Reading:
Taalhelden – spelenderwijs aan de slag met begrijpend lezen

Image

Taalhelden – spelenderwijs aan de slag met begrijpend lezen

door Tineke
30 augustus 2021

Het gevoel hebben dat je een spel aan het spelen bent, terwijl je stiekem je vaardigheden voor begrijpend lezen aan het oefenen bent? Dat kan! Kidsweek in de Klas ontwikkelde samen met Just Games het spel ‘Taalhelden van het spelwoud’ waarbij de kinderen oefenen met begrijpend lezen en hun leesmotivatie wordt vergroot. Hoe werkt het precies? 

Taalhelden-Logo

Taalhelden van het spelwoud

Alle spelers kiezen een taalheld die ze willen zijn tijdens dit avontuur. Vervolgens leggen zij om de beurt een kaart aan. Hierdoor ontstaat er een pad, waardoor zij door het bos kunnen lopen.  Door de route te volgen proberen ze op een eindbaas te komen. Dit zijn de monsters die zij moeten verslaan om sterren te verdienen. Eindbaaskaarten hebben altijd drie taalvragen die de spelers samen moeten beantwoorden. Komen ze op een eindbaaskaart? Dan kiezen ze eerst een tekst uit het verhalenboek dat boordevol Kidsweek-teksten staat. Vervolgens draaien ze de eindbaaskaart om en beantwoorden samen de taalvragen.
Voorbeelden van taalvragen zijn: 
  • Heb je iets nieuws geleerd door het lezen van de tekst? Zo ja, wat?
  • Verzin een andere titel of kop voor de tekst. Leg uit waarom jij vindt dat deze goed past.
  • Zou jij een dag willen ruilen van leven met een persoon of dier dat in deze tekst voorkomt? Waarom wel of niet?
  • Kun je een overeenkomst bedenken tussen deze tekst en jouw eigen leven?
  • Geeft de schrijver/schrijfster een mening in de tekst? Zo ja, ben je het wel of niet met hem of haar eens en waarom?
  • Omschrijf het karakter van de persoon of het dier dat in de tekst voorkomt. Op basis waarvan denk je dit? Onderbouw jouw mening met informatie uit de tekst.

Differentiatie

Als team overleggen zij welk antwoord zij willen geven op de taalvragen. Het antwoord schrijven ze op het zoektochtformulier. Per taalvraag staat op de kaart hoeveel sterren ze verdienen. Sommige vragen zijn makkelijker (1 ster) en anderen moeilijker (drie sterren). Ook de teksten zijn ingedeeld in niveaus. Niveau 1 is geschikt voor groep 4, niveau 2 voor groep 5/6 en niveau 3 voor groep 7/8. Hierdoor is het spel geschikt voor groep 4 t/m 8.

Bestel het spel Taalhelden

Het spel wordt geleverd in een doos en bestaat uit een stapel avonturen-, schatkist- en eindbaaskaarten, hartjes, zes taalhelden, een verhalenboek met 60 teksten, een kladblok met zoektochtformulieren en de spelregels.

Bestel het bordspel in de Kidsweek Shop voor maar €19,99!

Dit vinden kinderen uit groep 7 en 8 van het spel

Gerelateerde berichten

Sneeuwpop tussen de dennenbomen
9 november 2022

Doe mee met De Grote Kerstkaartenactie!

Meer in de vorm van de wereld
6 september 2022

Hoe verduurzaam je je klas? 5 tips!

Arrow-up