Reading:
Hoe bespreek je de oorlog in Oekraïne in de klas?

Image

Hoe bespreek je de oorlog in Oekraïne in de klas?

28 februari 2022

Het is oorlog tussen Oekraïne en Rusland. De oorlog beheerst het nieuws en social media. Dit leidt bij veel kinderen tot veel vragen en misschien ook zelfs angst. Deze vragen bespreken de kinderen soms thuis met ouders of met hun vrienden. Maar ook in de klas is de kans groot dat kinderen het hier over willen hebben. Begrijpelijk, maar misschien niet altijd makkelijk. Want waar begin je?

Kidsweek en Samsam hebben meerdere artikelen over het onderwerp geschreven die als handvat kunnen dienen om het gesprek aan te gaan. Ook hebben we meerdere lessen die achtergrond en duiding kunnen geven.

Oleh (14) vertelt over de oorlog in zijn land

Voor het nieuwe themanummer ‘Ruzie’ van Samsam over conflict en oorlog hadden wij een gesprek met Oleh (14) die Marioepol woont. Hij vertelt over zijn ervaring met de dreiging van afgelopen maanden en de angst waar ze nu in leven. Lees het hele artikel op de website van Samsam.
Aan de hand van deze tekst kan je de volgende vragen stellen aan de leerlingen:

  • Wat heb jij al gehoord over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne? Praat je daar met iemand over? Wat zijn jouw ideeën en gevoelens over de oorlog? Kijk je graag naar het nieuws hierover? Of liever niet?
  • Oleh vindt dat elke man een wapen moet kunnen vasthouden. Hoe denk jij daarover?
  • Oleh is gewend om in een land te wonen waar een gewapend conflict heerst. Welke invloed heeft dit op hem en zijn leven, denk jij?
  • Hoe zou jouw leven eruitzien als je leefde op een plek waar je vaak bang bent voor oorlog, denk je?
  • Oleh voelt zich soms onveilig. Heb jij je ooit onveilig gevoeld? Wanneer was dat? Op welke plek voel jij je altijd veilig?
  • Wat betekent ‘veiligheid’ voor jou? En in hoeverre hebben anderen zoals onze regering invloed op jouw vrijheid, denk je? Leg uit.

Tips van een opvoeddeskundige

Hoe praat je met kinderen over de oorlog in Oekraïne? ‘Dat hangt af van de leeftijd van je leerlingen. Het is belangrijk om kinderen onder de zes nog af te schermen van het nieuws. Zij kunnen nog geen onderscheid maken tussen wat echt en niet echt is. Maar zodra kinderen ouder worden kun je niet meer voorkomen dat ze er iets van meekrijgen. Geef dan informatie op de behoefte. Ga niet gelijk in de uitlegmodus, maar peil eerst wat je leerlingen eigenlijk al weten. Lees meer tips op de website van Kidsweek. 

Nieuws van Kidsweek over de oorlog in Oekraïne

Alle artikelen van Kidsweek over de oorlog in Oekraïne zijn terug te lezen in dit dossier. Zo leggen we uit wat er aan de hand is, wat sancties zijn en vertellen we verhalen van kinderen in Oekraïne. 

Gratis lesmateriaal over de oorlog in Oekraïne

Waarom is er oorlog in Oekraïne? Hoe ervaren kinderen in Rusland en Oekraïne de situatie en hoe praat je erover met klasgenootjes. Het komt allemaal aan bod in de (gratis) actuele les van Kidsweek in de Klas Wereld en Taal.

Wil je dieper met de materie aan de slag? behandel dan ook de verdiepende lessen over de NAVO en de Europese Unie

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Kidsweek in de Klas? Geef je dan op voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Technische_leesvaardigheid
10 december 2018

Het effect van kennis van de wereld en technische leesvaardigheid

doen kinderen vrijwillig klusjes
28 mei 2018

40% van de kinderen doet vrijwillig klusjes voor anderen

Er wordt veel onderzoek gedaan naar vrijwilligerswerk. Maar hoe graag doen kinderen eigenlijk vrijwillig iets voor een ander zonder daarvoor betaald te krijgen? Samsam vroeg het 787 kinderen van 7 tot 12 jaar. En wat blijkt: 40% doet wel eens vrijwillig een klusje voor een ander. Van de kinderen die dat nog niet doen, zou 75% dat wel willen.

6 januari 2022

Help de Cito begrijpend lezen komt eraan!

Arrow-up