Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het Nationaal Programma Onderwijs opgesteld. Deze is bedoeld voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na de coronapandemie. Hiervoor is de komende twee jaar ongeveer €700,- per leerling per jaar beschikbaar. Hoe werkt het precies? En hoe kunnen Kidsweek en Samsam hierbij helpen? We leggen het uit in dit artikel!
Probleem- en behoefteanalyse
Waarschijnlijk is dit een open deur… Maar, de eerste stap is het onderzoeken van de problemen op jouw basisschool. Welke problemen spelen er als gevolg van het coronavirus en de daarop volgende maatregelen?
Op veel scholen blijkt na de eerste scholensluiting met name de leergroei voor begrijpend lezen minder te zijn. Klik hier voor alle resultaten van het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs. Als je de problemen en behoeften in kaart hebt gebracht, kies je een passende interventie voor jouw school.
Menukaart Nationaal Programma Onderwijs
Het Nationaal Programma Onderwijs heeft een menukaart samengesteld met passende interventies die in internationaal onderzoek effectief zijn gebleken. Hieronder zetten we op een rijtje bij welke interventies Kidsweek in de Klas en Samsam kunnen helpen.
Interventie A: Meer onderwijs (binnen of buiten reguliere schooltijden) om bij groepen leerlingen kennis en vaardigheden bij te spijkeren en/of bij interventie
Interventie B: Effectievere inzet van onderwijs om kennis en vaardigheden bij te spijkeren – Directe instructie, technieken voor begrijpend lezen, één op één begeleiding, individuele instructie en instructie in kleine groepen.
Geïntegreerd lesgeven past binnen de interventies van het Nationaal Programma Onderwijs
SLO geeft het advies om te kijken of doelen van verschillende vakken samengevoegd kunnen worden om zo ruimte te creëren in het lesrooster. In samenwerking met SLO hebben wij lesmaterialen ontwikkeld waarbij leerlingen aan de slag gaan met geïntegreerde opdrachten voor wereldoriëntatie en taal. (Begrijpend) lezen, schrijven en mondelinge taalvaardigheid krijgen op deze manier betekenis en wordt functioneel.
In een proefperiode van zes weken krijg je het gewenste aantal kranten (Kidsweek) op school bezorgd en heeft de school toegang tot onze digitale leeromgeving met daarin lesinstructies en digibordlessen uit de methode Kidsweek in de Klas – Wereld & Taal. Je kiest zelf hoe je de lessen wil inzetten: aan de hand van de actualiteit uit Kidsweek met een wekelijks ritme, of thematisch waarbij meerdere weken aan hetzelfde thema wordt gewerkt. De lessen kunnen ook als aanvulling op bestaande methodes gebruikt worden.
Begrijpend Lezen bevorderen met het Nationaal Programma Onderwijs
Voor scholen die niet wekelijks met de methode Kidsweek in de Klas – Begrijpend Lezen werken, bieden wij een lespakket dat je gedurende 6 weken naast het gebruik van de bestaande lesmaterialen voor begrijpend lezen in kunt zetten. In deze proefperiode krijg je wekelijks het gewenste aantal kranten (Kidsweek) met lesboekjes op school bezorgd en heb je toegang tot onze digitale leeromgeving. Hierin vind je uitgebreide lesinstructies met suggesties voor modelen en het maken van aantekeningen, digibordlessen, verwerkingsopdrachten, strategietoetsen en remediëringsmaterialen.
De trainingen van Kidsweek in de Klas
Kidsweek in de Klas geeft trainingen waarin technieken voor begrijpend lezen en directe instructie aan bod komen. Voor de integratie van begrijpend lezen met het zaakvakonderwijs bieden wij een begeleidingstraject. Onze onderwijsexperts denken graag mee, zodat we het best kunnen aansluiten op de probleem- en behoefteanalyse van de school.
Meer informatie over het Nationaal Programma Onderwijs is te vinden op www.nponderwijs.nl
Heeft u nog vragen?
Wil je meer informatie over één of meerdere van de genoemde interventies? Neem vrijblijvend contact op met leraar én adviseur lesmethodes, Frank Snijders.