Reading:
7 tips voor het maken van een PowerPoint

Image

7 tips voor het maken van een PowerPoint

10 januari 2018

Geschreven door Lotte Schuengel

Regenboog-WordArt, te grote plaatjes van te lage kwaliteit, lettertype Comic Sans… het is slechts een greep uit de oceaan aan zonden wat betreft PowerPoint-presentaties. Daarom 7 tips voor het maken van een PowerPoint.

1. Ga niet overboord
We weten het: Powerpoint stikt van de mogelijkheden wat betreft lettertype, achtergronden, schaduwen, overgangen, geluidseffecten, lichtgevende driehoeken en ga zo maar door. Maar onthoud dat overdaad nooit loont.

Hoe simpeler je PowerPoint, hoe makkelijker jouw publiek je kan volgen. Laat die WordArt links liggen, geef de achtergrond een rustige, effen kleur. Al die troep heb je echt niet nodig.

2. Kleuren
Het kiezen van de juiste kleuren is belangrijker dan je denkt. Zoek een kleur die fijn is voor het oog. Veel kleuren in PowerPoint zijn veel te fel. Gebruik daarom de volgende alternatieven:

3. De tekst
Het belangrijkste aan een PowerPoint-tekst is dat mensen ‘m kunnen lezen. Daarbij gaat het om lettergrootte en -kleur. Zorg ervoor dat je tekst niet te klein is en gebruik minimaal lettergrootte 14. De kleurkeuze is afhankelijk van je achtergrond.

Als je achtergrond wit of heel erg licht is, gebruik dan zwart. Als de achtergrond donker is, gebruik dan witte letters.  Voor titels op een witte achtergrond kun je wel een kleur gebruiken om de boel er wat vrolijker uit te laten zien.

4. Inrichting van de dia’s
Het doel van je presentatie is natuurlijk het halen van een goed cijfer. Daar hoort ook bij dat het publiek geïnteresseerd blijft terwijl je vertelt. Die interesse vanuit het publiek hangt deels af van waar ze tegenaan moeten kijken. Houd dus in gedachten dat je dia’s leuk moeten zijn voor je publiek om naar te kijken.

5. Het presenteren zelf
Probeer je voor te stellen dat je een cabaretier bent die aan zijn/haar publiek een verhaal vertelt. Cabaretiers schrijven ook van tevoren hun teksten, die ze vervolgens gaan vertellen. Maar dit doen ze niet precies zoals het op het blaadje staat. Zij hebben in hun hoofd al de grote lijnen van het verhaal en weten precies wanneer ze welke grap gaan vertellen en hoe ze van het begin van de voorstelling naar het einde van de voorstelling gaan toewerken. 

Dit kun jij ook, door het verhaal dat je gaat vertellen, zoveel mogelijk van jouzelf te maken. Zorg ervoor dat je precies weet waar je het over hebt en vertel het in je eigen woorden op je eigen manier. Zo komt het veel minder over als een saaie les en veel meer als een leuke voorstelling.

Tip: maak van tevoren kleine kaartjes waarop je de steekwoorden/-zinnen schrijft. Als je met een heel lang stuk tekst voor de klas staat, ben je sneller geneigd om dat te gaan voorlezen en dat je presentatie minder persoonlijk.

6. Videomateriaal
Het is natuurlijk hartstikke leuk om een filmpje te laten zien. Onthoud dan de volgende dingen:

  • Je fragment mag maximaal anderhalve minuut duren, anders neemt het je hele presentatie over;
  • Vertel van tevoren wat er in de video te zien gaat zijn en waarom je het hebt uitgekozen;
  • Check thuis nog even of de link wel werkt;
  • Laat van tevoren je docent het filmpje zien, zodat hij of zij kan controleren of het wel geschikt is;
  • Het filmpje moet dienen als verduidelijking. Als het eigenlijk niets toevoegt, kun je het misschien beter niet laten zien;
  • CrashCourse op YouTube heeft heel veel korte, bruikbare video’s die je eventueel kunt gebruiken.


7. Let niet op je publiek

Er zitten altijd wel medeleerlingen in je klas die tijdens een presentatie uit hun neus zitten te eten of heel verveeld kijken. Trek je daar niets van aan, dat ligt niet aan jou, dat ligt aan hen. Als zij geen zin hebben om naar jouw leuke presentatie te luisteren, is dat hun probleem. Je docent luistert en alle andere leerlingen ook.

Kijk ook niet al te veel naar de gezichten van mensen. Docenten kunnen soms heel kritisch kijken en daar kun je heel onzeker van worden. Maar waarschijnlijk denkt hij of zij gewoon na.

Extra tip: probeer eens het PowerPoint-programma van Google: Google Slides. Deze heeft hele mooie standaardinstellingen en geeft garantie dat je presentatie er mooi uit gaat zien.

Succes! Meer tips van Kidsweek in de Klas lees je hier!

Gerelateerde berichten

Kerst-2022-kerstboekje
12 december 2022

Kerstboekje 2022

21 februari 2022

Tips voor meer complimenten in de klas

19 juni 2019

Uitleg digitale leeromgeving

Kidsweek in de Klas werkt met een digitale leeromgeving in LessonUp. Wanneer u als school een abonnement heeft op Kidsweek in de Klas, heeft u ook automatisch toegang tot deze digitale leeromgeving.

Arrow-up