Reading:
Boekentips over het bos en burgerschap

Image

Boekentips over het bos en burgerschap

21 mei 2021

Femke van Leesbevordering in de Klas is een expert op het gebied van kinderboeken. Noem een thema en ze heeft een lijst met aanbevelingen van boeken om te lezen. Van 24 t/m 28 mei is de Week van Burgerschap met het thema ‘Bos’. Deze maand daarom boekentips over bomen, ontbossing, natuur en duurzaamheid.

Boekentips over Burgerschap en het Bos

het grote bomenboek

1. Het grote bomenboek – Piotr Socha (ill.) & Wojchiech Grajkowski (10+)

Denk je dat een boek over bomen saai is? Echt niet! In dit enorme boek vind je prachtige, grote prenten over kleurige bladeren, bizarre wortels en bomen hoger dan de hoogste flatgebouwen. Maar ook pagina’s over hout als gebruiksproduct, over huizen, godsdienst en dieren. Een bizar mooi kijk- en leesboek, dat je doet beseffen dat bomen belangrijk zijn voor iedereen!

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789401452526

de eik was hier

2. De eik was hier – Bibi Dumon Tak (9+)

In dit dunne boekje lees je het fascinerende levensverhaal van de ‘Troeteleik’: de zomereik die in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat. Het is een heerlijk leesbaar verhaal, vol humoristisch gekibbel tussen de eik en een gaai; met ritmische gedichten van ‘het wortelkoor’ en filosofische uitspraken die je doen nadenken over de mens en de natuur. ‘Is het leven van een boom net zo belangrijk als het leven van een mens?’ Mét superhandige lesbrief, die speciaal voor de Maand van de Filosofie is geschreven.

Lees hier de recensie > 
ISBN: 9789045125329

wonderbos

3. Wonderbos – Medy Oberendorff (ill.) & Jan Paul Schutten (9+)

Als er één boek is dat bewondering voor het bos kan oproepen, is het dit boek wel. Niet alleen stimuleert het boek om het bos in het echt te gaan verkennen, het boek is zelf ook een ware ontdekkingstocht. Met levensechte illustraties van Medy Oberendorff en fantastische, grote zwart-wit zoekplaten, waarin je steeds meer dieren zult ontdekken. Jan Paul Schutten legt bovendien op zijn kenmerkende, heldere manier uit hoe al het leven in het bos met elkaar samenhangt. 

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789401464840

de bloedstollende expeditie

4. De (zeer) bloedstollende expeditie van Herre – Marte Jongbloed – (9+)

In dit boek ga je mee op expeditie naar de Amazone! Herre en Mint reizen naar de jungle om daar Herres vader en buurman te zoeken. Dat de jungle gevaarlijk was, wisten ze al wel, maar het gevaar schuilt ergens anders dan ze dachten… Ondanks alle hilariteit en kolder in dit verhaal, heeft het boek zeker ook een serieuze kant, want het gaat voor een groot deel over de illegale houtkap in het regenwoud. Niet alleen wordt de situatie heel duidelijk omschreven; uit het verhaal blijkt ook goed hoe moeilijk en gevaarlijk het is om hier iets aan te doen.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789024581498

regenwouden

5. Regenwouden (Aarde in gevaar) – Rani Iyer (10+)

In aanvulling op het hierboven genoemde verhaal, is dit informatieve boek over het kappen van regenwouden echt een aanrader. Er wordt heel overzichtelijk in verteld waarom er zoveel bomen worden gekapt, wat de gevolgen hiervan zijn voor de natuur en hoe gevaarlijk dat is voor al het leven op aarde. Vooral de vele foto’s in het boek zijn erg indrukwekkend en laten goed zien hoe groot het probleem is. Gelukkig sluit het boek wel af met manieren waarop we het regenwoud kunnen beschermen.

ISBN: 9789463411844 

Lesmateriaal over het Bos

Van 24 t/m 28 mei is het de Week van Burgerschap 2021 met als thema: Het bos.
Het thema gaat over duurzaamheid en milieu, met als specifiek onderwerp de ontbossing en het dilemma van de keuze tussen natuurbescherming en economie. Kinderen leren over de rol van globalisering bij ontbossing en de gevolgen voor de bewoners van het bos.

In dit lesoverzicht vind je drie lessen van Samsam, die horen bij het themanummer ‘Het bos’.
Daarnaast biedt Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal enkele lessen aan, gericht op dit thema.
Op deze manier behandel je kerndoelen van de vakken aardrijkskunde, burgerschap én taal. Vakoverstijgend dus!

 

Gerelateerde berichten

13 maart 2023

Boekentips over Egypte

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over verschillende onderwerpen.

door
21 september 2021

Boekentips voor de Week tegen Pesten

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips voor de Week tegen Pesten

dag van de doden
25 oktober 2021

Boekentips voor Halloween en Dag van de Doden

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips voor Halloween.

Arrow-up