Reading:
Boekentips voor de Week tegen Pesten

Image

Boekentips voor de Week tegen Pesten

21 september 2021

Van 27 september t/m  1 oktober is het de Week tegen Pesten. Het thema van deze week is Buitensluiten? Uitgesloten! Bij dit thema heeft Femke van Leesbevordering in de Klas vijf mooie boeken geselecteerd, waarmee je in de klas het gesprek over pesten aan kunt gaan. Lees ze hieronder!

Bekijk ook deze gratis lessen die we speciaal voor de Week tegen Pesten hebben gemaakt.

Boekentips Over Pesten

Like me

1. Like me! – Caja Cazemier (11+)

Zilver is een leuke, normale, jonge meid. Toch wordt ze – om niets eigenlijk – in haar nieuwe brugklas meteen enorm gepest. Ze wordt uitgescholden via Whatsapp, er worden nepfoto’s van haar verspreid via Insta en ze wordt buitengesloten. 

Dit zeer indringende en realistische verhaal over pesten laat zien hoe moeilijk het is om daar iets aan te doen en hoe belangrijk het is om in een klas te werken aan een veilig klimaat. Een aanrader voor elke groep 8.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789021682723 

didi's schuld

2. Didi’s schuld – Lydia Rood (10+)

Het verhaal van Didi is nog iets heftiger: zij wordt niet alleen buitengesloten door haar klas, maar ook fysiek lastiggevallen door een groep jongens. Didi durft thuis niets te vertellen en niemand durft het op te nemen tegen pestkop Murat, zelfs de school doet niets. Zou dat komen door zijn criminele broer? Wat dit verhaal extra indrukwekkend maakt, is dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal van een meisje dat Lydia Rood als Schoolschrijver in de klas had. Het boek laat duidelijk zien hoe belangrijk het is om je gevoelens met anderen te delen.

Lees hier de recensie > 
ISBN: 9789025879495

Mag ik naast je zitten?

3. Mag ik naast je zitten? – Sarah Weeks & Gita Varadarajan (10+)

Als Ravi van India naar Amerika verhuist, ondergaat hij een ware cultuurschok. Van populair jongetje verandert hij in pispaaltje. Joe weet al langer hoe het is om slachtoffer van een pestkop te zijn. Lukt het hen om samen terug te vechten? Mooi in dit boek is hoe een jongen ervaart hoe je ineens buitengesloten kunt worden, omdat je anders bent dan de rest. Omdat hij dit zelf eerst bij anderen deed, is dat erg confronterend! In het boek komen ook verschillende tips voor om met pesten om te gaan. Een goed verhaal om in de klas over verder te praten. 
 
Lees hier de recensie >
ISBN: 9789047711087

Alles over wie ik ben

4. Alles over wie ik ben – Stine Jensen (9+)

Pesten kun je voor een groot deel voorkomen als kinderen een positief zelfbeeld hebben en respect hebben voor elkaar. Daarom is dit een heel mooi boek om mee te filosoferen in de klas. Stine Jensen spreekt zonder enig oordeel over moeilijke thema’s als genderidentiteit en racisme, maar ook over uiterlijk, anders zijn (is dat nou fijn of juist niet?), je online identiteit (wat laat je van jezelf zien?) en groepsdenken. Een heel mooi boek om jezelf en de ander beter te leren kennen.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789020622461 

jane de vos en ik

5 Jane, de vos & ik – Fanny Britt & Isabelle Arsenault (10+)

Hélène wordt gepest en door haar hele klas buitengesloten. In deze bijzondere graphic novel, met ontroerende tekeningen in grijstinten, voel je gewoon hoe alleen zij zich moet voelen. Hélène is in zichzelf teruggetrokken en praat niet over wat haar gebeurt. Mooi is hoe je als lezer zelf kunt bedenken hoe het komt dat Hélène zo stilletjes is geworden. Gelukkig gebeurt er aan het einde van het verhaal iets waardoor Hélènes leven weer kleur krijgt. Ook hier kunnen kinderen zelf uit concluderen hoe belangrijk het is dat je niemand alleen laat staan. 

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789045121772 

Gratis lessen over pesten

Buitensluiten? Uitgesloten!  is het motto van de Week Tegen Pesten van 27 september t/m 1 oktober 2021. Met dit motto maken we duidelijk dat iemand buitensluiten niet hoort bij een fijne groep. Centraal staat het werken aan een positief en veilig groepsklimaat waarin iedereen zich welkom voelt, erbij hoort, meetelt en waar verschillen er mogen zijn. Speciaal voor deze week stellen we drie lessen van Kidsweek in de Klas – Wereld en Taal en drie lessen van Samsam over dit thema gratis beschikbaar

 

Gerelateerde berichten

kalm aan
18 juni 2021

Boekentips voor én over de zomer

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips voor en over de zomer

Voorplat Grote van Gogh Atlas Junior editie
5 oktober 2022

Nieuw: De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie

het grote bomenboek
21 mei 2021

Boekentips over het bos en burgerschap

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips voor het thema de Week van Burgerschap. Over het bos en duurzaamheid.

Arrow-up