Reading:
Themakalender schooljaar 2021-2022

Image

Themakalender schooljaar 2021-2022

door Tineke
25 augustus 2021

Van Sint Pannenkoek tot Internationale Kattendag en Dag van de Zonnebril. Vrijwel elke dag is er iets te vieren of te herdenken. Welke dagen relevant zijn om te behandelen in jouw klas bepaal je natuurlijk helemaal zelf maar wij maakten vast een themakalender voor het schooljaar 2021-2022, inclusief bijpassend lesmateriaal. Leuk om in de klas te hangen! Klik op de knop hieronder om de PDF te downloaden (gratis). 

Bekijk hieronder een overzicht van lesmateriaal en tips behorend bij de verschillende themadagen en weken. Klik op een datum om de uitleg te zien of naar het lesmateriaal te gaan. 

September

Durven jouw leerlingen in de schijnwerpers te staan en letterlijk het woord te nemen? In themanummer Podium van Samsam vertellen kinderen uit verschillende landen hoe zij hun stem laten horen tegen onrecht in de wereld óf omdat ze willen opkomen voor hun eigen situatie.

Bestel het lespakket!
Iedere dinsdag van september is het Prinsjesdag. Op deze belangrijke dag spreekt de koning de troonrede uit. Daarin wordt verteld wat de plannen zijn voor het komende jaar. In deze lessenserie leren de leerlingen alles over deze belangrijke dag. 
 
Bekijk het gratis lessenpakket

Buitensluiten? Uitgesloten!  is het motto van de Week Tegen Pesten van 27 september t/m 1 oktober 2021. 

Met dit motto maken we duidelijk dat iemand buitensluiten niet hoort bij een fijne groep. Centraal staat het werken aan een positief en veilig groepsklimaat waarin iedereen zich welkom voelt, erbij hoort, meetelt en waar verschillen er mogen zijn. 

Klik hier om naar het gratis lespakket te gaan. 

Oktober

Deze dag staat in het teken van de dieren. Wereldwijd wordt er vandaag extra aandacht gegeven aan huisdieren maar we staan ook stil bij dieren in het wild. Besteed aandacht aan Dierendag in de klas met de verschillende lessen van Wereld en Taal over dit onderwerp. 

Bekijk de lessen in Lesson Up. 

Hier volgt snel meer informatie. 

Op deze dag is het weer zover. De klok wordt verzet naar wintertijd! Maar eh, gaat-ie dan vooruit of achteruit? Voor wie dat nooit kan onthouden, heeft Kidsweek een handig ezelsbruggetje. 

Een interview met een meisje wat Dia de Muertos viert in Mexico, knutsel en sminktips en hoe vieren dieren Halloween? Op Kidsweek.nl hebben we een dossier over dit onderwerp. 

November

De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) heeft dit jaar als thema: Samen Sociaal Online. Heel Nederland staat stil bij wat we écht belangrijk vinden in de online wereld.
 
In dit lesoverzicht vind je lessen van Samsam en Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal gericht op het thema mediawijsheid. Op deze manier behandel je kerndoelen van de vakken aardrijkskunde, burgerschap én taal. Vakoverstijgend dus! 
Bij wie hoor jij? Bij je familie, je vrienden, de dansgroep, het voetbalteam of bij je buurt? De meeste mensen voelen zich onderdeel van een groep. Maar dat lukt niet altijd. 
 
Bekijk de lessen van Samsam over het thema ‘respect’ behorend bij het magazine ‘Erbij’. 
 

Naar een nieuw huis, een onbekende plek of misschien zelfs een ander land waar je de taal niet spreekt. Verhuizen kan leuk spannend zijn, maar is vaak ook stressvol. Past alles wel in de verhuisdozen? En… vooral als je familie en vrienden moet achterlaten, kan het ook verdrietig zijn.

Klik hier voor meer informatie over het nieuwe themanummer van Samsam. Dit themanummer staat in het teken van Verhuizen, met de lesopdrachten bij dit themanummer behandel je de bouwsteen globalisering.

Elk kind heeft recht op een veilig en gezond leven. Deze rechten staan in het Kinderrechtenverdrag. Dat verdrag is op 20 november 1989 getekend door 196 landen. Elk jaar op 20 november is het de Dag van de Rechten van het Kind.
 
Lees al onze artikelen in dit dossier.
 

Dit lichtjesfeest van acht dagen valt in de derde joodse maand (november – december). Het achtdaagse feest Chanoeka begint na zonsondergang van de 24e van deze maand. Het feest loopt door in de volgende maand, de maand tewet. Tijdens Chanoeka herdenken joden een bijzonder wonder in hun verwoeste tempel in Jeruzalem. Tijdens het geweld brandde er acht dagen lang een zevenarmige kandelaar op een héél klein beetje heilige olie. Dit herdenken de joden door elke avond van Chanoeka een extra kaarsje aan te steken. Hierbij eten ze voedsel dat is gefrituurd in olie.

Meer informatie en lesmateriaal over het jodendom. 

December

Ieder jaar vieren we op 5 december het Sinterklaasfeest. Maar wie was Sinterklaas eigenlijk? Heeft hij echt bestaan? Dat zou goed kunnen.

In deze les leer je er alles over!  

Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. 
 
Bekijk ons lesmateriaal in Lesson Up.

Kerstmis is de eerste viering in het christelijke jaar. Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest.

Meer informatie en lesmateriaal over het Christendom

Hier volgt snel meer informatie. 

Januari

Hier volgt snel meer informatie. 

Hier volgt snel meer informatie. 

Voor leerlingen kunnen beginnen met begrijpend lezen is het essentieel dat ze goed kunnen luisteren. De lesmethode begrijpend luisteren is speciaal ontwikkeld voor beginnende lezers in groep 1 t/m 3.

Luister hier alle voorleesverhalen van onze juf Femke. 

Februari

Na Rusland, Canada en Amerika is China het grootste land ter wereld. Er wonen 1,3 miljard mensen en dat is het hoogste aantal van alle landen. 

Bekijk hier ons dossier van Samsam over China. 

Hier volgt snel meer informatie. 

Hier volgt snel meer informatie. 

Hier volgt snel meer informatie. 

Maart

Hier volgt snel meer informatie. 

Hier volgt snel meer informatie. 

Hier volgt snel meer informatie. 

In de puberteit verandert er van alles, in je hoofd én in je lijf. Bij meisjes begint de puberteit vaak tussen hun achtste en twaalfde. Bij jongens als ze tussen de tien en veertien jaar zijn. Wat moeten je weten over deze roerige tijd? 
 
Bekijk het lesplan over dit onderwerp. 

Hier volgt snel meer informatie. 

Met het Holi-feest wordt de komst van de lente gevierd. Het is de meest levendige, kleurrijkste feestdag van het jaar. Op de avond voor Holi worden vreugdevuren aangestoken, waarop een pop in de gedaante van de valse heks Holika wordt verbrand. De volgende dag begint het plezier. Mensen gooien gekleurd water en poeder over elkaar heen.

Meer informatie en lesmateriaal over het hindoeïsme. 

Daar hebben we hem weer,  hét ezelsbruggetje om te onthouden of de klok voor- of achteruit gaat. 

Hier volgt snel meer informatie. 

April

Vandaag start de Ramadan voor moslims. In ons het Samsam dossier over de islam lees je alles over dit geloof. 

Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Op deze dag wordt gevierd dat Jezus opstond uit de dood. De 40 dagen voor Pasen wordt ‘vastentijd’ genoemd. Dit is een tijd van berouw, waarin christenen vragen om vergeving van hun zonden. 

Lees hier alles over het Christendom en de feesten. 

Hoe zorgen we ervoor dat de aarde niet meer dan twee graden opwarmt? Wat weten de leerlingen al over over klimaatverandering en wat kunnen zij doen om het klimaat een handje te helpen? Ze gaan zelf op onderzoek uit en ontdekken hoe duurzaam jullie klas is!
 
Bekijk het lespakket

Hier volgt snel meer informatie. 

Mei

Met het Suikerfeest wordt het einde van de vastenmaand ramadan gevierd. Het feest heet in ons land Suikerfeest omdat er veel gesnoept wordt. Naast zoetigheid worden er ook veel fruit en dadels gegeten. De Arabische naam voor deze feestdag is id-al-fitr, dat betekent feestmaal.

Meer informatie en lesmateriaal over de Islam. 

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij de slachtoffers die zijn omgekomen of vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. 

Aan de hand van de lessen in dit lesoverzicht leren kinderen over Wereldoorlogen, de betekenis van vrijheid, democratie en rechtvaardigheid. 

Bekijk hier ook het aparte lespakket over de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank. 

Op 5 mei vieren we dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en sindsdien in vrijheid leven. Daarnaast is 5 mei ook een dag om stil te staan bij het belang van vrijheid, overal ter wereld. 

Aan de hand van de lessen in dit lesoverzicht leren kinderen over Wereldoorlogen, de betekenis van vrijheid, democratie en rechtvaardigheid. 

Bekijk hier ook het aparte lespakket over de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank. 

Tijdens de volle maan in mei vieren boeddhisten overal ter wereld het Wesak feest. Ze herdenken hiermee de geboorte, verlichting en de dood van de Boeddha. Voor boeddhisten is dit de vrolijkste dag van het jaar. Huizen worden mooi versierd met bloemen, iedereen gaat naar de tempel voor offers. Door de straten zijn optochten. Kinderen sturen elkaar kaarten. En overal zie je heel veel bloemen.

Meer informatie en lesmateriaal over het Boeddhisme. 

Hier volgt snel meer informatie

Hier volgt snel meer informatie. 

Elk jaar in mei organiseert Samsam de Week van Burgerschap. Hiermee willen wij leerkrachten inspireren tijd te besteden aan burgerschap in de klas. Elk jaar staat een ander thema centraal, in 2022 is het thema Gezond. Dit thema sluit aan bij de bouwsteen ’technologie en gezondheid’.

Klik hier voor meer informatie. 

Juni

Hier volgt snel meer informatie. 

Buitenspelen is leuk en belangrijk. Om buitenspelen te stimuleren, vindt elk jaar de Nationale Buitenspeeldag plaats. Dit jaar valt die op 8 juni. Maar hoé zorg je er nou voor dat jouw kind ook echt van de bank af komt? Met deze 7 originele tips moet dat lukken. Zelf meedoen mag!

 
Er zijn nog steeds kinderen die niet naar school kunnen omdat ze moeten werken. Ook al is kinderarbeid in de meeste landen verboden. Een van de kinderrechten is de bescherming tegen kinderarbeid.
 
Lees meer. 

Hier volgt snel meer informatie.

Juli

In de Gouden Eeuw (17e eeuw) werd er in Nederland veel geld verdiend met handel. Er werd niet alleen gehandeld in producten zoals tabak en suiker maar ook in mensen. Mensen uit Afrika werden verhandeld en met schepen naar de koloniën vervoerd om ze hier gedwongen arbeid te laten verrichten. De ‘tot slaaf gemaakten’ kregen geen loon en moesten werken op plantages, in mijnen en in huishoudens. In de tijd van de pruiken en revoluties kwamen er steeds meer kritische burgers, die vonden dat vrijheid, gelijkheid en broederschap niet passen bij slavernij. Nederland schaft, als laatste land, de slavernij af in 1863. Dat wordt op 1 juli gevierd én herdacht. 
 
Bekijk de lessen over slavernij in Lesson Up. 

Hier volgt snel meer informatie.

Augustus

Hier volgt snel meer informatie. 

Hier volgt snel meer informatie. 

Gerelateerde berichten

20 januari 2020

Het belang van voorlezen – 5 lestips

10 mei 2021

Een nieuwe methode … en nu?

Arrow-up