Reading:
Boekentips over de Tweede Wereldoorlog en vrijheid

Image

Boekentips over de Tweede Wereldoorlog en vrijheid

20 april 2021

We hebben een nieuwe rubriek op de website van Kidsweek in de Klas! Vanaf nu zullen we elke maand boekentips voor de bovenbouw delen. Femke van Leesbevordering in de Klas is een expert op het gebied van kinderboeken. Noem een thema en ze heeft een lijst met aanbevelingen van boeken om te lezen. Over twee weken is het 4/5 mei. Daarom staan de boekentips van deze maand in het teken van de Tweede Wereldoorlog en vrijheid. 

Boekentips over de Tweede Wereld Oorlog en vrijheid

1. Waarom de maan verdwijnt – Martine Letterie & Rick de Haas (7+)

Net als het met de Thea Beckmanprijs bekroonde boek ‘Verboden te vliegen’ is dit nieuwe boek over de Tweede Wereldoorlog geschikt om aan jonge kinderen voor te lezen. Maar dit verhaal over Lotti die WO II in Nederlands-Indië meemaakt, zal op iederéén indruk maken. Je leest over de bezetting door de Japanners, het leven in kampen en de onafhankelijkheidsstrijd die op de bevrijding volgde. Gebaseerd op herinneringen van mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt, zoals schrijfster Tonke Dragt.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789025880989

2. Hoe fel de zon ook scheen – Arend van Dam (7+)

Ook dit boek kan zowel in de middenbouw als bovenbouw worden gebruikt. Met 20 verhalen laat Arend van Dam zien dat mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog constant keuzes moesten maken. Hij zet de lezer heel mooi aan het denken over goed en fout. Ook brengt hij bekende namen tot leven, zoals Rie Mastenbroek, Hannie Schaft, Miep Gies, Anton Mussert, George Maduro (van Madurodam) of de ‘Soldaten van Oranje’. Echt ongelooflijk interessant!

Lees hier de recensie > 
ISBN: 9789000371136

3. • Oorlog in inkt – Suzanne Wouda en Annemarie van den Brink (10+)

De auteurs doken voor dit boek de archieven van het NIOD in. Het NIOD verzamelt en bewaart als sinds het einde van WO II dagboeken, brieven en andere papieren uit de oorlog. Hun speurwerk leverde dit indrukwekkende boek op, dat je de Tweede Wereldoorlog laat beleven door de ogen van 14 kinderen en jongeren, met verhalen waarvan je weet dat ze echt gebeurd zijn. Een must-read!

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789021680170

4. Brieven van Mia – Astrid Sy (11+)

Sommige kinderen vragen zich misschien af waarom ze nog steeds moeten leren over de Tweede Wereldoorlog, terwijl er nu ook zoveel andere oorlogen in de wereld zijn. Dit prachtige verhaal beantwoordt die vraag. Een Syrische vluchtelinge gaat samen met een oude Joodse man op zoek naar Mia, die tijdens WO II verdwenen is. Ontroerend, aangrijpend en heel spannend. Ontzettend mooi hoe het heden aan het verleden wordt verbonden. Een absolute aanrader voor groep 7 en 8.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789083002897

5. De bevrijding van Europa – Ferry Siemensma (10+)

Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is, wordt wel duidelijk door dit informatieve boek, waarin je leest hoeveel strijd daarvoor geleverd is. Het boek vertelt over D-Day, Operatie Market Garden, de Hongerwinter en de gevechten aan het Russische Oostfront. Het zal kinderen ongetwijfeld laten beseffen dat we de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding niet voor niets nog elk jaar herdenken en vieren.

ISBN: 9789463414937

Lesmateriaal over 4/5 mei

Met de methode Wereld & Taal maakt Kidsweek in de Klas geïntegreerde lessen voor wereldoriëntatie en taal. Met deze lessen lezen leerlingen rijke teksten, vergroten ze hun taalontwikkeling én leren ze over de wereld. We maken lessen aan de hand van de actualiteit, maar met de lessen uit het archief kunt ook thematisch aan de slag. Probeer nu één maand gratis Wereld & Taal en bekijk alle lessen. Bijvoorbeeld onze lessen over 4/5 mei.

 

 

Gerelateerde berichten

Voorplat Grote van Gogh Atlas Junior editie
5 oktober 2022

Nieuw: De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie

15 februari 2022

Boekentips Wintersport & Olympische Winterspelen

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over wintersport.

21 september 2021

Boekentips voor de Week tegen Pesten

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips voor de Week tegen Pesten

Arrow-up