Reading:
Hoe Kidsweek en Samsam kunnen helpen bij leerachterstand door corona

Image

Hoe Kidsweek en Samsam kunnen helpen bij leerachterstand door corona

14 augustus 2020

Het kabinet maakt voor het totale onderwijs geld vrij om eventuele leer- en ontwikkelachterstanden, opgelopen tijdens de schoolsluitingen vanwege corona, te bestrijden. Iedere school kan hiervoor een subsidie aanvragen. In ons vorige artikel bespraken we wat de subsidie inhoudt, waar u aan moet voldoen om de subsidie te ontvangen en hoe u het aan kunt vragen.

In dit artikel bespreken we hoe de inzet van Kidsweek en Samsam kan helpen bij het vormgeven van een inhaal- en ondersteuningsprogramma bij een leerachterstand door corona. 

De redactie van Kidsweek en Samsam zijn experts in het schrijven van rijke teksten

Kidsweek en Samsam worden geschreven door onafhankelijke journalisten. Deze rijke teksten kunnen goed ingezet worden voor het vergroten van de taalontwikkeling:

  • Lezen: tekstbegrip, woordenschat, de technische leesvaardigheid en/of het vergroten van het leesplezier
  • Schrijven (eventueel gekoppeld aan wereldoriëntatie)
  • Spreken / luisteren (eventueel gekoppeld aan wereldoriëntatie)

Onze onderwijsexperts kunnen inhoudelijk een bijdrage leveren aan het ondersteuningsprogramma in de vorm van (team)trainingen. Bekijk hier het overzicht van de trainingen die wij aanbieden.

Waarom Kidsweek en Samsam kunnen helpen bij een leerachterstand door corona

De leerlingen krijgen aan de hand van Kidsweek en/of Samsam in kleine groepjes of individueel extra ondersteuning op het gebied van begrijpend lezen gecombineerd met woordenschat. Dit kan gedaan worden door leerkrachten (waarvoor ze extra beloond mogen worden vanuit de subsidie) en/of andere begeleiders (lesbevoegd of niet).

Een onderwijsexpert komt bij u op school om een (team)training te geven waarbij adviezen worden gegeven voor de concrete invulling van de extra ondersteuning.

Over Kidsweek

Kidsweek is een échte papieren krant, voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Wekelijks staat Kidsweek vol nieuws uit binnen- en buitenland, dierennieuws, foto’s, moppen en grappige weetjes. Maar ook met boeken- en filmrecensies, shownieuws en sport.

De artikelen in Kidsweek zijn geschreven door onafhankelijke journalisten en zo geschreven dat kinderen ze interessant en leuk vinden om te lezen. Er is veel afwisseling in de lengte en moeilijkheidsgraad van de teksten, waardoor we voor kinderen uit groep 4 t/m 8 lesmateriaal kunnen aanbieden dat aansluit op hun niveau en belevingswereld.

Over Samsam

Al 45 jaar is Samsam een begrip op het gebied van burgerschapsonderwijs in het basisonderwijs. Met een magazine, maandelijkse lesopdrachten, een website vol extra artikelen, filmpjes en quizzen, biedt Samsam leerkrachten handvatten om burgerschap vorm te geven in de klas.

Met Samsam komen onderwerpen als conflictoplossingen en samenwerken, inlevingsvermogen, herkennen van discriminatie en uitsluiting en reflectie op verschillen en overeenkomsten tussen mensen en culturen aan bod. In het magazine staan verhalen van kinderen overal ter wereld. De teksten zijn geschikt voor kinderen in groep 5 t/m 8.

Meer informatie over Samsam vindt u hier

Heeft u nog vragen?

Neem vrijblijvend contact op met leraar én adviseur lesmethodes, Frank Snijders. 

Gerelateerde berichten

5 april 2023

Gezocht: freelance onderwijsredacteur!

door
17 augustus 2021

Een vliegende start van het nieuwe schooljaar

door
luizenmoeder
10 oktober 2018

De Luizenmoeder Quiz

ls je het populaire AVROTROS-programma De Luizenmoeder nog níet kent is dat niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder. De satirische televisiecomedy over het gedrag van ouders en personeel van basisschool De Klimop, tegen elkaar, de kinderen en onderling, is een regelrechte hit! De personages van het schoolplein zijn namelijk enorm herkenbaar.

Arrow-up