Reading:
Lestips: Hoe bespreek ik het onderwerp transgender met mijn leerlingen?

Image

Lestips: Hoe bespreek ik het onderwerp transgender met mijn leerlingen?

16 januari 2020

Je kon er deze week niet omheen: Nikkie de Jager (youtuber NikkieTutorials) maakte bekend dat ze transgender is. Van Amerika tot Australië: overal ter wereld was er
aandacht voor de coming-out. In de klas zijn er vast veel vragen over het onderwerp. Met dit stappenplan kunt u aan de slag.

Aan de slag met het onderwerp transgender in de klas:

 1. Activeren voorkennis. U vertelt de leerlingen dat deze week bekend werd gemaakt dat toen Nikkie de Jager (Nikkie Tutorials) werd geboren, haar ouders dachten dat ze een zoon hadden gekregen. Nikkie is dus een transgender persoon. Wat weten uw leerlingen eigenlijk al over dit onderwerp? Bespreek het met ze aan de hand van de werkvorm wandel en wissel.
 2. Instructie. Lees samen met de leerlingen de tekst De weg van een transgender en praat samen over het onderwerp. Vragen die u kunt stellen zijn bijvoorbeeld:
  – Denk je dat als Nikkie niet gechanteerd was, ze ook bekend had gemaakt dat ze een transgender persoon is? Wat vind je hiervan?
  – Nikkie wil anderen inspireren om zichzelf te zijn. Kan jij nog een andere manier bedenken waarop je anderen kan inspireren om jezelf te zijn?
  – Denk jij dat iedereen in deze klas zichzelf kan zijn? Waarom wel of niet? Wat zijn belangrijke voorwaarden om jezelf te kunnen zijn, denk je?
  – Wat zouden wij in onze klas nog kunnen doen, waardoor iedereen nog meer zichzelf kan zijn, denk je?
 3. Afsluiting. Vraag de leerlingen wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Wat wisten zij eerst nog niet en nu wel? Wat zouden de leerlingen tegen Nikkie willen zeggen? Hebben de leerlingen ook nog vragen aan Nikkie?

Klik hier om het artikel De weg van een transgender en de bijbehorende lesideeën uit te printen.


Gerelateerde berichten

13 september 2021

De 5 leukste meesters op TikTok

door
18 november 2019

Begrijpend lezen in samenhang

Dit schooljaar brengen we een nieuwe lesmethode op de markt: Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal. Met deze digitale methode gaan leerlingen aan de hand van nieuwsartikelen uit Kidsweek aan de slag met geïntegreerde opdrachten voor wereldoriëntatie en taal. Vanaf 2 september kunnen scholen de lesmethode een maand gratis uitproberen.

bewegend leren
27 januari 2020

Bewegend leren met Kidsweek

Arrow-up