Reading:
Themakalender schooljaar 2023-2024

Image

Themakalender schooljaar 2023-2024

door Cleo
31 juli 2023

Van Sint Pannenkoek tot Warmetruiendag en Dag van de Zonnebril. Vrijwel elke dag is er iets te vieren of te herdenken. Welke dagen relevant zijn om te behandelen in jouw klas bepaal je natuurlijk helemaal zelf maar wij maakten vast een themakalender voor het schooljaar 2023-2024, inclusief bijpassend lesmateriaal. Leuk om in de klas te hangen! Klik op de knop hieronder om de PDF te downloaden (gratis). 

Bekijk hieronder een overzicht van lesmateriaal en tips behorend bij de verschillende themadagen en weken. Klik op een datum om de uitleg te zien of naar het lesmateriaal te gaan. 

September

Hoe zorgen we ervoor dat de aarde niet meer dan twee graden opwarmt? Wat weten de leerlingen al over over klimaatverandering en wat kunnen zij doen om het klimaat een handje te helpen? Ze gaan zelf op onderzoek uit en ontdekken hoe duurzaam jullie klas is! Bekijk het lesplan in LessonUp.

Iedere dinsdag van september is het Prinsjesdag. Op deze belangrijke dag spreekt de koning de troonrede uit. Daarin wordt verteld wat de plannen zijn voor het komende jaar. In deze lessenserie leren de leerlingen alles over deze belangrijke dag.

Bekijk het gratis lessenpakket in Lesson Up.

Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen om de idealen van vrede te promoten. Het themanummer ‘Ruzie’ Van Samsam gaat over conflict en oorlog. Iedereen is weleens boos en dat kan leiden tot ruzie. De een gebruikt dan z’n spierballen, de ander zwijgt de vijand dood. Iedereen lost conflicten op een eigen manier op. Deze Samsam sluit aan bij de bouwsteen Macht en Inspraak.

Bestel het lespakket! 

Regenjas in de tas? Paraplu onder je arm? Of toch een zonnebril mee? Als je op pad gaat is het fijn om van tevoren te weten wat voor weer het wordt. Helemaal nu de herfst officieel is begonnen. Een kijkje omhoog geeft je het antwoord! Kun jij mede op basis van de wolken een weersvoorspelling maken? En hoe komt het eigenlijk dat het in de herfst vaak regent en in de zomer meestal lekker weer is? Leer er alles over in deze les over de seizoenen.

‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ is het motto van de Week Tegen Pesten van 25 t/m 329 september 2023. Grapjes zijn heel leuk en zorgen voor gezelligheid en verbinding. Maar grapjes hebben ook een andere kant en kunnen kwetsend zijn. Hoe ga je daarmee om en zorg je samen voor een goede sfeer?

Klik hier om naar het gratis lespakket te gaan. Het themanummer ‘Humor’ van Samsam past hier ook heel goed bij.

Deze dag staat in het teken van broer en zussen. Het themanummer ‘Gezin’ van Samsam sluit hier goed bij aan. Bekijk hier het lesmateriaal of bestel het themanummer.

Oktober

Deze dag staat in het teken van de dieren. Wereldwijd wordt er vandaag extra aandacht gegeven aan huisdieren maar we staan ook stil bij dieren in het wild. Besteed aandacht aan Dierendag in de klas met de verschillende lessen van Wereld en Taal over dit onderwerp. 

Bekijk de lessen in Lesson Up en bekijk hier de speciale les voor de (Huis)Dier van het Jaar-verkiezing

Op deze dag is het weer zover. De klok wordt verzet naar wintertijd! Maar eh, gaat-ie dan vooruit of achteruit? Voor wie dat nooit kan onthouden, heeft Kidsweek een handig ezelsbruggetje. 

Een interview met een meisje wat Dia de Muertos viert in Mexico, knutsel en sminktips en hoe vieren dieren Halloween? Op Kidsweek.nl hebben we een dossier over dit onderwerp. 

November

Elk kind heeft recht op een veilig en gezond leven. Deze rechten staan in het Kinderrechtenverdrag. Dat verdrag is op 20 november 1989 getekend door 196 landen. Elk jaar op 20 november is het de Dag van de Rechten van het Kind.
 
Lees al onze artikelen in dit dossier.
 

December

Ieder jaar vieren we op 5 december het Sinterklaasfeest. Maar wie was Sinterklaas eigenlijk? Heeft hij echt bestaan? Dat zou goed kunnen.

In deze les leer je er alles over!  

Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. 
 
Bekijk ons lesmateriaal in Lesson Up.

Jij hebt vast al gemerkt dat het steeds kouder wordt. Krijg je daardoor ook zin om onder een dekentje op de bank te zitten? Dieren merken het ook. Maar zij hebben geen tijd om te luieren. Er moet namelijk van alles gebeuren voordat ze helemaal klaar zijn voor de winterkou! Bekijk de les in LessonUp

Kerstmis is de eerste viering in het christelijke jaar. Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest.

Meer informatie en lesmateriaal over het Christendom

Appelflappen en oliebollen staan elk jaar weer op ons lijstje voor oud en nieuw. Wat staat er op die van mensen in andere landen?

Lees er alles over!

Januari

Voor leerlingen kunnen beginnen met begrijpend lezen is het essentieel dat ze goed kunnen luisteren. De lesmethode begrijpend luisteren is speciaal ontwikkeld voor beginnende lezers in groep 1 t/m 3.

Luister hier alle voorleesverhalen van onze juf Femke. 

Bijna elke avond zitten Adam (10) uit Ethiopië en zijn vrienden rond het kampvuur om te luisteren naar de verhalen en liederen van oom Haji. Dit is niet alleen spannend en leuk, maar zo leren de kinderen ook hoe ze zich horen te gedragen. Lees het hele artikel van Samsam

Februari

Overal ter wereld vieren mensen Valentijnsdag. In Nederland, maar ook in India, Egypte en Ghana. Acht meisjes zingen mee met hun favo liefdesliedjes, laten het hartjes regenen en vertellen over hoe zij Valentijnsdag vieren. Leve de liefde! 
Bekijk het filmpje van Samsam. 
 
Liever iets knutselen in de klas. Bekijk dan de Valentijnsknutsels

In veel steden en dorpen beneden de rivieren barst het carnavalsfeest weer los. Daarom heeft Kidsweek in de Klas een gezellige puzzel gemaakt om met jouw leerlingen te maken. Alaaf!

 

Maart

Op 1 maart is het Nationale Complimentendag. Op deze dag willen we natuurlijk iedereen in het zonnetje zetten. Kidsweek in de Klas geeft 3 tips van jong naar oud!

 
Tijdens de Week zonder Vlees en Zuivel proberen mensen een week geen vlees of zuivelproducten te eten. De meeste mensen eten namelijk graag vlees en vis. Maar plantaardig eten is beter voor het milieu. Hoe zit dat precies? En wat eten vegetariërs? Lees het in het Vlees of Vega dossier van Samsam! En bekijk deze les over soja van Samsam.

Vandaag start de Ramadan voor moslims. In ons het Samsam dossier over de islam lees je alles over dit geloof.

Kidsweek-lezers Eva en Tobias (allebei 10) gaan op hoog bezoek. Ze mogen een drankje drinken met de minister van Financiën: Sigrid Kaag. Tijdens de Week van het Geld willen ze haar van alles vragen over dat onderwerp. Maare, sparen, lenen of uitgeven?
 
Hoe gaan jouw kinderen met je geld om? In deze verdiepende les krijg je tips om te sparen! 
 
 
In de puberteit verandert er van alles, in je hoofd én in je lijf. Bij meisjes begint de puberteit vaak tussen hun achtste en twaalfde. Bij jongens als ze tussen de tien en veertien jaar zijn. Wat moeten je weten over deze roerige tijd? 
 
Bekijk het lesplan over dit onderwerp. 

Met het Holi-feest wordt de komst van de lente gevierd. Het is de meest levendige, kleurrijkste feestdag van het jaar. Op de avond voor Holi worden vreugdevuren aangestoken, waarop een pop in de gedaante van de valse heks Holika wordt verbrand. De volgende dag begint het plezier. Mensen gooien gekleurd water en poeder over elkaar heen.

Meer informatie en lesmateriaal over het hindoeïsme. 

Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Op deze dag wordt gevierd dat Jezus opstond uit de dood. De 40 dagen voor Pasen wordt ‘vastentijd’ genoemd. Dit is een tijd van berouw, waarin christenen vragen om vergeving van hun zonden. 

Lees hier alles over het Christendom en de feesten. 

April

Leesbevordering in de Klas beschrijft maandelijks kinderboekentips rondom een bepaald thema. Wat dacht je van boekentips over kinderrechten, Keti Koti of de winter? Al haar boekentips vind je hier!

Met het Suikerfeest wordt het einde van de vastenmaand ramadan gevierd. Het feest heet in ons land Suikerfeest omdat er veel gesnoept wordt. Naast zoetigheid worden er ook veel fruit en dadels gegeten. De Arabische naam voor deze feestdag is id-al-fitr, dat betekent feestmaal.

Meer informatie en lesmateriaal over de Islam.

Naast het lesplan dat we ontwikkelden in het kader van de Week Tegen Pesten, hebben we meer losse lessen over pesten. Bekijk het hier in LessonUp.

Hoe zorgen we ervoor dat de aarde niet meer dan twee graden opwarmt? Wat weten de leerlingen al over over klimaatverandering en wat kunnen zij doen om het klimaat een handje te helpen? Ze gaan zelf op onderzoek uit en ontdekken hoe duurzaam jullie klas is!
 
Bekijk het lespakket
Oranje vlaggen, oranje pruiken, oranje gezichten: op sommige dagen kleurt heel Nederland oranje. Bijvoorbeeld op Koningsdag of tijdens het EK of WK voetbal. Maar waarom eigenlijk oranje, en niet pimpelpaars? Waar komt ons oranjegevoel vandaan?

Met deze lessenserie week leren uw leerlingen er alles over! 

Wat is eigenlijk de rol van de Koning(in) in Nederland? En hoe wordt ons land geregeerd? Dat bespreken we in de les ‘Het koningshuis en de monarchie‘. 
 
 

Mei

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij de slachtoffers die zijn omgekomen of vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. 

Aan de hand van de lessen in dit lesoverzicht leren kinderen over Wereldoorlogen, de betekenis van vrijheid, democratie en rechtvaardigheid. 

Bekijk hier ook het aparte lespakket over de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank. 

Voor Samsam volgden we Eline, die een krans mocht leggen tijdens dodenherdenking

Op 5 mei vieren we dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en sindsdien in vrijheid leven. Daarnaast is 5 mei ook een dag om stil te staan bij het belang van vrijheid, overal ter wereld. 

Aan de hand van de lessen in dit lesoverzicht leren kinderen over Wereldoorlogen, de betekenis van vrijheid, democratie en rechtvaardigheid. 

Bekijk hier ook het aparte lespakket over de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank. 

De dag om je moeder even wat extra aandacht te geven. En hoe kan dat nou beter dan met een zelfgemaakt cadeautje? Zoals deze vijf knutselideeën.

Tijdens de volle maan in mei vieren boeddhisten overal ter wereld het Wesak feest. Ze herdenken hiermee de geboorte, verlichting en de dood van de Boeddha. Voor boeddhisten is dit de vrolijkste dag van het jaar. Huizen worden mooi versierd met bloemen, iedereen gaat naar de tempel voor offers. Door de straten zijn optochten. Kinderen sturen elkaar kaarten. En overal zie je heel veel bloemen.

Meer informatie en lesmateriaal over het Boeddhisme. 

Juni

Op deze dag staan we stil bij onze impact op de natuur en het milieu. Bekijk hier alle lessen over het milieu in LessonUp.

Het leven in de oceaan is prachtig. Voor zover we weten dan, want we weten ook nog heel veel niet! Wat wat bevindt zich eigenlijk in de diepte? En hoe kan technologie ons helpen om hierachter te komen? Bekijk ons lesplan met lessen over de oceaan in LessonUp. Helaas is er ook veel milieuvervuiling door de mens: de plasticsoep. Ook daar hebben we een lesplan voor.

Er zijn nog steeds kinderen die niet naar school kunnen omdat ze moeten werken. Ook al is kinderarbeid in de meeste landen verboden. Een van de kinderrechten is de bescherming tegen kinderarbeid.
 
Lees meer. 

Buitenspelen is leuk en belangrijk. Om buitenspelen te stimuleren, vindt elk jaar de Nationale Buitenspeeldag plaats. Dit jaar valt die op 8 juni. Maar hoé zorg je er nou voor dat jouw kind ook echt van de bank af komt? Met deze 7 originele tips moet dat lukken. Zelf meedoen mag!

 

Zondag 19 juni is het de dag om je vader eens goed in het zonnetje te zetten. Dan is het vaderdag. Wil jij jouw cadeau zelf maken, maar heb je geen inspiratie? Hier zijn vijf knutselideeën voor jou.

 

Het Offerfeest wordt gevierd aan het eind van de bedevaart naar Mekka. De Arabische naam voor het Offerfeest is eid-ul-adha. Overal ter wereld slachten moslims een schaap en verdelen het vlees onder de familie en armen. Bekijk het dossier van Samsam over de islam.

Juli

In de Gouden Eeuw (17e eeuw) werd er in Nederland veel geld verdiend met handel. Er werd niet alleen gehandeld in producten zoals tabak en suiker maar ook in mensen. Mensen uit Afrika werden verhandeld en met schepen naar de koloniën vervoerd om ze hier gedwongen arbeid te laten verrichten. De ‘tot slaaf gemaakten’ kregen geen loon en moesten werken op plantages, in mijnen en in huishoudens. In de tijd van de pruiken en revoluties kwamen er steeds meer kritische burgers, die vonden dat vrijheid, gelijkheid en broederschap niet passen bij slavernij. Nederland schaft, als laatste land, de slavernij af in 1863. Dat wordt op 1 juli gevierd én herdacht. 
 
Bekijk de lessen over slavernij in Lesson Up. 

Augustus

Hoe horen jongens en meisjes zich te gedragen? Daar zijn allerlei ideeën over en dat heet ‘gender’. Deze ideeën veranderen door de tijd heen en verschillen per land en volk. Lees verschillende verhalen vanuit het Samsam themanummer ‘Gender‘.

Kidsweek in de Klas maakte een lesplan over gender, stereotypen en vooroordelen. Bekijk de les in LessonUp.

In de negentiende eeuw heet Indonesië nog Nederlands-Indië. Het land is een kolonie van Nederland. Multatuli woont er, en ziet hoe de Nederlanders zich misdragen. Hij schrijft er een boek over: Max Havelaar. Waarom wordt dat wereldberoemd? Start deze digitale les van Kidsweek in de Klas in LessonUp.

Na de Tweede Wereldoorlog breekt er meteen een nieuwe oorlog uit. Indonesië wil geen kolonie meer zijn van Nederland. Maar daar legt Nederland zich niet bij neer. Het stuurt militairen naar Indonesië. Een gewelddadige periode volgt. Start deze digitale les van Kidsweek in de Klas in LessonUp.

Gerelateerde berichten

lesgeven aan de hand van actualiteit
22 maart 2021

Wereld & Taal, lesgeven aan de hand van actualiteit

Rode clown gele achtergrond
6 september 2022

Gratis lesplan Week Tegen Pesten

De slogan van de Week Tegen Pesten 2022 is ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’. Bekijk ons gratis lesplan over de grens van de grap hier.

Arrow-up