Reading:
Boekentips over het thema racisme

Image

Boekentips over het thema racisme

20 maart 2021

We hebben een nieuwe rubriek op de website van Kidsweek in de Klas! Vanaf nu zullen we elke maand boekentips voor de bovenbouw delen. Femke van Leesbevordering in de Klas is een expert op het gebied van kinderboeken. Noem een thema en ze heeft een lijst met aanbevelingen van boeken om te lezen. Zondag 21 maart is het Internationale Dag tegen Racisme. Daarom staan de boekentips van deze maand in het teken van racisme en diversiteit. 

Boekentips over racisme en diversiteit

1. Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes: 100 bijzondere Nederlandse vrouwen - 16 auteurs en 48 illustratoren (8+)

Laat je inspireren door bijzondere, stoere vrouwen die laten zien dat iedereen het verdient om gelijk behandeld te worden. Dit gloednieuwe boek blinkt uit in diversiteit; niet alleen door de 100 totaal verschillende vrouwen en hun kleurrijke portretten, maar ook door de diverse schrijvers en vele illustratoren die het boek maakten.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789083063638

2. Xinia’s wraak - Lydia Rood (10+)

Dit is een indrukwekkend verhaal om pestgedrag (ook online) en racisme bespreekbaar te maken. Xinia wordt flink gepest, maar leert dat ook zij er mag zijn. Extra bijzonder is dat dit boek is geschreven naar een idee van Jezennia Boateng, een 10-jarig meisje. Lydia Rood was ‘schoolschrijver’ in haar klas. 

Lees hier de recensie > 
ISBN: 9789025869670

3. De reis van Syntax Bosselman – Arend van Dam (10+)

Met dit boek leer je kinderen over ons slavernijverleden en hoe dat ons leven nog steeds beïnvloedt. Arend van Dam schrijft in dit boek bovendien heel open over racisme: in hoeverre zijn bepaalde uitspraken, woorden of denkwijzen racistisch, zonder dat je dat misschien doorhebt?

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789000359158 

4. De zweetvoetenman – Annet Huizing & Margot Westermann (11+)

In dit geweldige boek over ons rechtssysteem staat een hoofdstuk over racisme en etnisch profileren: Wat als Typhoon een lijk in zijn kofferbak had verstopt? Maakt nieuwsgierig hè! Het is nog superinteressant ook!

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789047708261

5. Discriminatie – Louise Spilsbury (8+)

In dit informatieve boek wordt heel mooi uitgelegd wat discriminatie en racisme is. Ook wordt duidelijk uitgelegd dat pesten ook discrimineren is. Kinderen krijgen van dit boek de boodschap mee dat iedereen anders is, maar toch gelijk.

ISBN: 9789463411592

Lesmateriaal over racisme

Met de methode Wereld & Taal maakt Kidsweek in de Klas geïntegreerde lessen voor wereldoriëntatie en taal. Met deze lessen lezen leerlingen rijke teksten, vergroten ze hun taalontwikkeling én leren ze over de wereld. We maken lessen aan de hand van de actualiteit, maar met de lessen uit het archief kunt ook thematisch aan de slag. Probeer nu één maand gratis Wereld & Taal en bekijk alle lessen. Bijvoorbeeld onze les over racisme en discriminatie.

 

Gerelateerde berichten

Slavernijmonument Amsterdam Keti Koti Suriname
20 juni 2022

Boekentips voor Keti Koti en Suriname

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over verschillende onderwerpen.

13 maart 2023

Boekentips over Egypte

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over verschillende onderwerpen.

door
dag van de doden
25 oktober 2021

Boekentips voor Halloween en Dag van de Doden

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips voor Halloween.

Arrow-up