Reading:
Stappenplan voor het afsluiten van een nieuwe lesmethode

Image

Stappenplan voor het afsluiten van een nieuwe lesmethode

5 mei 2021

Is het tijd voor een nieuwe lesmethode op jouw basisschool? Misschien door tegenvallende prestaties of omdat de huidige methode niet fijn werkt. Weet je niet waar te beginnen in het bos der lesmethodes? Geen zorgen. Kidsweek in de Klas loodst je door het proces.

Stap 1: Wie schaft de nieuwe lesmethode aan? 

Bij elke school is de inkoop van lesmaterialen anders geregeld. Bij de ene basisschool wordt er een projectgroep opgezet die gaat over de aankoop van nieuwe lesmethodes. Bij weer een andere basisschool wordt dit centraal geregeld. We horen ook weleens dat docenten zelf mogen beslissen welk lesmateriaal zij gebruiken. Weten waar je moet beginnen en of je invloed hebt op het proces is dus logischerwijs stap 1 bij het afsluiten van een nieuwe lesmethode.

Stap 2: Vooronderzoek naar lesmethodes

Ontdek welke lesmethodes er aangeboden worden en wat hierin jij belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld dat het vak begrijpend lezen een lesmethode op zichzelf is of moet de nieuwe lesmethode vakoverstijgend zijn. Een vakoverstijgende lesmethode combineert meerdere vakken in één lesmethode. Bijvoorbeeld: wereldoriëntatie en begrijpend lezen in de Kidsweek in de Klas lesmethode Wereld en Taal.

Stap 3: Ontdek hoe andere juffen en meesters werken

Lees reviews van andere juffen en meesters op andere basisscholen. Zo kom je erachter wat de voor- én nadelen zijn van het lesmateriaal. Sommige aanbieders van lesmateriaal hebben klantverhalen  op hun website staan.

Er bestaan ook verschillende online groepen waarin docenten verhalen en meningen uitwisselen. De bekendste zijn:

· Bovenbouwwereld 

· Middenbouwwereld 

· MeesterJuf 

Stap 4: Vraag een informatiepakket aan

De meeste aanbieders van lesmethodes bieden gratis informatiepakketten aan of stellen proeflessen beschikbaar zodat docenten kunnen oefenen met de nieuwe lesmethodes. Een informatiepakket van Kidsweek in de Klas en Samsam  is gratis aan te vragen via deze link. 

De proeflessen van Kidsweek in de Klas zijn te vinden in LessonUp.

Verder lezen

Wil je na het lezen van deze blog de lesmethode uitproberen? Neem dan een kijk naar onze pagina over abonnementen. 

Gerelateerde berichten

Schooltaalwoorden
10 januari 2019

Schooltaalwoorden aanleren

Arrow-up