Reading:
Themakalender schooljaar 2021-2022

Image

Themakalender schooljaar 2021-2022

door Tineke
25 augustus 2021

Van Sint Pannenkoek tot Internationale Kattendag en Dag van de Zonnebril. Vrijwel elke dag is er iets te vieren of te herdenken. Welke dagen relevant zijn om te behandelen in jouw klas bepaal je natuurlijk helemaal zelf maar wij maakten vast een themakalender voor het schooljaar 2021-2022, inclusief bijpassend lesmateriaal. Leuk om in de klas te hangen! Klik op de knop hieronder om de PDF te downloaden (gratis). 

Bekijk hieronder een overzicht van lesmateriaal en tips behorend bij de verschillende themadagen en weken. Klik op een datum om de uitleg te zien of naar het lesmateriaal te gaan. 

September

Durven jouw leerlingen in de schijnwerpers te staan en letterlijk het woord te nemen? In themanummer Podium van Samsam vertellen kinderen uit verschillende landen hoe zij hun stem laten horen tegen onrecht in de wereld óf omdat ze willen opkomen voor hun eigen situatie.

Bestel het lespakket!
Iedere dinsdag van september is het Prinsjesdag. Op deze belangrijke dag spreekt de koning de troonrede uit. Daarin wordt verteld wat de plannen zijn voor het komende jaar. In deze lessenserie leren de leerlingen alles over deze belangrijke dag.

Bekijk het gratis lessenpakket in Lesson Up.

Buitensluiten? Uitgesloten! is het motto van de Week Tegen Pesten van 27 september t/m 1 oktober 2021.

Met dit motto maken we duidelijk dat iemand buitensluiten niet hoort bij een fijne groep. Centraal staat het werken aan een positief en veilig groepsklimaat waarin iedereen zich welkom voelt, erbij hoort, meetelt en waar verschillen er mogen zijn.

 
Klik hier om naar het gratis lespakket te gaan.

Oktober

Deze dag staat in het teken van de dieren. Wereldwijd wordt er vandaag extra aandacht gegeven aan huisdieren maar we staan ook stil bij dieren in het wild. Besteed aandacht aan Dierendag in de klas met de verschillende lessen van Wereld en Taal over dit onderwerp. 

Bekijk de lessen in Lesson Up. 

Hier volgt snel meer informatie. 

Op deze dag is het weer zover. De klok wordt verzet naar wintertijd! Maar eh, gaat-ie dan vooruit of achteruit? Voor wie dat nooit kan onthouden, heeft Kidsweek een handig ezelsbruggetje. 

Een interview met een meisje wat Dia de Muertos viert in Mexico, knutsel en sminktips en hoe vieren dieren Halloween? Op Kidsweek.nl hebben we een dossier over dit onderwerp. 

November

De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) heeft dit jaar als thema: Samen Sociaal Online. Heel Nederland staat stil bij wat we écht belangrijk vinden in de online wereld.
 
In dit lesoverzicht vind je lessen van Samsam en Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal gericht op het thema mediawijsheid. Op deze manier behandel je kerndoelen van de vakken aardrijkskunde, burgerschap én taal. Vakoverstijgend dus! 
Bij wie hoor jij? Bij je familie, je vrienden, de dansgroep, het voetbalteam of bij je buurt? De meeste mensen voelen zich onderdeel van een groep. Maar dat lukt niet altijd. 
 
Bekijk de lessen van Samsam over het thema ‘respect’ behorend bij het magazine ‘Erbij’. 
 

Naar een nieuw huis, een onbekende plek of misschien zelfs een ander land waar je de taal niet spreekt. Verhuizen kan leuk spannend zijn, maar is vaak ook stressvol. Past alles wel in de verhuisdozen? En… vooral als je familie en vrienden moet achterlaten, kan het ook verdrietig zijn.

Klik hier voor meer informatie over het nieuwe themanummer van Samsam. Dit themanummer staat in het teken van Verhuizen, met de lesopdrachten bij dit themanummer behandel je de bouwsteen globalisering.

Elk kind heeft recht op een veilig en gezond leven. Deze rechten staan in het Kinderrechtenverdrag. Dat verdrag is op 20 november 1989 getekend door 196 landen. Elk jaar op 20 november is het de Dag van de Rechten van het Kind.
 
Lees al onze artikelen in dit dossier.
 

Dit lichtjesfeest van acht dagen valt in de derde joodse maand (november – december). Het achtdaagse feest Chanoeka begint na zonsondergang van de 24e van deze maand. Het feest loopt door in de volgende maand, de maand tewet. Tijdens Chanoeka herdenken joden een bijzonder wonder in hun verwoeste tempel in Jeruzalem. Tijdens het geweld brandde er acht dagen lang een zevenarmige kandelaar op een héél klein beetje heilige olie. Dit herdenken de joden door elke avond van Chanoeka een extra kaarsje aan te steken. Hierbij eten ze voedsel dat is gefrituurd in olie.

Meer informatie en lesmateriaal over het jodendom. 

December

Ieder jaar vieren we op 5 december het Sinterklaasfeest. Maar wie was Sinterklaas eigenlijk? Heeft hij echt bestaan? Dat zou goed kunnen.

In deze les leer je er alles over!  

Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. 
 
Bekijk ons lesmateriaal in Lesson Up.

Kerstmis is de eerste viering in het christelijke jaar. Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest.

Meer informatie en lesmateriaal over het Christendom

Appelflappen en oliebollen staan elk jaar weer op ons lijstje voor oud en nieuw. Wat staat er op die van mensen in andere landen?

Lees er alles over!

Januari

Hoe is het leven in Tokio? Wat leren kinderen op de Japanse zaterdagschool in Amsterdam? En waarom werd sushi eigenlijk uitgevonden? In dit themanummer over Japan komen allerlei onderwerpen aan bod over de Japanse cultuur en identiteit.

Bestel nu het lespakket voor burgerschap over het thema Japan.

 

Voor leerlingen kunnen beginnen met begrijpend lezen is het essentieel dat ze goed kunnen luisteren. De lesmethode begrijpend luisteren is speciaal ontwikkeld voor beginnende lezers in groep 1 t/m 3.

Luister hier alle voorleesverhalen van onze juf Femke. 

Bijna elke avond zitten Adam (10) uit Ethiopië en zijn vrienden rond het kampvuur om te luisteren naar de verhalen en liederen van oom Haji. Dit is niet alleen spannend en leuk, maar zo leren de kinderen ook hoe ze zich horen te gedragen. Lees het hele artikel van Samsam

Februari

In Amsterdam wordt dit feest uitbundig gevierd met knallend vuurwerk en dansende mannen in leeuwenpakken. Lees er alles over in dit artikel.

Na Rusland, Canada en Amerika is China het grootste land ter wereld. Er wonen 1,3 miljard mensen en dat is het hoogste aantal van alle landen. 

Bekijk hier ons dossier van Samsam over China. 


Met de Olympische Zomerspelen in Tokio nog vers in ons geheugen, beginnen de Winterspelen in Peking alweer. Duizenden topsporters uit 91 landen strijden op dit evenement om het goud, zilver en brons. Maar waar komen de Olympische Spelen eigenlijk vandaan? Je leert het in deze lessenserie!
 
 
Overal ter wereld vieren mensen Valentijnsdag. In Nederland, maar ook in India, Egypte en Ghana. Acht meisjes zingen mee met hun favo liefdesliedjes, laten het hartjes regenen en vertellen over hoe zij Valentijnsdag vieren. Leve de liefde! 
Bekijk het filmpje van Samsam. 
 
Liever iets knutselen in de klas. Bekijk dan de Valentijnsknutsels

In veel steden en dorpen beneden de rivieren barst het carnavalsfeest weer los. Daarom heeft Kidsweek in de Klas een gezellige puzzel gemaakt om met jouw leerlingen te maken. Alaaf!

 

Maart

Op 1 maart is het Nationale Complimentendag. Op deze dag willen we natuurlijk iedereen in het zonnetje zetten. Kidsweek in de Klas geeft 3 tips van jong naar oud!

 
Tijdens de Week zonder Vlees proberen mensen een week geen vlees of zuivelproducten te eten. De meeste mensen eten namelijk graag vlees en vis. Maar plantaardig eten is beter voor het milieu. Hoe zit dat precies? En wat eten vegetariërs? Lees het in het Vlees of Vega dossier van Samsam!
Iedereen is weleens boos en dat kan leiden tot ruzie. De een gebruikt dan z’n spierballen, de ander zwijgt de vijand dood. Iedereen lost conflicten op een eigen manier op. Het nieuwe themanummer ‘Ruzie’ van Samsam gaat over conflict en oorlog. In het magazine en lesmateriaal wordt de bouwsteen voor burgerschapsonderwijs macht en inspraak behandeld. Dit pakket bestaat uit 30 magazines met bijbehorend lesmateriaal. 

Bestel het pakket via deze link.
In de puberteit verandert er van alles, in je hoofd én in je lijf. Bij meisjes begint de puberteit vaak tussen hun achtste en twaalfde. Bij jongens als ze tussen de tien en veertien jaar zijn. Wat moeten je weten over deze roerige tijd? 
 
Bekijk het lesplan over dit onderwerp. 
Democratie is een manier om een land te regeren. Democratie is: zeggen wat je vindt of denkt, zonder dat je bang hoeft te zijn voor straf.
Lees alle artikelen over dit onderwerp op de 

Met het Holi-feest wordt de komst van de lente gevierd. Het is de meest levendige, kleurrijkste feestdag van het jaar. Op de avond voor Holi worden vreugdevuren aangestoken, waarop een pop in de gedaante van de valse heks Holika wordt verbrand. De volgende dag begint het plezier. Mensen gooien gekleurd water en poeder over elkaar heen.

Meer informatie en lesmateriaal over het hindoeïsme. 

Daar hebben we hem weer,  hét ezelsbruggetje om te onthouden of de klok voor- of achteruit gaat. 

Kidsweek-lezers Eva en Tobias (allebei 10) gaan op hoog bezoek. Ze mogen een drankje drinken met de minister van Financiën: Sigrid Kaag. Tijdens de Week van het Geld is, willen ze haar van alles vragen over dat onderwerp. Maare, sparen, lenen of uitgeven?
 
Hoe gaan jouw kinderen met je geld om? In deze verdiepende les krijg je tips om te sparen! 
 
 

April

Vandaag start de Ramadan voor moslims. In ons het Samsam dossier over de islam lees je alles over dit geloof. 

Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Op deze dag wordt gevierd dat Jezus opstond uit de dood. De 40 dagen voor Pasen wordt ‘vastentijd’ genoemd. Dit is een tijd van berouw, waarin christenen vragen om vergeving van hun zonden. 

Lees hier alles over het Christendom en de feesten. 

Hoe zorgen we ervoor dat de aarde niet meer dan twee graden opwarmt? Wat weten de leerlingen al over over klimaatverandering en wat kunnen zij doen om het klimaat een handje te helpen? Ze gaan zelf op onderzoek uit en ontdekken hoe duurzaam jullie klas is!
 
Bekijk het lespakket
Oranje vlaggen, oranje pruiken, oranje gezichten: op sommige dagen kleurt heel Nederland oranje. Bijvoorbeeld op Koningsdag of tijdens het EK of WK voetbal. Maar waarom eigenlijk oranje, en niet pimpelpaars? Waar komt ons oranjegevoel vandaan?

Met deze lessenserie week leren uw leerlingen er alles over! 

Wat is eigenlijk de rol van de Koning(in) in Nederland? En hoe wordt ons land geregeerd? Dat bespreken we in de les ‘Het koningshuis en de monarchie‘. 
 
 

Mei

Met het Suikerfeest wordt het einde van de vastenmaand ramadan gevierd. Het feest heet in ons land Suikerfeest omdat er veel gesnoept wordt. Naast zoetigheid worden er ook veel fruit en dadels gegeten. De Arabische naam voor deze feestdag is id-al-fitr, dat betekent feestmaal.

Meer informatie en lesmateriaal over de Islam. 

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij de slachtoffers die zijn omgekomen of vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. 

Aan de hand van de lessen in dit lesoverzicht leren kinderen over Wereldoorlogen, de betekenis van vrijheid, democratie en rechtvaardigheid. 

Bekijk hier ook het aparte lespakket over de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank. 

Voor Samsam volgden we Eline, die een krans mocht leggen tijdens dodenherdenking

Op 5 mei vieren we dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en sindsdien in vrijheid leven. Daarnaast is 5 mei ook een dag om stil te staan bij het belang van vrijheid, overal ter wereld. 

Aan de hand van de lessen in dit lesoverzicht leren kinderen over Wereldoorlogen, de betekenis van vrijheid, democratie en rechtvaardigheid. 

Bekijk hier ook het aparte lespakket over de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank. 

Tijdens de volle maan in mei vieren boeddhisten overal ter wereld het Wesak feest. Ze herdenken hiermee de geboorte, verlichting en de dood van de Boeddha. Voor boeddhisten is dit de vrolijkste dag van het jaar. Huizen worden mooi versierd met bloemen, iedereen gaat naar de tempel voor offers. Door de straten zijn optochten. Kinderen sturen elkaar kaarten. En overal zie je heel veel bloemen.

Meer informatie en lesmateriaal over het Boeddhisme. 

De dag om je moeder even wat extra aandacht te geven. En hoe kan dat nou beter dan met een zelfgemaakt cadeautje? Zoals deze vijf knutselideeën.

Het nieuwe nummer van Samsam staat in het teken van technologisch burgerschap. Want, technologie speelt een steeds grotere rol in de zoektocht naar een zo gezond mogelijk leven en maakt dat mensen wereldwijd steeds beter toegang krijgen tot gezondheidszorg. Juist in de gezondheidszorg gaan de ontwikkelingen razendsnel. Het nieuwe themanummer ‘Gezond’ van Samsam gaat over technologie en gezondheid.

Bestel het lesmateriaal in de Samsam shop.

Over de term burgerschap zijn verschillende interpretaties. Want hoe bereiden we onze leerlingen zo goed mogelijk voor op hun plek in de maatschappij? Is dat met kennis over de rechtsstaat of met sociaal emotionele lessen? Of is burgerschap juist vooral doen, met een kinderraad, sponsorloop of een bezoek aan de Tweede Kamer? Met de Week van Burgerschap willen wij leerkrachten inspireren tijd te besteden aan burgerschap in de klas. Zo kunnen zij onderzoeken wat past bij hun school of klas. Elk jaar staat een ander thema centraal. Het thema voor 2022 is: technologie en gezondheid.

Lees hier alles over deze themaweek. 

Juni

Hier volgt snel meer informatie. 

Buitenspelen is leuk en belangrijk. Om buitenspelen te stimuleren, vindt elk jaar de Nationale Buitenspeeldag plaats. Dit jaar valt die op 8 juni. Maar hoé zorg je er nou voor dat jouw kind ook echt van de bank af komt? Met deze 7 originele tips moet dat lukken. Zelf meedoen mag!

 
Er zijn nog steeds kinderen die niet naar school kunnen omdat ze moeten werken. Ook al is kinderarbeid in de meeste landen verboden. Een van de kinderrechten is de bescherming tegen kinderarbeid.
 
Lees meer. 

Zondag 19 juni is het de dag om je vader eens goed in het zonnetje te zetten. Dan is het vaderdag. Wil jij jouw cadeau zelf maken, maar heb je geen inspiratie? Hier zijn vijf knutselideeën voor jou.

 

Juli

In de Gouden Eeuw (17e eeuw) werd er in Nederland veel geld verdiend met handel. Er werd niet alleen gehandeld in producten zoals tabak en suiker maar ook in mensen. Mensen uit Afrika werden verhandeld en met schepen naar de koloniën vervoerd om ze hier gedwongen arbeid te laten verrichten. De ‘tot slaaf gemaakten’ kregen geen loon en moesten werken op plantages, in mijnen en in huishoudens. In de tijd van de pruiken en revoluties kwamen er steeds meer kritische burgers, die vonden dat vrijheid, gelijkheid en broederschap niet passen bij slavernij. Nederland schaft, als laatste land, de slavernij af in 1863. Dat wordt op 1 juli gevierd én herdacht. 
 
Bekijk de lessen over slavernij in Lesson Up. 

Hier volgt snel meer informatie.

Augustus

Hoe horen jongens en meisjes zich te gedragen? Daar zijn allerlei ideeën over en dat heet ‘gender’. Deze ideeën veranderen door de tijd heen en verschillen per land en volk. Lees verschillende verhalen vanuit het Samsam themanummer ‘Gender‘.

Kidsweek in de Klas maakte een lesplan over gender, stereotypen en vooroordelen. Bekijk de les in LessonUp.

In de negentiende eeuw heet Indonesië nog Nederlands-Indië. Het land is een kolonie van Nederland. Multatuli woont er, en ziet hoe de Nederlanders zich misdragen. Hij schrijft er een boek over: Max Havelaar. Waarom wordt dat wereldberoemd? Start deze digitale les van Kidsweek in de Klas in LessonUp.

Na de Tweede Wereldoorlog breekt er meteen een nieuwe oorlog uit. Indonesië wil geen kolonie meer zijn van Nederland. Maar daar legt Nederland zich niet bij neer. Het stuurt militairen naar Indonesië. Een gewelddadige periode volgt. Start deze digitale les van Kidsweek in de Klas in LessonUp.

Gerelateerde berichten

luizenmoeder
10 oktober 2018

De Luizenmoeder Quiz

ls je het populaire AVROTROS-programma De Luizenmoeder nog níet kent is dat niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder. De satirische televisiecomedy over het gedrag van ouders en personeel van basisschool De Klimop, tegen elkaar, de kinderen en onderling, is een regelrechte hit! De personages van het schoolplein zijn namelijk enorm herkenbaar.

Arrow-up