Reading:
Gratis lesplan aardbeving Turkije en Syrië

Image

Gratis lesplan aardbeving Turkije en Syrië

13 februari 2023

Hoe bespreek je de aardbeving in Turkije en Syrië in de klas?

Twee enorme aardbevingen zorgden voor grote chaos en heel veel slachtoffers in Turkije en Syrië. Dit leidt bij veel kinderen tot veel vragen en misschien ook zelfs angst. Maar hoe bespreek je zo’n onderwerp in de klas? 

Kidsweek en Samsam hebben meerdere artikelen over het onderwerp geschreven die als handvat kunnen dienen om het gesprek aan te gaan. Ook hebben we lessen die achtergrond en duiding kunnen geven.

Gratis lesmateriaal over de aardbeving

Wat is er precies gebeurd in Turkije en Syrië? Hoe gaat het met kinderen in dit rampgebied? En hoe gaan reddingswerker hier te werk? Het komt allemaal aan bod in het (gratis) lesplan van Kidsweek in de Klas Wereld & Taal.

In dit lesplan vind je ook een verdiepende les over aardbevingen. Hierin leren de leerlingen over hoe aardbevingen ontstaan, waarom ze op sommige plekken meer voorkomen en wat breuklijnen zijn.

Tips voor het bespreken van naar nieuws

Artikelen en social media posts over slachtoffers en de schade van de aardbeving kunnen heftig zijn. Het zijn nieuwsonderwerpen waar kinderen soms van wakker liggen. Het bespreken van dit soort onderwerpen in de klas is hierdoor vaak een flinke kluif. Hoe pak je dit het beste aan? Psycholoog Andreea Blum geeft 6 tips!

Nieuwsartikelen van Kidsweek

Alle artikelen van Kidsweek over de aardbeving in Turkije en Syrië zijn terug te lezen in dit dossier. Zo leggen we uit wat er aan de hand is en lichten we verhalen uit van kinderen die acties opzetten om te helpen.

Dossier Samsam over natuurrampen

Samsam maakte een heel (gratis) dossier over natuurrampen. Je vindt hier teksten, filmpjes, een quiz en een stelling over het onderwerp.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, lestips en inspiratie, winacties, artikelen en meer? Geef je dan op voor (een van) onze nieuwsbrieven!

Aanmelden nieuwsbrief Kidsweek in de Klas

Aanmelden nieuwsbrief Samsam

Gerelateerde berichten

bewegend leren
27 januari 2020

Bewegend leren met Kidsweek

28 februari 2022

Hoe bespreek je de oorlog in Oekraïne in de klas?

Meester Martijn Kidsweek in de Klas scholenpanel
16 januari 2023

Oproep: Meedenkers gezocht!

Arrow-up