Reading:
Het leven van een leraar… de Koningsspelen

Image

Het leven van een leraar… de Koningsspelen

29 april 2021

In de blogserie ‘Het leven van een leraar’ krijg je elke maand een uniek inkijkje in het leven van Meester Frank. Ik neem je mee naar de wondere en prachtige wereld van het basisonderwijs. Ik besef ook: wat ik elke maand vertel, is geen blauwdruk voor hoe het er op elke school en in elke klas aan toegaat. Dat is ook het ‘wondere’ eraan: overal gaat het anders en geen dag is hetzelfde. Lees al mijn blogs hier!

Koningsspelen anders dit jaar

Ik had dit schooljaar de taak om lid te zijn van de werkgroep ‘Koningsspelen’. Ik weet nog dat de eerste Koningsspelen, vlak voor de kroning van toen nog prins Willem-Alexander, geïntroduceerd werden. “Wel ja, nog meer taken erbij!”, was een veel gehoorde kreet in onderwijsland. Echter zijn de Koningsspelen ook door veel scholen liefdevol omarmd; veel scholen hebben de Koningsspelen gebruikt om de jaarlijkse sportdag te vervangen.
 

Je kunt de Koningsspelen zo uitgebreid organiseren als je maar wilt. Wanneer je het originele draaiboek volgt, dan ligt er een plan van 24 pagina’s klaar. Gelukkig heb je er daarvan maar 15 nodig. Pagina 16 t/m 24 kan je gewoon overslaan, tenzij je als school nog de nodige euro’s wil uitgeven. Ik was verbaasd over wat je allemaal nog extra kon bijbestellen: themapakketten rondom Vaderdag, Moederdag, schoolkamp, Olympische Spelen, spellenboeken, extra downloads waaronder de baard van koning Willem-Alexander. Ja, zelfs voor deze baard mag je nog €1,97 aftikken. En dit was nog niet het meest bijzondere product wat aan te schaffen was. Wat dacht je van het “Wilhelmus in Picto Semi Schrift?” Dat wil je als school toch hebben?!en?!

Koningsspelen

Planner-aftelkalender-notitielijst-organisatievormen

Nu pas snapte ik ook het actiepunt “sponsoren werven en fondsen aanschrijven” dat in het andere belangrijk bestand (naast het draaiboek dus) stond. Dit bestand had de prachtige naam “planner-aftelkalender-notitielijst-organisatievormen”. Dit bestand is liefst 15 pagina’s dik, maar ook hier is er troost voor toekomstige leden van de werkgroep Koningsspelen: vanaf pagina 5 staan er alleen maar mogelijke organisatievormen beschreven (wel superhandig!). Dus van de bijna 40 pagina’s voorbereidingen, zijn er in eerste instantie maar 20 echt belangrijk. Dat scheelt een hoop tijd en daar kunnen directeuren dan weer fijn rekening mee houden als zij de normjaartaken van alle leerkrachten weer in orde moeten gaan maken.

Maar ondanks al het bovenstaande, moet ik toch een groot compliment maken aan de bedenkers van de Koningsspelen. Want de Koningsspelen zijn, ook voor minder kapitaalkrachtige scholen, prima te organiseren. Met een paar extra downloads, wat papier, inkt en lamineervellen ben je al een heel eind. Je kan zelf bepalen welke sporten en spellen je wilt doen en hoe je dit als school wilt organiseren. De sporten zijn voor buiten en de spellen voor buiten en binnen, waardoor je ook met slecht weer de Koningsspelen door kunt laten gaan.

Anders dit jaar

Normaal gesproken wordt er een prima ontbijt verzorgd (helaas dit jaar natuurlijk niet, maar hopelijk volgend jaar weer wel) en persoonlijk word ik ook altijd wel blij van het Kinderen-voor-kinderenlied. De kinderen uit mijn klas trouwens ook, want dat is vaak één van de weinige momenten dat ik mijn onovertroffen dansmoves toon aan de leerlingen in mijn groep. Dus naast sport en spel gooi ik er ook nog de nodige humor in op deze dag, dat zal je begrijpen… En op het einde van de dag zie je alle kinderen met rode wangen en opgedroogde zweetdruppeltjes weer huiswaarts keren na volop sport- en spelplezier. En, beste collega´s, laten we eerlijk zijn: daar doen we dit met z’n allen toch voor. Dus: lang leve de Koning(sspelen)!

Heeft u nog vragen?

Neem vrijblijvend contact op met leraar én adviseur lesmethodes, Frank Snijders. 

Gerelateerde berichten

15 februari 2022

Boekentips Wintersport & Olympische Winterspelen

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over wintersport.

17 januari 2022

Boekentips Japan

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over Japan

door
kalm aan
18 juni 2021

Boekentips voor én over de zomer

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips voor en over de zomer

Arrow-up