Image

IJskoude boekentips!

12 december 2022

Leesbevordering in de Klas beschrijft boeken voor basisschoolleerlingen aan de hand van een (actueel) thema. Deze keer geven we ijskoude boekentips!

Vorig jaar tipten we al winterse boeken, vol sneeuw en ijs, maar met de boeken van dit jaar betreed je echt een ijskoude wereld. Fijne boeken om bij een haardvuurtje (op het digibord) te lezen! En alle boeken zijn dit keer ook te lezen en/of te luisteren via de online bibliotheek. Hoef je de deur dus niet eens uit.

Download voor meer kerstplezier ook het gratis Kidsweek kerstboekje 2022, vol met leuke verhaaltjes, opdrachten en puzzels.

5 ijskoude boekentips

Larski slaat alarm

1. Larski slaat alarm – Frank & Vera Westerman (8+)

Het zal je maar gebeuren: ga je in de kerstvakantie naar Schiermonnikoog, vriest de Waddenzee dicht. Zelfs de ijsbreker komt in dit verhaal vast te zitten en de voorraden op het eiland raken op. Edwin en Adinde laten zich echter niet tegenhouden door temperaturen van min 20 (!). Ze vinden een poolhondje (Larski) en verzinnen samen een manier om de dieren én mensen van het eiland te redden. Allemaal behoorlijk onwaarschijnlijk… of toch niet? De vrieskou lijkt alles te maken te hebben met de klimaatverandering. In dit fantasievolle verhaal zit dus toch een actuele waarschuwing verborgen…

ISBN: 9789045120416

de-nogal-ijzingwekkende-zoektocht-van-herre

2. De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre – Marte Jongbloed (9+)

Nog een boek dat op zeer fantasievolle en tegelijk serieuze manier de klimaatverandering onder de aandacht brengt! Dit tweede boek over Herre won in 2018 de Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury en is ontzettend grappig, maar ook spannend. Herre vliegt naar de Noordpool met een milieuvriendelijk vliegtuig dat draait op cola-synthese-ethanol, maar… het stort neer. Met de ijspegels aan zijn wenkbrauwen gaat hij vervolgens te voet op expeditie om zijn vader te zoeken. Maar de scheuren in het ijs en de ijskoude wind zijn nog maar het begin van zijn problemen…

ISBN: 9789024578948

3. Piraten van de IJszee – Frida Nilsson (10+)

Dit ijzige, sprookjesachtige verhaal haalt je echt even weg uit onze wereld en voert je mee in een onwaarschijnlijk spannend avontuur. Nadat haar zusje is ontvoerd door de piratenbemanning van Kapitein Witkop, is Siri vastbesloten op zoek te gaan naar de legendarische Sneeuwraaf: het schip van Witkop. De reis loopt echter totaal anders dan verwacht en het is totaal onvoorspelbaar hoe haar zoektocht gaat eindigen. Een hartverwarmend, winters avonturenverhaal dat je qua sfeer wat kunt vergelijken met Lampje van Annet Schaap.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789045121765

4. Twaalf en het bevroren bos – Aisling Fowler (10+)

Ook in dit boek gaat een stoere meid op zoek naar een ontvoerd meisje, maar de sfeer van dit verhaal is totaal anders dan in het boek hierboven: het is minder sprookjesachtig en doet eerder denken aan de serie De Grijze Jager. Het verhaal neemt je mee op een duistere tocht dwars door de ijzige, ruige natuur, en kenmerkt zich door een constante dreiging van monsters en zeer grote geheimzinnigheid. Niet alleen Twaalf is een fascinerend meisje; er zijn meer personages met een geheim… Het is echt een bloedstollend spannend leesavontuur!

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789045124834
Winterdieren

5. Winterdieren – Bibi Dumon Tak en Martijn van der Linden (9+)

Dit jaar won Noord van Marieke ten Berge en Jesse Goossens een Zilveren Penseel. Dat boek over dieren uit de wereld van sneeuw en ijs tipte ik vorig jaar al. Maar er is ook een boek over dieren die bij de Noord- of Zuidpool wonen, dat een Gouden Griffel won (2012): Winterdieren dus, een fantastisch informatief boek dat de kou zó goed overbrengt dat de ademwolkjes er bijna van af slaan. Prachtige illustraties, vlotte, geestige teksten en heel veel interessante weetjes. Gek genoeg is het boek niet meer (nieuw) in de winkel verkrijgbaar, maar gelukkig vind je het dus nog wel in de (online) bibliotheek!

ISBN: 9789045112237

Lesinspiratie voor de winter

Jij hebt vast al gemerkt dat het steeds kouder wordt. Krijg je daardoor ook zin om onder een dekentje op de bank te zitten? Dieren merken het ook. Maar zij hebben geen tijd om te luieren. Er moet namelijk van alles gebeuren voordat ze helemaal klaar zijn voor de winterkou!

Naar de les: Dieren in de winter 

Kerstmis is de eerste viering in het christelijke jaar. Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest.

Meer informatie en lesmateriaal over het Christendom op de website van Samsam.

Op 12 januari verschijnt het nieuwe themanummer van Samsam: Discriminatie. Niemand wil gediscrimineerd worden. En hoewel vrijwel niemand een ander bewust zal discrimineren, komt het toch overal in Nederland en daarbuiten voor. Het is belangrijk discriminatie te herkennen en aan te pakken. Deze Samsam sluit aan bij de bouwsteen Diversiteit.

Meer boekentips

Gerelateerde berichten

schooltuin
10 september 2020

Het leven van een leraar… De schooltuin

Elke maand schrijft Frank een blog over zijn leven als leraar. Deze maand vertelt hij over de schooltuin.

13 maart 2023

Boekentips over Egypte

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over verschillende onderwerpen.

door
Arrow-up