Reading:
Het leven van een leraar… een terugblik op de eerste maanden van dit schooljaar

Image

Het leven van een leraar… een terugblik op de eerste maanden van dit schooljaar

23 december 2021

In de blogserie ‘Het leven van een leraar’ krijg je elke maand een uniek inkijkje in het leven van Meester Frank. Ik neem je mee naar de wondere en prachtige wereld van het basisonderwijs. Ik besef ook: wat ik elke maand vertel, is geen blauwdruk voor hoe het er op elke school en in elke klas aan toegaat. Dat is ook het ‘wondere’ eraan: overal gaat het anders en geen dag is hetzelfde. Lees al mijn blogs hier!

Beste collega's,

Op het moment van schrijven zitten we weer in een harde lockdown. Scholen zijn weer eerder dicht, het openbare leven ligt weer zo goed als plat en Kerst en Oud & Nieuw mogen slechts in kleine kring worden gevierd. Wie had dit gedacht aan het begin van het schooljaar? We waren blij dat we weer ‘gewoon’ naar school konden. Geen aparte ingangen meer voor iedere groep, ouders mochten de school weer in, kinderen mochten weer gezamenlijk buiten spelen. Nooit gedacht dat je van dit soort simpele dingen heel blij kon worden.   

Echter bleek de wereld niet zo rooskleurig als dat we hoopten. De besmettingen liepen op en de ziekenhuisbezetting nam weer verontrustende vormen aan. Kinderen van de basisschoolleeftijd moesten ook worden getest en bleken een grote bron van besmettingen te zijn. In de klas hebben we het regelmatig gehad over onze testervaringen: de één vond via de neus onprettig, een ander via de keel. Sommigen werden het gewend, anderen vonden het elke keer weer een kwelling. Wat dat betreft zijn de zelftesten wel een uitkomst.  

Met de besmettingen onder leerlingen kwam het basisonderwijs meer onder druk te staan. Klassen bleken soms besmettingshaarden, waardoor hele klassen weer in quarantaine kwamen te zitten. Bij sommige scholen bleef het daar bij, andere scholen hebben hun deuren weer voor een bepaalde periode moeten sluiten en veel klassen misten voor dagen (en soms weken) meerdere leerlingen. Diverse scholen moesten zorgen voor huiswerk, het online volgen van de lessen of gewoon de leerlingen even flink bijspijkeren na een periode afwezigheid (een soort boostercampagne, maar dan net even anders).  

Op dit moment zitten we met een verlengde kerstvakantie, waar scholen maar weer even snel de noodopvang mochten regelen. En is ons gevraagd het afstandsonderwijs weer te gaan voorbereiden. We zijn dus weer terug bij af als het een beetje tegen zit. En zoals Jaap van Dissel het treffend zei tijdens de laatste persconferentie: wat corona betreft heeft er nog maar weinig méé gezeten. Het is een wrange conclusie, zeker omdat we dachten dat met de huidige vaccinatiegraad we weer enigszins ons normale leven weer terug zouden hebben.  

 

Hoe gaat het schooljaar verder?

Hoe de komende week zullen verlopen, is niet te voorspellen. Ik hoop dat we op 10 januari weer al onze leerlingen mogen begroeten op school en dat we weer vol goede moed verder kunnen gaan met goed en leuk onderwijs te geven. Voor nu wens ik jullie mooie feestdagen en een meer dan fantastisch 2022 toe!  

Groetjes,

Meester Frank

Gerelateerde berichten

16 mei 2022

Boekentips over technologisch burgerschap – techniek en gezondheid

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over verschillende onderwerpen.

schooltuin
10 september 2020

Het leven van een leraar… De schooltuin

Elke maand schrijft Frank een blog over zijn leven als leraar. Deze maand vertelt hij over de schooltuin.

13 maart 2023

Boekentips over Egypte

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over verschillende onderwerpen.

door
Arrow-up