Reading:
Vakoverstijgend lesgeven: meerdere vliegen in één klap

Image

Vakoverstijgend lesgeven: meerdere vliegen in één klap

15 september 2020

Een nieuw schooljaar is gestart. Waarschijnlijk zit je vol nieuwe ideeën. Eén van die nieuwe ideeën gaat bij veel leerkrachten over vakoverstijgend lesgeven. Waarom zou dit ook voor jouw groep interessant kunnen zijn? En hoe pak je het aan?

Een voorbeeld van vakoverstijgend lesgeven

Wereldoriëntatie hangt sterk samen met taalonderwijs. Kinderen vergroten hun kennis van de wereld door teksten te lezen, over het onderwerp te schrijven en te praten. Ze lezen bijvoorbeeld een tekst over vulkanen, maken in hun groepje een poster over het onderwerp en presenteren deze aan de klas.

Hier ligt een mooie kans voor het creëren van functioneel en betekenisvol taalonderwijs. Dit kun je realiseren door kinderen zowel instructie voor wereldoriëntatie als voor taal te geven. Analyseer bijvoorbeeld met de kinderen hoe een informatieve tekst is opgebouwd en gebruik de input voor het maken van een checklist voor de poster die zij zelf gaan maken. Of bespreek hoe zij hun mondelinge taalvaardigheid kunnen verbeteren, waardoor de presentatie beter verloopt.

Wereldoriëntatie en taal gaan hierbij verder dan het invullen van opdrachten in een werkboek, maar krijgen betekenis voor leerlingen én voor leerkrachten.  

Vakoverstijgend lesgeven kan tijdrovend zijn

Hoewel deze manier van werken tot veel enthousiasme bij leerkrachten en kinderen leidt, kan het bedenken van dit soort lessen tijdrovend zijn en wordt er van leerkrachten veel gevraagd qua kennis over kern- en tussendoelen. Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal helpt hierbij. Het archief staat vol lessen waarbij wereldoriëntatie en taal geïntegreerd worden aangeboden. De lessen kunnen niet alleen als kerndoeldekkende methode ingezet worden, maar ook als inspiratie dienen.

 

Probeer Wereld & Taal nu 1 maand gratis!

Veel succes en inspiratie in het nieuwe schooljaar!

Femke Ruiter
Hoofd Onderwijs Kidsweek in de Klas

Gerelateerde berichten

30 oktober 2020

Het leven van een leraar… hulpouders

Elke maand schrijft Frank een blog over zijn leven als leraar. Deze maand vertelt hij over de schooltuin.

kerst cadeautje
15 december 2020

Kerstboekje

9 november 2020

Kerstontbijt op school mogelijk door Kerst Knabbelbox

Geen kerstdiner op school door coronamaatregelen? Dat kan niet, dacht Jasmijn. Samen met Jumbo, Kidsweek in de Klas en Samsam bedacht ze de Kerst Knabbelbox.

Arrow-up