7/8, klik hier

Verder lezen

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan verder:

  1. Nieuwe methode: Kidsweek in de Klas Compleet!
  2. Meer proeflessen van Kidsweek in de Klas
  3. Met rijke teksten de leesmotivatie bevorderen
  4. Stappenplan voor het afsluiten van een nieuwe lesmethode
  5. Kansen zien in geïntegreerd lesgeven

 

Probeer Wereld & Taal nu 1 maand gratis!

Veel succes en inspiratie in het nieuwe schooljaar!

Femke Ruiter
Hoofd Onderwijs Kidsweek in de Klas

Gerelateerde berichten

15 februari 2022

Boekentips Wintersport & Olympische Winterspelen

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over wintersport.

Koningsspelen
29 april 2021

Het leven van een leraar… de Koningsspelen

Arrow-up