Reading:
Het effect van kennis van de wereld en technische leesvaardigheid

Image

Het effect van kennis van de wereld en technische leesvaardigheid

10 december 2018

Leslie en Recht (1988) hebben het effect van een brede kennis van de wereld en technische leesvaardigheid op het begrip van de tekst (begrijpend lezen) onderzocht. 

Onderzoek naar technische leesvaardigheid

De onderzoeksgroep werd verdeeld in vier groepen: 

Groep 1 wist niets over het onderwerp en had een matige leesvaardigheid. 
Groep 2 wist niets over het onderwerp, maar had een goede leesvaardigheid. 
Groep 3 wist veel over het onderwerp, maar had een matige leesvaardigheid.
Groep 4 bevatte leerlingen die zowel veel over het onderwerp wisten als goede technische lezers waren. 

De laatste groep begreep de tekst natuurlijk het best. Wat opvallend was in dit onderzoek, is dat de groep leerlingen die veel wisten over het onderwerp, maar een matige technische leesvaardigheid had, tot een beter tekstbegrip kwam dan de groep leerlingen die een goede technische leesvaardigheid had, maar weinig wisten over het onderwerp van de tekst. De algemene kennis van een kind wordt dan ook als beste voorspeller gezien voor het begrijpen van teksten.

Lesmethodes van Kidsweek in de Klas

Bij Kidsweek in de Klas is dit vanzelfsprekend. Doordat de leerlingen werken aan de hand van een krantenartikel wordt zowel de kennis van de wereld vergroot als dat de leerlingen de strategieën krijgen aangeleerd behorend bij begrijpend lezen. Bij Kidsweek in de Klas wordt er in de digibordlessen extra aandacht besteed aan het vergroten van de kennis van de wereld.

Lees hier het hele artikel 

Gerelateerde berichten

9 november 2020

Kerstontbijt op school mogelijk door Kerst Knabbelbox

Geen kerstdiner op school door coronamaatregelen? Dat kan niet, dacht Jasmijn. Samen met Jumbo, Kidsweek in de Klas en Samsam bedacht ze de Kerst Knabbelbox.

bewegend leren
27 januari 2020

Bewegend leren met Kidsweek

13 juli 2021

Kidsweek zomerboekjes

Elk schooljaar maakt Kidsweek in de Klas drie zomerboekjes boordevol puzzels, lees- en knutselopdrachten, kleurplaten, recepten, challenges en nog veel meer leuks! Leuk voor tijdens de laatste dagen in de klas, maar ook voor thuis, op de achterbank, of op het strand.

Arrow-up