lesmateriaal voor themaweken

Project- of themaweek op school? We hebben meerdere lesplannen samengesteld rondom handige thema’s die vaak behandeld worden in een schooljaar. De lesplannen bestaan uit lessen van Wereld & Taal, Samsam en lessen die we maken met samenwerkingspartners. Sommige lessen zijn gratis toegankelijk, maar voor een aantal lessen is een (proef)abonnement op Wereld & Taal en Samsam nodig. Ook is het soms mogelijk om bij het lesplan Kidsweek-kranten en/of Samsam-tijdschriften te bestellen. 

Themaweek Tweede wereldoorlog

Themaweek 4/5 mei

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij de slachtoffers die zijn omgekomen of vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Op 5 mei vieren we dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en sindsdien in vrijheid leven. Daarnaast is 5 mei ook een dag om stil te staan bij het belang van vrijheid, overal ter wereld. 

Aan de hand van de lessen leren kinderen over Wereldoorlogen, de betekenis van vrijheid, democratie en rechtvaardigheid. 

Themaweek Burgerschap

Van 24 t/m 28 mei is de Week van Burgerschap. Het doel van deze week is om leerkrachten te inspireren tijd te besteden aan burgerschap in de klas. Het thema van 2021 is: Het Bos. Speciaal voor deze week biedt Samsam een lespakket aan over Het Bos. Door meer te weten te komen over bos en bosbeheer leren Samsam-lezers over hoe we ons verhouden tot onze omgeving. Ook onderzoeken ze wat ze daarin zelf belangrijk vinden. Het pakket wordt op 20 mei geleverd en bestaat uit 30 tijdschriften, toegang tot de online omgeving en het online bordspel SamSamenleving. 

Themaweek Burgerschap
Themaweek democratie

Themaweek over Democratie

Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom hebben Samsam en Kidsweek in de Klas het lespakket democratie ontwikkeld voor groep 5 t/m 8, waarmee je in aanloop naar de verkiezingen aan de slag kunt gaan. Bij de lessen leren leerlingen over democratie in Nederland en in het buitenland, maar ze leren ook debatteren en hun eigen verkiezingen organiseren. Zo behandel je kerndoelen van de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, burgerschap én taal. Vakoverstijgend dus! 

(Het fysieke pakket is uitverkocht, het is wel mogelijk om de lessen online te doen).

Lesplan over de Week van de Lentekriebels

In de puberteit verandert er van alles, in je hoofd én in je lijf. Bij meisjes begint de puberteit vaak tussen hun achtste en twaalfde. Bij jongens als ze tussen de tien en veertien jaar zijn. Wat moeten je weten over deze roerige tijd? 

Themaweek lentekriebels
themaweek pesten

Lesplan Week tegen Pesten

In de Week Tegen Pesten staat het aanpakken van pesten en het werken aan een veilige school centraal. Samen zorg je voor een veilige omgeving op school en communicatie is daarbij erg belangrijk.

Maar wat je niet kunt benoemen kun je ook niet aanpakken of veranderen. Daarom heeft Kidsweek in de Klas een les woordenschat gemaakt waarbij de leerlingen nieuwe woorden leren die gaan over ‘pesten’. Ook gaan ze over deze woorden discussiëren: wat is pesten precies en wat kun je er het beste aan doen? In de tweede les gaan de leerlingen aan de slag met een complimentenmuur in de klas. Zij leren hoe ze een compliment kunnen formuleren en wat een compliment met iemand kan doen.

Kidsweek in de Klas uitproberen?

Maak nu kennis met de actuele onderwijsmethodes van Kidsweek in de Klas.
Vraag een gratis informatiepakket aan!
Arrow-up