Image

Boekentips over Egypte

door Tineke
13 maart 2023

Leesbevordering in de Klas beschrijft boeken voor basisschoolleerlingen aan de hand van een (actueel) thema. Deze keer geven we boekentips passend bij (het oude) Egypte. 

Het themanummer ‘Egypte‘ van Samsam is net verschenen. Dit nummer past perfect bij deze mooie boekentips.

Over het oude Egypte is veel bekend, doordat er veel bewaard is gebleven. Zijn er in het huidige Egypte nog gebruiken over van vroeger? Hoe gaat het met de woestijn en de nomaden die daar leven? Welke impact heeft toerisme op het land? Dit lespakket bestaat uit 30 magazines met bijbehorend lesmateriaal. Met dit nummer wordt de bouwsteen macht & inspraak behandeld. 

5 Boekentips over Egypte

1. De legende van Toetanchamon – Sally Morgan en James Weston Lewis (9+)

De meest bekende farao voor ons is waarschijnlijk Toetanchamon. Is dat omdat hij zo jong farao werd? Of eigenlijk vooral door de vondst van zijn graf vol schitterende schatten? In dit prachtig geïllustreerde prentenboeken lees je kort over zijn leven, maar wordt vooral verteld hoe het graf van Toetanchamon uiteindelijk werd gevonden door archeoloog Howard Carter. Door het grote formaat leent dit boek zich goed om voor te lezen en je gezamenlijk te verwonderen over alle gebeurtenissen.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789463410779

2. Het mysterie van de farao – Emma Carroll (10+)

Toen Howard Carter op het punt stond om het graf van Toetanchamon te openen, brachten ongeduldige journalisten al snel een verhaal over ‘de vloek van de farao’ de wereld in. Dat inspireerde Emma Carroll ongetwijfeld tot het schrijven van dit spannende verhaal, dat zich afspeelt in 1922. De stoere Lil ontdekt in Londen een oude, Egyptische kruik. De kruik lijkt de vloek van de farao te dragen en moet dus zo snel mogelijk terug naar Egypte! Dat levert een fantastische reis, een interessante ontmoeting met Howard Carter en veel raadsels op.

Lees hier de recensie >
ISBN: 9789026625190

3. De wetenschap over Toetanchamon – Tammy Enz (10+)

Voor kinderen die precies willen weten hoe het komt dat we nu zoveel weten over de Egyptische oudheid, is dit boek een aanrader. Er wordt in dit informatieve boek precies uitgelegd hoe we met moderne technologie meer te weten zijn gekomen over het leven van Toetanchamon en zijn dood. Daarnaast lezen kinderen dat de oude Egyptenaren ook al ingewikkelde technieken gebruikten, voor bijv. het bouwen van de piramides en het mummificeren.

ISBN: 9789464390667

4. Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet – Tosca Menten (9+)

Is het eigenlijk wel goed dat we zoveel oude graven leeghalen, schatten in musea zetten en uitgebreid onderzoeken? Dummie de mummie vindt duidelijk van niet! In dit spannende en humoristische verhaal (deel 2 uit de serie) gaat hij samen met Klaas en Goos naar Egypte om het graf van zijn opa en vader te zoeken. Leuk is dat dit verhaal zich in het huidige Egypte afspeelt en dat ziet er héél anders uit dan vroeger!
Af en toe zijn er flashbacks naar vroeger, over het leven van Dummie voordat hij een mummie was. Wil je daar nog meer over weten? Tosca Menten schreef daar ook een boek over: Dummie de mummie 0 – Een jonge prins in het oude Egypte (Lees hier de recensie daarvan)

ISBN van Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet: 9789047512479

5. Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten – Thiago de Moraes (9+)

Dat je van grappige boeken ook kunt leren, bewijst dit verhaal waarin Harry (Ha-Ri) na het oplossen van een moeilijke wiskundesom ineens naar de Egyptische oudheid wordt geslingerd en zich daar moet zien te redden. Hij ontmoet de farao en zijn zoon, gaat voortaan met de koningskinderen naar school, leert hoe hij moet vechten (nou ja, een beetje dan), hiëroglyfen lezen, strijdwagen rijden en hij maakt kennis met bijzondere huisdieren… Dit fantasievolle boek bevat een enorme dosis droge, Engelse humor en moet je met een flinke korrel zout nemen, maar staat ook bomvol weetjes over het oude Egypte. 

ISBN: 9789024593798

Meer boekentips

Gerelateerde berichten

Diversiteit en Inclusiviteit
30 januari 2023

Boekentips diversiteit & inclusiviteit

Leesbevordering in de Klas geeft aan Kidsweek in de Klas boekentips over verschillende onderwerpen.

30 oktober 2020

Het leven van een leraar… hulpouders

Elke maand schrijft Frank een blog over zijn leven als leraar. Deze maand vertelt hij over de schooltuin.

Arrow-up